Graanvrij voer voor katten met diabetes

Graanvrij voer voor katten met diabetes Net als mensen, kunnen ook katten suikerziekte hebben. Als er suikerziekte bij je kat wordt geconstateerd, schrik je daar in eerste instantie misschien enorm van. Toch kunnen ook poezen en katers met diabetes een katwaardig bestaan leiden, zij het met enkele maatregelen en aanpassingen. Een van deze aanpassingen kan de overstap zijn naar graanvrij kattenvoer. Overigens zijn graanvrije kattenbrokken ook geschikt voor katten die geen suikerziekte hebben. Suikerziekte, oftewel diabetes mellitus, komt relatief vaak voor bij katten. Vooral katten met overgewicht lopen het risico om vroeg of laat in hun leven suikerziekte te ontwikkelen.

Als een poes of een kater suikerziekte heeft, betekent dit dat er een probleem is ontstaan in de suiker- en insulinehuishouding in het lichaam. Een tekort aan insuline (dat geproduceerd wordt in de eilandjes van Langerhans, in de alvleesklier) zorgt ervoor dat suiker in het bloed niet meer kan worden opgenomen in de lichaamscellen. Hierdoor stijgt de hoeveelheid suiker, oftewel glucose, in het bloed. Dit kan eenvoudig worden aangetoond bij een bloedonderzoek.

Suikerziekte bij de kat herkennen

Als je kat suikerziekte heeft, zal hij of zij steeds meer symptomen daarvan ontwikkelen naarmate het glucosegehalte in het bloed stijgt. Symptomen van diabetes bij de kat zijn:
  • Veel dorst
  • Vaak plassen
  • Vergrote eetlust
  • Gevoelig voor urineweginfecties
  • Acetonlucht uit het bekje
  • Gewichtsverlies

Vermoed je dat je poes of kater diabetes heeft, besluit dan niet om het nog even aan te kijken! Diabetes kan goed behandeld worden, maar zonder behandeling zal je kat steeds zieker en zwakker worden en uiteindelijk overlijden.

Hoe wordt diabetes bij de kat behandeld?

Een geslaagde behandeling bij suikerziekte bestaat uit meerdere onderdelen. Een zeer belangrijk, en echt noodzakelijk, onderdeel is het toedienen van injecties met insuline. Dit moet een of twee keer per dag, op een vast tijdstip gebeuren. Je hoeft hiervoor niet iedere keer naar de dierenarts: hij/zij leert je hoe je het glucosegehalte in het bloed moet meten en hoe je insuline moet toedienen.

Ook wordt er gekeken naar de medicatie die de kat reeds gebruikt. Een poes of kater die bijvoorbeeld prednison krijgt, zal hiermee moeten stoppen.

Aangepast eten voor katten met suikerziekte

Koolhydraten en zetmeel behoren tot de lange suikerketens. Dit betekent dat ze langzaam worden opgenomen in het bloed. (Dit in tegenstelling tot snelle suikers, die snel worden opgenomen maar ook gauw weer verdwenen zijn.) Als de kat veel koolhydraten tot zich neemt, zal deze voeding ervoor zorgen dat het bloedsuikergehalte meer schommelingen vertoont. Hierdoor is de kat slechter in te stellen op insuline en zal hij/zij zich beroerder voelen.

Ingrediënten graanvrij voer

In tegenstelling tot de gewone kattenbrokken uit de supermarkt, bevatten veel graanvrije kattenbrokken een laag gehalte aan koolhydraten. Bij de kattenbrokken die je in de supermarkt koopt, ligt het gehalte koolhydraten op wel 30 tot zelfs 50%. Dit betekent dat het suikergehalte in het bloed na het eten van deze brokjes enorm stijgt, met alle gevolgen van dien.

Voor katten zijn granen moeilijk te verteren. Ook zijn er katten die allergisch zijn voor graan. Graanvrij kattenvoer bevat uiteraard geen granen. Wel kunnen graanvrije kattenbrokken mais, soja, aardappel of erwten bevatten. Het nadeel hiervan is wel dat ook deze ingrediënten behoorlijk koolhydraatrijk kunnen zijn. Ook kan de producent het graan vervangen hebben door dierlijk vet. In het beste scenario is het graan vervangen door dierlijke proteïne, dit zie je helaas wel terug in de prijs (die daardoor stijgt).

Graanvrije kattenbrokken bij suikerziekte

Als je wil overschakelen op graanvrij voer omdat je kat diabetes heeft, is het belangrijk dat het graan niet (volledig) is vervangen door andere koolhydraatbommen zoals bijvoorbeeld aardappels. Deze koolhydraten worden in het lichaam alsnog omgezet in suikers. Voor katten met diabetes moet je er op letten dat het voer een hoog gehalte aan gemakkelijk verteerbare eiwitten bevat. (In de regel betekent dit: hoe hoger het vleesgehalte, hoe beter.) Dit helpt je kat om een gezond gewicht en een gezonde bloedsuikerspiegel te bewaren. Let er wel op dat graanvrij voer een aanvulling is op het gebruik van insuline, geen vervanging van!

Ook doe je er goed aan om je kat naast graanvrije brokken ook natvoer te geven. Blikvoer bevat veel vlees en is daardoor hoog in eiwitten, maar laag in koolhydraten.

Graanvrij kattenvoer: ook voor overgevoelige katten of katten met allergieën

Niet alleen katten met suikerziekte, maar ook poezen en katers die last hebben van allergieën, of katten die erg voedselgevoelig zijn, kunnen veel baat hebben bij graanvrij kattenvoer. Katten zijn immers vleeseters (carnivoren), en hun spijsverteringskanaal is dan ook ingericht op voedsel dat veel eiwitten en weinig koolhydraten bevat. Graanvrij kattenvoer wordt dan ook beschouwd als hoogwaardig kattenvoer.
© 2019 - 2024 Stippels, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kattenvoeding: hoeveel voer heeft de kat nodig?Kattenvoeding: hoeveel voer heeft de kat nodig?Het merendeel van de huiskatten is veel en veel te dik. Dit kan ernstige gevolgen voor de gezondheid van de kat hebben.…
Biologisch honden- en kattenvoerBiologisch honden- en kattenvoerEr wordt steeds meer biologisch gegeten en in de grotere supermarkten is er voor vrijwel alle producten wel biologisch a…
Remineralisatie: kan je cariës genezen met juiste voeding?Remineralisatie: kan je cariës genezen met juiste voeding?De gangbare opvatting luidt dat gaatjes in tanden en kiezen worden veroorzaakt door een slechte mondhygiëne (te weinig o…
Hoe kan ik een kat meer laten drinkenKatten drinken over het algemeen minder dan de meeste andere huisdieren. Toch hebben ze water nodig om gezond te blijven…

Rashonden: pomeriaan of dwergkeeshondRashonden: pomeriaan of dwergkeeshondDe pomeriaan, ook wel dwergkeeshond genoemd, is met recht een zeer klein hondje te noemen. In Engeland noemen ze dit hon…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Cocoparisienne, Pixabay
  • https://dierenziekenhuizen.nl/katten/orgaanproblemen-bij-katten/suikerziekte-diabetes-kat/
  • http://www.desuikerkat.nl/voeding.html
  • https://www.zooplus.nl/shop/katten/kattenvoer_droog/graanvrij
  • https://www.catmoneo.nl/graanvrij-kattenvoer/
Stippels (68 artikelen)
Laatste update: 21-08-2019
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.