Mijn kat krijgt kittens, en nu?

Mijn kat krijgt kittens, en nu? Als je kat zwanger is, dan wordt dit ook wel drachtig genoemd. Gemiddeld duurt de dracht bij een kat 63 dagen. Meestal bevalt een kat tussen de 62 en 67 dagen na de bevruchting. Dit komt dus neer op ongeveer negen weken. Met behulp van een echo kan het beste worden vastgesteld dat je kat zwanger is. Dit kan de dierenarts doen vanaf de vijfendertigste dag van de zwangerschap.

Signalen zwangerschap

Vaak kun je de eerste signalen van de zwangerschap bij je kat al eerder ontdekken. Het lichaam ondergaat namelijk heel wat veranderingen, zoals gewichtstoename. Er is ook sprake van gedragsverandering. Zo kan een normaal speelse kat ineens geen behoefte meer hebben aan speeltjes. Ook kan ze wat aanhankelijk of prikkelbaard zijn en is ze sneller moe. Ze slaapt dus vaker. Rond de vierde week van de zwangerschap worden de tepels iets roder van kleur en gaan ze zwellen. Ook gaan de haren rondom de tepels uitwijken. Verder zal je kat natuurlijk wat meer gaan eten.

Bevallingsdatum

Als je weet wanneer je kat is gedekt, dan kan je de bevallingsdatum uitrekenen. Katten hebben voor de bevalling last van nesteldrang. Zorg dan ook voor genoeg ruimte voor het nestelen. Als je dit niet doet, dan wordt ze gestrest en dit is niet goed voor haar zwangerschap. Je kunt aan een aantal tekenen zien dat je kat op het punt staat om te bevallen. Zo is er een zwelling van de melkklieren en een verandering in het gedrag. Wanneer je kat echt gaat bevallen dan geeft ze dit aan door minder te eten, opvallende hyperventilatie en lokroepen.

Kattenbak of werpkist

Je kat zal in een veilige en vertrouwde plek willen bevallen. Vaak is dit de kattenbak of een werpkist. Zorg er ook voor dat je alle spullen die nodig zijn, hebt klaarliggen- en staan. Hierbij kan je denken aan gekookt water, schone doeken, een steriele schaar en afbindmateriaal. In de natuur doen poezen het helemaal alleen, maar soms is het nodig om toch even te helpen. Je hoeft je poes alleen te helpen als het kitten niet uit de vliezen komt. Je moet deze dan zo snel mogelijk uit de vliezen halen. Ook dien je het slijm uit het mondje te verwijderen en het diertje droog te maken met een handdoek. Let er ook goed op dat je poes de navelstreng van de kitten doorbijt. Doet ze dit niet, dan zal je haar moeten helpen. Vaak werpt een poes meerdere kittens. De duur tussen de geboorte van de eerste en de tweede kitten duurt meestal drie kwartier tot een uur. Meestal perst je poes dan ook niet. Als de geboorte van de tweede kitten langer dan twee uur duurt, dan is het verstandig om er een dierenarts bij te halen. Deze zal een weeënversterkend middel toedienen.

Kittens aanleggen

Als je kat klaar is met de bevalling, dan kan je haar met de kittens aanleggen. Soms is dat niet nodig. Sommige katten leggen hun kittens zelf aan. Het kan ook zijn dat je poes onrustig blijft. In dat geval kan het zo zijn, dat de kittens er nog niet allemaal uit zijn. Raadpleeg dan de dierenarts.

Kittens controleren

Nadat de kittens goed bij de moederpoes liggen, kan je ze het beste even laten controleren door de dierenarts. Daarnaast is het aan te raden om elke dag het gewicht op te nemen. Per week moeten ze rond de honderd gram aankomen, al wisselt dit sterk per ras en per kitten. De eerste weken is het heel belangrijk dat de katjes bij de moeder blijven. Ze leren in de eerste twaalf weken heel erg veel en zijn tot ongeveer de achtste week ook nog afhankelijk van moedermelk.

Ontwormen

Ook is het heel belangrijk dat je de kittens en de moeder ontwormt. Zo worden deze jonge dieren niet ziek van een worminfectie. De moeder dient dan ook om de 2,4 en 6 weken na de bevalling ontwormt te worden. Na 9 weken kan je de kittens laten inenten tegen niesziekte en kittenziekte. In de twaalfde week is de tweede inenting nodig. Wanneer iemand een kitten wil kopen, verkoop deze dan pas na twaalf weken. Stel ook vragen aan de toekomstige eigenaar. Hierdoor kom je te weten waarom ze een kat willen. Zo weet je of je kitten bij een goede eigenaar terechtkomt en kan je deze met een gerust hart verkopen.
© 2012 - 2024 Marensa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Opvoeding van kittensOpvoeding van kittensJe hebt net een kitten gekocht, maar je weet niet precies hoe je een kitten moet opvoeden. Vind in dit artikel de inform…
Een kitten opvoedenEen kitten opvoedenAls je een kitten hebt gekocht, dan zal je deze ook moeten opvoeren. Het is nodig om je nieuwe huisdier bekend te laten…
Kittens en onzindelijkheidKittens en onzindelijkheidJaarlijks worden er in Nederland miljoenen kittens geboren, van verschillende rassen met verschillende kleuren. Helaas z…
Kitten en kittenmelkKitten en kittenmelkNormaliter gaan kittens over van moedermelk naar heel voorzichtig bekend maken met vast voedsel, kattenbrokjes en uitein…

Het gevaar van broodfokkersHet gevaar van broodfokkersAls je een hond of kitten wilt kopen, dan is het raadzaam om dit niet zomaar bij de eerste de beste fokker te doen. Je l…
Een kat uit het asielEen kat uit het asielJaarlijks komen er zo’n 55.000 katten in de asiels terecht. Heel veel Nederlandse asiels zitten dan ook overvol met katt…
Reactie

Anne, 07-05-2014
100 gram per dag aankomen is wel erg veel. Ze zijn gemiddeld 100 gram als zij worden geboren, en moeten rond de 10/15 gram per dag aankomen. Reactie infoteur, 09-05-2014
Beste Anne,

10 tot 15 gram per dag klopt wel ongeveer, al is dit natuurlijk wel afhankelijk van het ras. Om een voorbeeld te geven zijn hier de gemiddelden van Britse korthaar kittens:

Leeftijd in weken: Gewicht in gram:
1 205
2 285
4 430
6 600
8 810
12 1200
18 1920
25 2800
40 3300

Groetjes, Marensa

Marensa (310 artikelen)
Laatste update: 09-05-2014
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.