Kattengedrag: verhuizen en verdwalen
Katten lijken wel een ingebouwd GPSmechanisme te hebben. Zelfs als je meeneemt tijdens een verhuizing naar een huis 100 kilometer van hun oude huisje zijn sommige katten in staat de weg naar hun oude huisje feilloos terug te vinden. Hoe doen katten dit toch, en hoe kan je dit voorkomen?
Over korte afstanden heeft vrijwel iedere kat een uitstekend visueel geheugen om de weg terug naar huis te vinden. Over langere afstanden wordt dit echter een stuk lastiger. Toch spelen sommige katten het klaar om kilometers te reizen op weg naar hun huis. Hoewel dit een wonderlijk stukje natuur lijkt, is het erg vervelend als je trouwe maatje constant van je vandaag loopt.
Ingebouwde richtingwijzer?
Een Duitse onderzoeker heeft eind jaren '90 een
experiment gedaan met een aantal katten. Hij leende een aantal katten van hun eigenaren, stopte ze in een donkere box en reed urenlang rondjes met ze waarbij hij veelvuldig bochten nam om de dieren hun
richtingsgevoel te ontnemen. Vervolgens zette hij de katten een voor een in een enorm
doolhof, waar hij de katten los liet. De meeste katten bleken exact in de richting van hun huis te lopen. De resultaten van dit onderzoek bieden bewijs voor een soort ingebouwde richtingaanwijzer. Recent onderzoek stelt dat katten, net als mensen, een bijzondere gevoeligheid hebben voor het magnetische veld van de aarde waardoor zij in staat zijn zonder visuele aanwijzingen de weg terug naar huis te vinden.
Verhuizen van een kat
Wanneer je besluit te verhuizen wil je je liefste maatje natuurlijk meenemen! Er zijn echter wel een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Zoals hierboven beschreven is wil een kat wel eens terug lopen naar zijn oude huisje. Tevens kan een kat zich helemaal niet fijn voelen bij de verhuizing. Hoe kan je hier het best mee omgaan?
Jouw verhuizing
Een kat is een ontzettend
gevoelig dier. Het is daarom aan te raden om je kat tijdens je eigen verhuizing een paar dagen bij iemand anders te laten
logeren, zodat hij geen last van de hectiek van de verhuizing heeft. Laat je kat pas in het nieuwe huis wanneer je huis zo goed als ingericht is en de drukte voorbij is.
De voorbereiding van de reis
Wanneer je je kat gaat verhuizen moet je zorgen voor een
stevig en veilig reismandje, waar de kat niet uit kan ontsnappen. Sommige katten kunnen last hebben van
reisziekte. Geef je kat daarom ongeveer vier uur voor vertrek geen voedsel meer. Het is verstandig je kat tenminste één dag voor vertrek binnen te houden.
De reis
Zet de reismand op een veilige plaats in de auto, het liefst in de gordel. Rij zo rustig mogelijk en probeer drempels te vermijden. Het is fijn als je je kat zelf kan vervoeren, omdat dit het meest vertrouwd is.
Kennismaking met het nieuwe huis
Wanneer je je kat bij het logeeradres opgehaald hebt kan je het hem het beste bij de
kattenbak loslaten. De kat heeft dan een oriëntatiepunt en weet meteen waar zijn wc is. Dit voorkomt eventuele ongelukjes, al zijn deze niet compleet te vermijden omdat je kat mogelijk zijn geur wil achterlaten in het nieuwe huis door
urinesporen.
Naar buiten?
Laat een kat minstens twee weken, liever langer, binnen wennen voordat je hem naar buiten laat. Doe dit pas wanneer de kat zich vertrouwd voelt in de nieuwe omgeving en rustig aan het huis gewend is. Wanneer je je kat naar buiten laat zorg er dan voor dat hij gechipt is of ten minste een
bandje met kokertje om de nek heeft met een papiertje met de gegevens van het nieuwe én het oude huis. Zo weet men waar de kat thuishoort wanneer deze onverhoopt toch verdwaald.
Reacties
Natasha Bloemhard, 20-01-2010
Dank je wel voor je reactie, ik hoop dat je gelijk hebt en dat hij de weg terugvindt en ook dat hij nog leeft. Ik woon aan het water, hij kan in de rivier gevallen zijn die niet bevroren maar wel ijskoud is. Het kan ook zijn dat hij ergens zit opgesloten. Hoe lang houden katten het vol zonder eten en drinken en in zo'n barre kou?
Reactie infoteur, 20-01-2010
Hoi Natasha,
dat kan ik je helaas niet vertellen. De kat kan wel langer zonder eten dan zonder water, net als de mens. Er gaan verhalen van katten die enkele weken opgesloten gezeten hebben en het overleefd hebben maar dit is natuurlijk afhankelijk van de verdere omstandigheden.
Natasha Bloemhard, 19-01-2010
Hoe zit dat met het terug kunnen vinden van de weg als er pakken sneeuw liggen. Mijn kater (1,5 jaar oud) is onlangs (week geleden) verdwenen, toen er een dik pak sneeuw lag. Hij is dus niet verhuisd maar er zelf op uit getrokken, hoe zit dat met de herkenning van luchtjes als er zoveel sneeuw heeft gelegen bij vertrek. Nu is de sneeuw weg en ziet ook de omgeving er totaal anders voor hem uit. Hoe groot is dan de kans dat hij de weg nog terugvindt?
Reactie infoteur, 19-01-2010
Hoi Natasha,
in principe worden de luchtjes ook afgegeven aan voorwerpen in de omgeving, zoals lantaarnpalen, tuinhekken en dergelijke. Daarom denk ik dat de sneeuw an sich niet veel invloed heeft op het wel of niet terug kunnen vinden van het huis. Ik hoop dat de kat snel terugkeert!