Rashonden: pomeriaan of dwergkeeshond

Rashonden: pomeriaan of dwergkeeshond De pomeriaan, ook wel dwergkeeshond genoemd, is met recht een zeer klein hondje te noemen. In Engeland noemen ze dit hondje ook wel eens 'teacup pomerian' en in Nederland wordt dit hondje soms 'minipomeriaan' genoemd. Dit kleine hondje met een dikke vacht oogt als een donzig bolletje wol. Deze dwergkeeshond wint aan populariteit en je ziet het hondje daarom steeds vaker in het straatbeeld. Enerzijds omdat het een handzaam formaat hond is en anderzijds omdat de hond een lief, levendig én waaks karakter heeft. Deze hond heeft meer in zijn mars dan zijn afmeting doet vermoeden. Wat is het precies voor hond?

Pomeriaan of dwergkeeshond, de basis

Dit hondje dankt zijn naam aan het oorspronkelijke fokgebied, namelijk het Duits/Poolse Pommeren. Het is een kleinere versie van de keeshond. Het is een oud ras, want de hondjes waren er al vier eeuwen voor Christus. Het waren destijds veelal erfbewakers. Vanaf begin 19e eeuw zien we de pomeriaan of dwergkeeshond steeds meer in West-Europa opduiken. In de huidige tijd wordt dit hondje met name gefokt als gezelschapshond.

Bron: Tanakawho, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)Bron: Tanakawho, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)

Uiterlijke kenmerken

Deze zeer leuke kleine hond is pittiger dan men zou vermoeden, afgaande op de geringe afmetingen.

Bouw en vacht

De pomeriaan of dwergkeeshond heeft een schofthoogte tussen 19 en 21 centimeter en het gewicht kan variëren van minimaal 1,5 tot maximaal 4 kilogram. Hoewel bij deze kleine hondjes het verschil tussen het reutje en teefje niet erg groot is, worden de reutjes over het algemeen iets groter en zwaarder dan de teefjes. De borst van het hondje staat ietwat vooruit en zorgt ervoor dat het hondje een trotse houding heeft. Een gezellige wandeling met de baas is leuk, maar het zijn geen hondjes die de bouw hebben om erg lange wandelingen te maken.

De vacht heeft twee lagen en bestaat uit een korte, dikke ondervacht en een bovenvacht met lang stijl haar. Sommige langharige hondenrassen hebben wat langer haar bij de pootjes, maar de dwergkeeshond heeft bij de pootjes gewoon een korte vacht. De vacht loopt van de bovenkant van het pootje tot aan het voetje taps toe.

Om de vacht mooi donzig te houden, dient deze twee tot drie maal per week goed gekamd te worden. Zo voorkom je dat de vacht gaat klitten. Leer het hondje vanaf jonge leeftijd dat de vacht kammen erbij hoort. Dan kan het hondje wennen eraan wennen.

Bron: Sannse at en.wikipedia, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Sannse at en.wikipedia, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
De hond is er in verschillende officieel erkende kleuren, te weten:
  • zwart
  • bruin
  • oranje
  • crème
  • champagne
  • creme-sable
  • orange-sable
  • black and tan
  • particolour*

* Particolour wil zeggen, altijd een vacht met een witte basis met vlekken in de kleuren zwart, bruin en/of oranje.

"Money will buy a pretty good dog, but it won't buy the wag of his tail." Josh Billings, Amerikaans humorist (1818-1885)

Kop en staart

Het kopje is wigvormig met hoog opstaande, kleine oren en een kleine neus met zwart/bruine stop. Omdat de zijdezachte haren op het voorhoofd vol zijn en ietwat naar voren komen, lijken de oogjes wat dieper te liggen. Het staartje is kort en ligt op de rug. De haren zijn ook hier lang en stijl.

Bron: Hyrel, Wikimedia Commons (Publiek domein)Bron: Hyrel, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Karakter

Dit kleine hondje is levendig, fier, waaks en een beetje eigenwijs. Dat waakse in het hondje wordt onder meer duidelijk door het standaard blaffen als er een persoon voor de deur staat of een onbekende aan komt lopen. Ze moeten immers de baas informeren. Het waakse karakter maakt het overigens zeker geen agressief hondje. Alles bij elkaar zijn het vooral ook vrolijke en vriendelijke hondjes, met een nieuwsgierige en leergierige aard.

De hondjes zijn zeer betrokken bij de mensen waarmee ze leven en ze verblijven daarom ook bij voorkeur in de directe omgeving van de mens. Wat aandacht en met het hondje spelen wordt zeer op prijs gesteld door de pomeriaan.

Kleine hond, groot gebaar

De pomeriaan of dwergkeeshond moet soms tegen zichzelf beschermd worden, omdat hij denkt dat hij groter is dan hij in werkelijkheid is. Zo kan hij zonder blikken of blozen blaffen naar een grote hond, als hem iets niet aanstaat of hij denkt de baas te moeten beschermen. Nu denken meer kleine hondjes dat ze de afmeting van een wolf hebben, alleen kan dit kleine hondje ook nog relatief snel een pootje breken.

Dat het hondje relatief snel iets kan breken, kan ook een punt van zorg zijn als je het hondje met een klein kindje alleen laat tijdens het spelen.

Gezondheidsaspecten en levensverwachting

Deze hondjes hebben een verhoogde kans op patella luxatie, dit is een ontwrichting van de knieschijf. Daarnaast sluit de fontanel op het kopje langzamer dan bij andere honden en soms sluit deze niet helemaal. Verder zijn er geen specifieke gezondheidsklachten bij dit ras bekend.

Kleine hondjes worden gemiddeld genomen wat ouder dan grote honden. Dit kleine hondje heeft voor zijn formaat een gemiddelde levensverwachting. De hondjes worden normaliter tussen de 12 en 15 jaar oud.

Kosten

De kosten van de pomeriaan of dwergkeeshond kunnen sterk uiteenlopen, maar het zijn nooit goedkope hondjes. Afhankelijk van onder meer zijn stamboom en hoe prominent de raskenmerken bij het hondje aanwezig zijn, kunnen de kosten oplopen. Minimaal zit je nogal snel op € 1.200 oplopend tot wel zo'n € 4.000.

Tot slot

Deze dwergkeeshond is een fier en waaks beestje met een vrolijk en vriendelijk karakter. Het hondje is leergierig, nieuwsgierig, altijd in voor een spelletje en wil vooral ook veel aandacht van de baas.
© 2019 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Grijze Keeshond (Wolfsgrauwe)De Grijze Keeshond (Wolfsgrauwe)De Grijze Keeshond, oftewel de Wolfsgrauwe Keeshond. Wie kent ze niet? De pientere ogen, hun prachtige vacht en hun lief…
De Grote Witte KeeshondWie kent ze niet? De witte pluizenbollen met hun krulstaart en pientere oogjes? De felle kef en zijn eigenwijze koppie.…
Een hondje nemenEen hondje nemenWaar vind ik een hond?Waar moet ik op letten als ik een hondje in huis neem? Wat heeft een hondje nodig? Kijk hier en le…
Rashond: Shih TzuRashond: Shih TzuDeze relatief kleine hond loopt al wat jaren mee en wint aan populariteit. Mogelijk heeft dit met het karakter te maken.…

Kattenren maken voor een binnenkatKattenren maken voor een binnenkatDe ene katteneigenaar wil een kat altijd de straat op kunnen laten gaan en de andere katteneigenaar wil de kat liever bi…
Graanvrij voer voor katten met diabetesGraanvrij voer voor katten met diabetesNet als mensen, kunnen ook katten suikerziekte hebben. Als er suikerziekte bij je kat wordt geconstateerd, schrik je daa…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Micmic0929, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
  • http://www.keeshondenclub.nl/wp/dwergkees/
  • https://pomeranianresidence.nl/De-Pomeriaan/
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Keeshond
  • http://www.petpom.com/miniature-pomeranians
  • Afbeelding bron 1: Tanakawho, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)
  • Afbeelding bron 2: Sannse at en.wikipedia, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 3: Hyrel, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 05-09-2019
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.