Schijnzwangerschap bij katten

Schijnzwangerschap bij katten Schijnzwangerschap komt niet alleen bij mensen voor, maar ook bij dieren! Dit artikel gaat over schijnzwangerschap bij poezen; hoe je het kunt herkennen en wat je eraan kunt doen.

Wat is schijnzwangerschap en wanneer treedt het op

Normaal gesproken wordt de poes zwanger na de een bevruchte dekking. Wanneer de poes onbevrucht gedekt is, kan het zijn dat de poes schijnzwanger raakt. De poes is dus niet zwanger maar gedraagt zich wel alsof ze zwanger is. Dit vindt plaats in tegenstelling tot de hond, nadat de poes gedekt is. Dit is dus anders dan bij een hond. Wanneer een hond schijnzwanger is, hoeft ze niet per se gedekt te zijn. Pas na een eisprong komen er hormonen (progesteron) in het bloed die verantwoordelijk zijn voor het gedrag en de verschijnselen tijdens de (schijn)zwangerschap. De periode bij de kat is korter dan bij de hond: ongeveer 40 dagen na de krolsheid. Katten kunnen de volgende kenmerken vertonen. De poes hoeft niet per se alle kenmerken te vertonen, dat verschilt per poes:

  • Meer slapen
  • Meer/vaker eten
  • Dikke buik
  • Prikkelbaar
  • Minder speels zijn
  • Aanhankelijk
  • Opgezette melkklieren
  • Vloeiing uit de tepels
  • Slepen met voorwerpen (sokken, etc)

Wat kun je er aan doen

Je kunt het best naar de dierenarts gaan om haar na te laten kijken als je niet zeker bent of je poes zwanger is. Dit kan na 35 dagen. Dan kan de dierenarts aan haar buik voelen of ze zwanger is. Je kunt zelf ook kijken of je iets kunt voelen maar wanneer je naar de dierenarts gaat, weet je het zeker. Soms wordt er een echo gemaakt wanneer er twijfel is. Wanneer een kat schijnzwanger is, zal de dierenarts waarschijnlijk een antibioticum of ander medicijn meegeven. Dit is om infectie tegen te gaan. Wanneer de poes ernstige symptomen heeft van schijnzwangerschap kan dit worden verlicht met hormooninjecties, maar dit wordt vaak niet meteen toegepast omdat hormonen ook weer andere klachten kunnen veroorzaken. De dierenarts kan je vertellen wat je het best kunt doen voor je kat in deze periode.
© 2009 - 2024 Maartje87, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
SchijnzwangerschapMisselijk zijn, een dikkere buik krijgen, vaak moeten plassen, en “overtijd” zijn. Allemaal symptomen van zwangerschap,…
Schijnzwangerschap, een 'zwangerschap' zonder kindSchijnzwangerschap, een 'zwangerschap' zonder kindVeel vrouwen zijn heel gelukkig als ze erachter komen dat ze zwanger zijn. Ze vinden het leuk om hun buik te zien groeie…
Is mijn kat zwanger?Is mijn kat zwanger?Een zwangere kat wordt ook wel een drachtige kat genoemd. Veelal wordt aangeraden bij het nemen van een kat om deze te l…
Schijnzwangerschap bij hondenDat schijnzwangerschap bij mensen voorkomt (mannen en vrouwen) is over het algemeen wel bekend. Maar dat het ook bij die…

De bereden politie: selectie van de paardenOm bij de bereden politie te komen zijn er hele procedures voor de mens, maar niet alleen bij de mensen worden hiervoor…
Dwangmiddelen bij dierenDwangmiddelen bij dierenAls u eerste hulp wilt uitvoeren bij dieren kan het zijn dat ze erg agressief reageren in verband met de pijn of de stre…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Elljay, Pixabay
  • http://www.dierenklinieklemmer.nl/page131/page196/geboorte.html http://www.kattenplaza.nl/page/zwangerschap_kat.php
Maartje87 (8 artikelen)
Gepubliceerd: 09-04-2009
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.