Tijgers sterven uit

Tijgers sterven uit Alle tijgersoorten worden met uitsterven bedreigd. Van de 8 tijgersoorten zijn er al drie uitgestorven. Kunnen we de tijger redden? Wat is de grootste bedreiging van de tijger? De tijger is een beschermd diersoort, waarom gaat de illegale jacht op tijgers dan door? Hoeveel tijgers leven er nog in het wild? Hoe ziet het reddingsplan om de tijgers te redden er uit? Kunnen de regeringsleiders van landen waar tijgers nog voorkomen op de tijger bijeenkomst in Rusland nog wat doen?

Leefgebied Bengaalse tijger

Waar komt de Bengaalse tijger voor? De Bengaalse tijger komt vooral voor op het sub Indische continent in landen als:
 • West Myanmar,
 • Bhutan,
 • Nepal,
 • Zuid China,
 • Bangladesh en in
 • India.

Bedreiging

De Bengaalse tijger wordt met uitsterven bedreigd. De redenen van het uitsterven van de Bengaalse tijger zijn:
 • Het verdwijnen van zijn leefgebied en leefomgeving,
 • Door stropers die jacht maken op de huid van de tijger en door
 • Door jagers die jacht maken op de tijger voor de bereiding van traditionele medicijnen en door
 • Jachtpartijen als tijdverdrijf voor Indische maharadja´s.

Jacht verboden

Tijdens de regering van Indira Gandhi werd in India in 1970 de jacht op tijgers en de handel in de huiden van tijgers verboden. Na de dood van Gandhi ontstond er een explosie aan stropers die op tijgerjacht gingen.

Reservaten

In 1973 werden er verschillende natuurreservaten opgericht met als doel de Bengaalse tijger te beschermen in India. Een van de grootste oorzaken waarom de tijger ernstig wordt bedreigd in zijn voortbestaan is het verdwijnen van zijn leefgebied en leefomgeving. Door het opbouwen van natuurreservaten voor tijgers, wordt er een poging ondernomen om deze katachtige van uitsterven te behoeden.

Siberische tijger

De grootste katachtige is de Siberische tijger. De Siberische tijger leeft in het uiterste puntje van Siberië. Deze tijger leeft als enige van de tijgersoorten in de sneeuw. Door zijn lichtere vacht valt de Siberische tijger minder op in de sneeuw.
Het gaat zeer slecht met de Siberische tijger. Een tijger is dood zoveel meer waard dan levend, dat vele mensen tijdens de crisis in Rusland er voor kiezen om een Siberische tijger te doden en zijn vacht duur te verkopen.

Leefgebied Sumatraanse tijger

De Sumatraanse tijger komt alleen voor op Sumatra, Indonesië. Deze tijger is iets kleiner en wat bruiner dan de andere tijgers. Vroeger kwam de Sumatraanse tijger overal voor op Sumatra, tegenwoordig zijn er nog zo´n 500 Sumatraanse tijgers over, waarvan zo´n 400 in het wild leven. Experts vrezen dat de Sumatraanse tijger wel eens binnen 10 jaar helemaal uitgestorven kunnen zijn, er is immers geen oerwoud genoeg als leefgebied voor deze tijger. De meeste tijgers leven in het noordelijkste puntje van Sumatra.

Tsunami

De Sumatraanse tijger word, net als alle andere tijgers, bedreigd met uitsterven. De Sumatraanse tijger heeft het echter nog moeilijker: natuurreservaten die speciaal zijn opgericht voor het behoudt van de Sumatraanse tijger, in de buurt van Atjeh, zijn zwaar getroffen door de Tsunami. Een groot gedeelte van dit natuurreservaat is weggespoeld door de vloedgolven veroorzaakt door de tsunami.

Uitgestorven tijgers

Welke tijgers en tijgersoorten zijn al uitgestroven? Er zijn al drie tijgersoorten uitgestorven:
 • De Balinese tijger is uitgestorven in 1237,
 • De Javaanse tijger is uitgestorven in 1978 en
 • De Kaspische tijger is uitgestorven in 1973.

Zuid Chinese tijger

De Zuid Chinese tijger heeft het moeilijkst van allemaal: door de enorme economische groei in China wordt zowel aan de natuur als aan de Chinese tijger vrijwel geen aandacht meer besteed. De leefomgeving van de Chinese tijger wordt vernield ten behoeve van nieuwbouw. Er is geen jachtruimte over voor de tijger waardoor de tijger noodgedwongen de dieren van de boeren moet aanvallen. De boer schiet de tijger neer als hij de kans krijgt. Ook worden er veel tijgers gebruikt voor de eeuwenoude Chinese medicijnen. Medicijnen waar tijgers in verwerkt zijn kunnen vrijuit wereldwijd verhandelt worden.

Alarm

Er zullen misschien nog een paar Zuid Chinese tijgers in het wild leven. Hoopvolle aantal nog levende Chinese tijgers liggen tussen de 20 a 30, vermoed wordt dat het aantal nog levende Chinese tijgers lager zijn. De Wereld Natuur Fonds heeft de alarmklok al geslagen: het gaat niet goed met de Zuid Chinese tijger.

Hoeveel tijgers zijn er nog?

Hoeveel tijgers leven er nog in het wild? Het is erg moeilijk om een exact cijfer te kunnen geven: regeringen liegen nog wel eens over de daadwerkelijke levende tijgers in het wild. De Indiaanse regering heeft lang de cijfers verdraaid. Leefgebieden worden per minuut kleiner en de illegale jacht op de tijger gaat maar door. Vandaar een schatting van de aantallen nog levende tijgers in het wild:
 • Bengaalse tijger: tussen de 3000 en 4700, in India leven nog slechts zo´n 750 Bengaalse tijgers in het wild,
 • Siberische tijger: tussen de 162 en de 230,
 • Sumatraanse tijger: tussen de 400 a 500 tijgers,
 • Indo Chinese tijger: ongeveer 1600,
 • Zuid Chinese tijger: tussen de 20 a 30 tijgers.
Er zijn ook cijfers die beweren dat er nog slechts 3000 tijgers in het wild leven. Er zijn ook cijfers die beweren dat er nu (November 2010) minder dan 3000 tijgers in het wild leven.

Conferentie St. Petersburg

De bedoeling van de conferentie in St. Petersburg Rusland, is dat de tijger niet uitsterft. Daarom zijn eind November 2010 dertien landen waar de tijger leeft, naar de conferentie gegaan en praten 4 dagen lang met natuurbeschermers en tijgerdeskundigen om de tijger tegen uitsterven te behoeden.
James Leape, directeur van World Wildlife Fund, geeft aan dat de tijgers binnen 12 jaar kunnen zijn uitgestorven als er niet onmiddellijk actie ondernomen wordt. Een actie zou zijn om de tijger 3 a 4 jaar ongestoord zijn gang te laten gaan, een tijger is immers bijzonder veerkrachtig en is in staat om te overleven, mits de mens het dier met rust laat.

Redding

Om de tijger te redden is er een 12 jarig reddingsplan opgesteld. De eerste 5 jaar van dit reddingsplan kost 350 miljoen dollar. James Leape en zijn collega´s zoeken bedrijven en overheden die mee willen helpen om de tijger te redden. Het reddingsplan bestaat uit:
 • De tijgerpopulatie te laten groeien door de tijger een paar jaar met rust te laten,
 • De leefgebieden en natuurreservaten waar tijgers leven te beschermen,
 • Tegengaan van de handel in tijgers.

Lees verder

© 2010 - 2024 Roberta, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Siberische tijgerDe Siberische tijgerDe Siberische tijger is een erg zeldzame ondersoort van de tijger en is de grootste katsoort die er bestaat. Ook deze ti…
Sumatraanse tijger; de drie zussenRuim een jaar geleden (begin 2007) werden in een Engelse dierentuin drie Sumatraanse tijgers geboren. Op donderdag 24 ja…
Tijger (zoogdier)De tijger is een zoogdier dat behoort tot de katachtigen. Het is een roofdier dat inmiddels bijna is uitgestorven. Tijge…

Mollen bestrijdenMolshopen in uw tuin zijn een lelijk gezicht. Toch zijn mollen nuttige diertjes waarvan het jammer zou zijn als deze ver…
Everzwijn of wild zwijn, Sus scrofaEverzwijn of wild zwijn, Sus scrofaHet wilde zwijn, Sus scrofa, ook wel everzwijn genoemd kan makkelijk meer dan een meter lang worden. Alleen de mannetjes…
Bronnen en referenties
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Bengaalse_tijger
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Sumatraanse_tijger
 • http://www.depers.nl/buitenland/217040/Sumatraanse-tijgers-op-uitsterven.html
 • http://uitstervende-katachtigen.websitemaker.nl/sectorwerkstuk/937854
 • http://www.iucnredlist.org/apps/redlist/details/136899/0
 • http://www.scientias.nl/tijgers-kunnen-binnen-twaalf-jaar-uitsterven/20029
 • http://www.scientias.nl/chinese-wilde-tijger-staat-op-uitsterven/3076
 • http://www.scientias.nl/tijgers-sterven-in-chinese-dierentuin/5624
 • http://wwf.panda.org/who_we_are/organization/trustees/jamespleape.cfm
Roberta (652 artikelen)
Laatste update: 27-11-2012
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.