Het voortplantingsgedrag van de tijger

Het voortplantingsgedrag van de tijger Een tijger straalt net zoals een leeuw kracht uit. De welpen van een tijger zijn koddig en heel wat mensen vallen dan ook voor hun charmes. De welpen worden echter snel volwassen dankzij de opvoeding van de moeder. Uiteraard moet de tijgerin de jongen wel aanvaarden. Hoe vaker ze werpt, hoe meer kans dat ze de jongen niet afstoot. Hoe gaat alles in zijn werk? Welk paringsritueel hebben de tijgers? Welk voorplantingsgedrag gaat hieraan vooraf? Hoe verloopt de zwangerschap en de werping?

Het voortplantingsgedrag

Geslachtsrijp?

Tijgers zijn geslachtsrijp wanneer ze vier of vijf jaar oud zijn. Een tijgerin is er al iets eerder bij en is dus geslachtsrijp wanneer ze drie of vier jaar oud is. Een tijger paart het hele jaar door. Afhankelijk van welke soort tijger het is, hebben ze uiteraard wel piekmomenten. Deze momenten vallen in de late winter of het vroege voorjaar.

Meerdere vrouwtjes, meerdere malen

Omdat de tijger steeds alleen leeft, paart hij dus met meerdere vrouwtjes en blijft hij enkel bij het vrouwtje gedurende de periode waarin de tijgerin krols is. Dit is ongeveer 20 dagen lang. Hij denkt de tijgerin dan meerder malen per dag. Wanneer er meerdere tijgers interesse hebben in een tijgerin zal een gevecht plaatsvinden. Ook dit gebeurt volgens bepaalde rituelen. Zo zal de ene tijger de andere proberen te intimideren door zijn tanden te tonen, snorharen te bewegen en gevaarlijk oogcontact te uiten. Met een paar halen eindigt het conflict meestal.

Het paringsritueel

Voor het paren

Een tijgerin is meerdere malen vruchtbaar in een jaar maar de periode dat ze dat is, duurt slechts zon drie tot zeven dagen. Wanneer een tijgerin krols is, laat ze een urinespoor achter en krabt aan bomen om zo de tijger te laten weten dat ze wil paren. Om de aandacht nog meer op haar te vestigen gaat ze eveneens geluiden uiten. De tijger zal reageren met kort, diep gebrul. Wanneer er geen mannetje op haar afkomt, gaat ze zelf op zoek naar een tijger. Dit doet ze omdat het territorium van een tijger nogal groot is.

Tijdens het paren

Tijdens het paren neemt de tijger haar bij de nek. Na het paren gedraagt de tijgerin zich vijandig tegenover de tijger die haar al snel verlaat. De tijgerin moet de welpen zelf opvoeden. De tijger gaat ondertussen opnieuw op zoek naar een tijgerin. Een tijgerin is pas opnieuw klaar om te paren na ongeveer twintig maanden.

Zwangerschap en opvoeding

De zwangerschap en werping

Bij een tijger kan je slechts de laatste anderhalve week zien dat ze zwanger is. Een zwangerschap bij de tijger duurt ongeveer 115 dagen. Wanneer ze haar jongen werpt, doet ze dit net zoals de leeuwin op een veilige plaats. Ook hier worden er meerdere jongen geworpen. Het aantal varieert van 2 tot 3. Bij de geboorte brullen de jongen al na 30 minuten en zijn de welpen blind. Na twee weken verdwijnt deze blindheid en gaat alles heel snel. Wanneer de welpen geworpen zijn, wegen ze tussen de 800 gram en anderhalve kilo.

De opvoeding

De jongen worden gezoogd met melk en na anderhalve maand komen daar stukjes vlees bij. Een drietal maanden later eten ze enkel vlees. Wanneer ze ongeveer twee jaar zijn, kunnen ze reeds grote prooien doden. Wanneer de tijger een prooi heeft gedood en dit zich te ver van het nest bevindt, zal de tijgerin alles opeten om het daarna bij het nest weer uit te braken. Op die manier brengt ze het onverteerde vlees bij haar welpen. Het merkwaardige bij de tijgers is dat men bij de eerste worp meestal de jongen zal verwerpen. Bij de tweede worp gaat het normaal al iets beter en vanaf de derde verstoot de moeder de jongen niet meer. Een tijger zal haar jongen snel leren om zelfstandig te zijn en gaat dus soms haar tanden tonen wanneer ze dit gedrag niet aannemen. Vandaar dat de jongen na twee maanden hun schuilplaats een eerste maal verlaten en na zes maanden reeds mee op jacht gaan. Wanneer de jongen drie à vier jaar oud zijn verlaten ze hun moeder.

Lees verder

© 2009 - 2024 Pops, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tijgers sterven uitTijgers sterven uitAlle tijgersoorten worden met uitsterven bedreigd. Van de 8 tijgersoorten zijn er al drie uitgestorven. Kunnen we de tij…
De Siberische tijgerDe Siberische tijgerDe Siberische tijger is een erg zeldzame ondersoort van de tijger en is de grootste katsoort die er bestaat. Ook deze ti…
Odin de Bengaalse tijgerHet is een uitzondering dat een Bengaalse tijger in gevangenschap zwemt, laat staan onder water gaat zwemmen. In de dier…
Chinese astrologie: tijgerVolgens de traditionele Chinese astrologie kunnen Tijgers geesten, vuur en dieven afweren, dus nu weet u bij wie u moet…

Herkomst konijnenrassenHerkomst konijnenrassenZoveel verschillende rassen en zoveel verschillende herkomsten. Vind ze hier allemaal op een rij. Zelf ben ik dagelijks…
Verschillende soorten zadelsVerschillende soorten zadelsEr zijn verschillende soorten zadels. Voor bijna elke tak van paardensport is er wel een speciaal zadel op de markt. Dez…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Kaz, Pixabay
Pops (143 artikelen)
Laatste update: 01-11-2016
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.