De Turks Angora kat

De Turks Angora kat De kat komt, zoals de naam het al zegt, uit het Kaukasische berggebied. Eeuwen gelden werd de kat door scheepslui al meegenomen naar allerlei Europese landen. De lange zacht vacht had iets aristocratisch en de kat was daarom geliefd aan het hof.

Basis

De Turks Angorakat met haar halflange glanzende vacht is min of meer de oermoeder van de hedendaagse Perzische kat. Wat als gevolg had dat de Turks Angorakat beduidend aan populariteit begon in te boeten. Halverwege de vorige eeuw gingen daarom de dierentuien in Turkije deze katten fokken. Het ging met name om de witte kat met een blauw en een oranje oog. Enkele jaren later leidde dit tot het importeren van deze katten naar Nederland, terwijl dit al eerder in andere landen het geval was.

Typisch dat men accepteerde dat met deze witte kat de dove kat ook steeds meer zijn intrede deed en alle niet witte katten waren eigenlijk mislukkeringen en werden als zodanig verkocht. Inmiddels zijn zowat alle kleuren erkend.

Standaard

De standaard qua karakter is in de loop der tijd wel wat verandert. Was de kat voorheen bijna onhandelbaar, door de juiste fokprogramma’s is de kat prima te houden. Door de fokprogramma’s en het feit dat er nog steeds katten uit het oorspronkelijke gebied gehaald worden, is de bouw van kat ook iets meer gedrongen geworden. Maar overall is het op geen enkel vlak een extreme kat. De hoogte van de oren moeten anderhalve keer de breedte zijn (onderaan). De neus is glorend en kent niet de platte neus die de Pers zo kenmerkt. De ogen hebben een amandelachtige vorm en lopen iets op en de achterpoten zijn iets langer dan de voorpoten. De kat heeft samen met het ranke lijf een statige vorm.

De kat heeft een halflange vacht wat in de winter om de kop tot een soort kraag leidt. De vacht is niet te verwarren met de langharige Pers.

Het karakter van deze kat is speels en levendig. Het is geen kat die veel uitgeteld ligt te slapen. Verder is de kat aanhankelijk en erg nieuwsgierig en is de kat prima in een gezin of met andere katten te houden.

Naast het wit zijn bijna alle kleuren erkend en is de oogkleur oranje/koper, blauw of bij de witte een combinatie van een blauw en een oranje oog.

Een raskat kopen

Iedere raskat heeft zijn kenmerken en het uiterlijk is uiteraard belangrijk in de keuze, maar wat de typische kenmerken van een ras zijn is ook belangrijk in de keuze. Het op voorhand verdiepen in de kenmerken is bij het aanschaffen van een raskat geen overbodige luxe.

Bij een fokker moet het schoon zijn, moeten kittens in huis kunnen lopen (sociaal gedrag moeten vertonen) en moet de moeder zichtbaar zijn. De katjes moeten levendig zijn en het is belangrijk dat ze ook willen spelen. Rond de 12 weken kan een katje bij de moeder weg. Veel eerder is niet aan te raden.
© 2009 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Turkse AngoraEen van mijn hobby's zijn mijn katten. Vier daarvan zijn Turkse Angora's. De eerste Turkse Angora in huis was de odd-eye…
Het angora konijn, een bijzonder rasHet angora konijn, een bijzonder rasHet konijnenras angora is een ras dat erg opvallend is. De konijnen zijn vooral bijzonder door hun extreem lange vacht.…
De Turkse AngoraDe Turkse Angora, een sierlijke en elegante kat, afkomstig uit Turkije, die sinds de 17e eeuw populair is in Europa. Een…
Aparte vachten bij konijnenKonijnen zijn er in allerlei soorten en maten. Voordat u een konijn aanschaft is het handig om te kijken wat u aan verzo…
Tips om uw hond beter te laten luisterenNederland behoort tot een van de hond-rijkste landen van Europa. Toch zijn er veel baasjes die niet goed weten hoe ze hu…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 02-10-2009
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.