Een kat als huisdier
Een kat is slim, ondeugend, eigenwijs, nieuwsgierig, lief en vooral erg gezellig als huisdier. Katten kunnen prima een paar uur alleen zijn, hoeven niet zindelijk gemaakt te worden, en zijn dus minder bewerkelijk dan een hond. Een kat is ook blij als je thuis komt, en zal je miauwend komen begroeten, en kopjes geven langs je benen. Om zich daarna behaaglijk op je schoot te nestelen, en hard te gaan spinnen.
Aanschaf van een kat
Als je besloten hebt een kat te willen aanschaffen, zijn er een paar dingen waar je van te voren over na moet denken. Wil je een volwassen kat, of wil je graag een kitten? Moet de nieuwe aanwinst een kater of een poes worden? Een volwassen kat heeft een aantal voor- en nadelen boven een kitten. Een groot voordeel is dat je een kat die geen thuis heeft, een warme plek kunt bieden. Een volwassen kat is rustiger dan een kitten, en een stuk minder speels. Een nadeel kan zijn dat een volwassen kat alles al heeft geleerd, en het best lastig kan zijn om hem nog dingen af of aan te leren. Een kitten is nog erg speels, en zal een hoop "kattenkwaad" uithalen. Het voordeel is wel dat je een kitten alles zo kunt leren, als jij belangrijk vindt. Of je een kater of een poes wilt aanschaffen is een kwestie van je eigen voorkeur, katers worden vaak wat forser dan poezen. Ook een overweging is dat poezen krols worden vanaf een maand of acht, en daarbij erg hard kunnen schreeuwen. Katers kunnen vanaf een maand of acht gaan sproeien, dit is het afbakenen van het territorium met kleine beetjes urine, en dit stinkt enorm. Je zult dan je poes of kater moeten laten "helpen", en deze ingreep is bij katers een stuk goedkoper dan bij poezen. Er is ook de mogelijkheid je poes de prikpil te laten geven, dan zal ze ook niet krols worden.
Verdere benodigdheden
Voordat je je nieuwe kat gaat ophalen moet je een aantal zaken aanschaffen:
- een kattenbak
- een zak kattengrind
- een etensbakje en een waterbakje
- een halsbandje met een naamkokertje eraan
- een krabplank
- een transportbox
- speeltjes
- kattenvoer
Vul de kattenbak met een laag steentjes, en zet hem op een goed bereikbare plek neer. Bedenk op welke plek in je huis je de kat eten wilt geven, en zet daar het etensbakje en het waterbakje neer. Een plastic placemat is wel praktisch om de bakjes op te zetten, voor het geval je kat eens wat morst. Zet de krabplank op een plek waar je kat de ruimte heeft om er om heen te kunnen lopen. Hou de speeltjes paraat voor het moment dat je kat een beetje gewend zal zijn, en tevoorschijn komt.
Ophalen van je nieuwe kat
Alles staat klaar, en eindelijk is dan het moment aangebroken waarop je je nieuwe kat of poes gaat ophalen. Leg een dekentje of handdoek in de transportbox die je hebt aangeschaft, en neem die mee. Als je niet ver hoeft te rijden, kun je een kitten eventueel onder je jas vasthouden, op weg naar huis. Eenmaal thuisgekomen zal de kat of het kitten, waarschijnlijk ergens onder of achter gaan zitten. Laat hem maar gewoon met rust, want na een tijdje zal de kat vanzelf tevoorschijn komen. Eerst zal hij nog terug achter de bank vluchten als hij ergens van schrikt, maar hij zal steeds verder door het huis gaan lopen, en de boel verkennen. Als hij een beetje rustig is, pak hem dan op en zet hem op de kattenbak. Als een kitten één keer een plas heeft gedaan op de bak, hoef je verder niets meer te doen aan zindelijkheid.
De eerste dagen
Zowel bij een kitten als bij een volwassen kat, is het belangrijk om de kat kennis te laten maken met de krabpaal. Je kunt dit doen door voorzichtig de voorpootjes beet te pakken, en zachtjes de pootjes over de krabpaal te halen. Hierdoor gaat de geur van de kat, die aan de voetzooltjes zit, aan de krabpaal, en zal de kat deze nu zelf ook gaan gebruiken.
Door de kat een halsbandje met zijn naam om te doen, hoef je minder bang te zijn dat je je kat kwijt raakt, als hij een keer ontsnapt. De eerste paar dagen kan de kat last hebben van het bandje, en er steeds aan gaan zitten krabben. Dit went meestal snel na een paar dagen.
Vooral kittens zijn gek op spelen, dus gooi hier en daar wat kattenspeeltjes op de grond. Er zijn ook speeltjes te koop met een lang stuk elastiek eraan, deze kun je aan een haakje in je plafond bevestigen, en is absoluut favoriet bij katten. Door het speeltje te pakken, en weer los te laten, "vliegt" het als het ware door de lucht. Wees voorzichtig met spelen met een kitten, want die heeft echt vlijmscherpe nageltjes en tandjes, waarmee hij jou per ongeluk kan bezeren.
Geef je kat of kitten op regelmatige tijden te eten, dan zal hij aan dat ritme wennen. Wees erop bedacht dat een kitten soms langs je broekspijp omhoog klimt, als je eten staat te maken voor hem. En hij doet dit ook als je geen broekspijp hebt, en dat is bijzonder pijnlijk. Geef een kat altijd een combinatie van soorten voer, dus niet alleen maar droge brokjes. Als een kat alleen maar harde brokjes eet, kan hij later problemen met z'n nieren krijgen. Zorg ook altijd voor schoon drinkwater voor je kat.