Kattengedrag: spinnen

Kattengedrag: spinnen Wanneer je een kat aait gaat hij soms spinnen. Velen zien dit als hét teken dat de kat blij is. Dit hoeft echter niet zo te zijn. Katten kunnen om de meest uiteenlopende zaken spinnen. Recente onderzoeksresultaten stellen zelfs dat het spinnen van de kat het genezingsproces bevordert!

Wat is spinnen?

Wanneer een kat spint produceert het een ritmisch en vibrerend geluid. Onderling verschillen erg in de manier waarop ze spinnen, zoals de toonhoogte, het ritme, de geluidssterkte etcera. Het is niet duidelijk hoe katten de spingeluiden produceren, waarschijnlijk wordt er door een mechanisme in de hersenen een signaal afgegeven aan het strottenhoofd van de kat welke er voor zorgt dat de luchttoevoer ritmisch te beperken.

Katten beginnen al op jonge leeftijd te spinnen, een kitten van een week oud kan al spingeluiden vertonen wanneer ze door de moederpoes verzorgd wordt. Kittens kunnen eerder spinnen dan dat ze kunnen lopen, zien en horen. Kittens kunnen spinnen gebruiken als communicatiemiddel met de moederpoes, welke op haar beurt terug spint. Hiermee geeft de moederpoes aan dat de kitten veilig is.

Waarom spint een kat?

De meeste katachtigen spinnen, zo ook leeuwen. De tijger spint echter niet. De huiskat is de enige katachtige die kan spinnen tijdens het in- en uitademen. Velen zien spinnen van een kat als teken van de tevredenheid, dit hoeft echter niet zo te zijn. Men denkt dit vaak omdat katten vaak gaan spinnen wanneer men ze aait.

Katten kunnen echter ook spinnen wanneer zij juist zenuwachtig of bang zijn. Er bestaan aanwijzingen dat de kat in dergelijke situaties spint om de pijn te verzachten.

Alternatieve verklaring

Het Fauna Communications Research Institute geeft een alternatieve verklaring voor het spingedrag van katten. Volgens dit onderzoeksinstituut is de belangrijkste functie van het spinnen het bevorderen van het genezingsproces bij letsel, al spinnen ze ook wel degelijk voor uiten van tevredenheid. Het instituut heeft diverse rapporten over letsel bij katten onderzocht en kwam tot de conclusie dat door het blootstellen van de botten van de kat aan trillingen met een frequentie van zo'n 20-50 Hz voor stevigere botten zorgt en daarmee sneller herstel. Deze hypothese is echter lastig te toetsen, er is dan ook nog maar weinig ondersteunend bewijs voor deze theorie.
© 2008 - 2024 Melod, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Waarom spinnen katten?Waarom spinnen katten?De meeste katten spinnen al van jongs af aan. De ene harder en vaker dan de andere. Ook bepaalde (grotere) katachtigen k…
Mijn kat krijgt kittens, en nu?Mijn kat krijgt kittens, en nu?Als je kat zwanger is, dan wordt dit ook wel drachtig genoemd. Gemiddeld duurt de dracht bij een kat 63 dagen. Meestal b…
Een kat als huisdierEen kat is slim, ondeugend, eigenwijs, nieuwsgierig, lief en vooral erg gezellig als huisdier. Katten kunnen prima een p…
Schijnzwangerschap bij kattenSchijnzwangerschap bij kattenSchijnzwangerschap komt niet alleen bij mensen voor, maar ook bij dieren! Dit artikel gaat over schijnzwangerschap bij p…

Kattengedrag: verhuizen en verdwalenKattengedrag: verhuizen en verdwalenKatten lijken wel een ingebouwd GPSmechanisme te hebben. Zelfs als je meeneemt tijdens een verhuizing naar een huis 100…
Alles over Perzische kattenAlles over Perzische kattenKatten zijn geliefde huisdieren, maar als men bewust kiest voor een raskat dan staan de meningen vaak ver uit elkaar. De…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Agamaszota, Pixabay
  • Fotomodel: Silly
Reactie

Nicole, 20-06-2009
Hallo ik heb een kat van 3 maanden. Zodra wij gaan eten gaat de kat zo te keer, als je niet uitkijkt eet hij je eten van je bord. Als je in de keuken staat wordt de kat helemaal gek. Eten heeft die genoeg, ook geven wij hem eten als wij gaan eten. Het wordt een ware strijd om te gaan eten. We hebben vanalles geprobeerd maar niets helpt. Wie kan ons helpen? Reactie infoteur, 20-06-2009
Hoi Nicole,

wat een veelvraat zeg, die kat van jullie ;) Echt tips heb ik niet, behalve consequent zijn (van tafel halen wanneer hij er bijvoorbeeld opspringt) en negeren van aandachtvragend gedrag.

Groetjes MeloD/Kim

Melod (654 artikelen)
Laatste update: 05-10-2008
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.