Raskatten: Toyger, een kleine tijger

Raskatten: Toyger, een kleine tijger Dit relatief jonge ras komt voort uit selectief fokken door iemand die het ietwat vage vlekkenpatroon op de vacht van haar kat probeerde te veranderen. Na verschillende pogingen werden er enkele kittens geboren die op de kop een uitgesproken tekening hadden, iets wat niet gebruikelijk is. Dat was de aanzet voor de fokker om door te gaan en uiteindelijk voor de tekening van de in het wild levende tijger te gaan. Uiteindelijk is dit de basis geworden waar het nieuwe ras toyger uit is voortgekomen.

Toyger, de oorsprong

In de jaren tachtig start de Amerikaanse fokker Judy Sugden met haar cyperse kat, teneinde het patroon van de vacht van deze kat nadrukkelijker te krijgen. Na enkele nestjes blijkt ze niet voldoende vooruitgang te boeken. Nadat deze fokker een straatkat met een uitgesproken tekening op de kop had geïmporteerd uit India, zette ze samen met twee andere fokkers (Anthony Hutcherson en Alice McKee) een gedegen fokprogramma op om de tekening zuiverder te krijgen en dit brengt haar op het idee om de tekening van de in het wild levende tijger op een nieuwe raskat te krijgen.

De naam toyger is afkomstig van het Engels ‘toy’ wat in het Nederlands ‘speelgoed’ wil zeggen. Het tweede gedeelte van de naam, ‘ger’, is ook het tweede gedeelte van de naam van het dier waar deze kat op geïnspireerd is, namelijk de tijger.

Ontwikkelingen

Het fokprogramma leidde in 1993 tot een registratie door The International Cas Association van de toyger. Het duurde echter tot 2007 voordat het ras ook een Full Championship Status kreeg. Het is nog geen oud ras en dat wil zeggen dat de fokkers wereldwijd anno 2019 samenwerken om het ras verder te ontwikkelen. Dit geldt zowel voor de tekening, de kleurcombinatie als ook een bredere verspreiding van het ras wereldwijd.

Bron: Gaynorjl, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Gaynorjl, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Raskenmerken

Wat zijn de raskenmerken van de toyger?

Uiterlijke kenmerken

De kat heeft een duidelijke getijgerde vacht, met de nadruk op het verschil tussen de basiskleur en strepen op de vacht. De strepen lopen over de rug door tot op de lange staart. Verder is de gestreepte tekening in de meeste gevallen ook goed zichtbaar op de borst. Sommige kittens hebben echter een volledig witte borst. De vacht kent een groot kleurcontrast, van goud/beige als basiskleur tot zwarte of bijna zwarte strepen. De vacht is kort, glanzend en zacht van structuur. Eenmaal per week borstelen is meer van voldoende.

Omdat er in een eerder stadium Bengaalse katten in gefokt zijn, zijn het relatief stevige gespierde katten. Het gewicht van een poes kan tot zo’n 5,5 tot 6,5 kilogram oplopen. De kater is beduidend zwaarder en kan variëren van 8 tot 10 kilogram. Qua grootte zijn deze katten gemiddeld te noemen en ze hebben een zware botstructuur.

De kop is ovaal en de snuit is relatief groot en ziet er enigszins cilindervormig uit. De oortjes staan breed op de kop, maar zijn niet groot en hebben een afgeronde vorm. De ogen zijn amandelvormig en hebben een gemiddelde grootte. Er wordt wel eens gezegd dat deze katten een trotse en waardige blik in de ogen hebben.

Karakter

Deze kat heeft een zacht en vriendelijk karakter. Ze is aanhankelijk en is graag in je directe omgeving. Hoewel ze graag in het bijzijn van mensen verblijft, heeft deze kat ook een sterke behoefte aan bewegingsvrijheid. Ze hoeft niet zozeer ze per se naar buiten, maar heeft wel de ruimte nodig. Zoals bijna iedere kat wil ze zich ook terug kunnen trekken in een eigen ruimte.

Ze heeft een nieuwsgierige aard, kent weinig stress en speelt graag. Het spelen kan met mensen maar ook met andere katten of honden. Deze katten kunnen prima samenleven met andere katten, honden en kinderen. Een uitzonderlijke bijkomstigheid voor een kat is dat dit ras goed te trainen is.

Gezondheid

Dit ras heeft een goede gezondheid en er zijn vooralsnog geen aantoonbare erfelijke aandoeningen. De reden is mogelijk gelegen in het feit dat er verschillende rassen en gewone huiskatten in gefokt zijn. Dit kan een zogenaamde ‘zuivere’ lijn opgeleverd hebben. Dat wil zeggen dat er weinig inteelt is en dus een veel kleinere kans op ingefokte gezondheidsproblemen.

Overigens kan er bij katten in een zuivere lijn natuurlijk ook altijd een kitten met een gezondheidsprobleem geboren worden. Dat kan je nooit helemaal voorkomen.

Bron: Gaynorjl, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)Bron: Gaynorjl, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)

Kitten aanschaffen

Het is nog een jong ras en dat wil ook zeggen dat er wereldwijd niet veel fokkers zijn. Dit heeft tot gevolg dat er maar een beperkt aantal nestjes op jaarbasis wordt geboren (dit om inteelt te voorkomen). Soms hebben fokkers een lijst waar je jezelf op kunt laten plaatsen als je interesse hebt in een kitten. De fokker weet wanneer deze de poes wil en kan laten dekken en dat wil zeggen dat er bekend is wanneer de fokker een nestje verwacht, tenminste als de poes succesvol gedekt is.

Kosten

De kosten van de toyger variëren van ongeveer € 800 tot zo’n € 1.500. Hoe hoger het bedrag, hoe meer de kat de ‘showfactor’ heeft. Dat wil zeggen in wat voor mate het kitten aan alle raskenmerken voldoet (en voor nageslacht moet gaan zorgen). Het showwaardige van een kitten doet natuurlijk niets af aan hoe lief een kitten is.

Tot slot

De toyger is wellicht een ‘designerkat’, zoals deze kat in Amerika wel eens wordt genoemd. Echter, het is ook gewoon een leuke, lieve en speelse kat. Een kat met een gezonde nieuwsgierigheid en qua uiterlijk gaat ze door voor een soort mini-tijger met een prachtige, zachte vacht.
© 2019 - 2023 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Odin de Bengaalse tijgerHet is een uitzondering dat een Bengaalse tijger in gevangenschap zwemt, laat staan onder water gaat zwemmen. In de dier…
Het voortplantingsgedrag van de tijgerHet voortplantingsgedrag van de tijgerEen tijger straalt net zoals een leeuw kracht uit. De welpen van een tijger zijn koddig en heel wat mensen vallen dan oo…
De Siberische tijgerDe Siberische tijgerDe Siberische tijger is een erg zeldzame ondersoort van de tijger en is de grootste katsoort die er bestaat. Ook deze ti…
Tijgers sterven uitTijgers sterven uitAlle tijgersoorten worden met uitsterven bedreigd. Van de 8 tijgersoorten zijn er al drie uitgestorven. Kunnen we de tij…

Hoe communiceert de hond?Hoe communiceert de hond?De ene hondeneigenaar vangt de communicatiesignalen van de hond goed op en de ander begrijpt signalen van de hond niet o…
Kattenren maken voor een binnenkatKattenren maken voor een binnenkatDe ene katteneigenaar wil een kat altijd de straat op kunnen laten gaan en de andere katteneigenaar wil de kat liever bi…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 03-10-2019
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.