Raskat: De tonkanees

Raskat: De tonkanees De tonkanees is een raskat die wel eens in het verlengde van de siamees wordt gezet, zelfs ‘de gouden siamees’ wordt genoemd. Hoewel verwant, is de tonkanees een heel andere kat. Deze gematigd populaire kat is met de pointtekening behalve mooi ook erg lief en onder meer dat maakt de kat tot een uitermate geschikt huisdier. Wat is de tonkanees precies voor kat en wat maakt haar zo geschikt voor in huis?

De raskat, tonkanees

De tonkanees is een oosterse kat en een heel elegant exemplaar. Het is van oorsprong een kruising tussen een siamese kat en een birmese kat. Rond 1800 werden deze katten gefokt in Engeland en wel onder de naam ‘chocolate siamees’. De kat dankt de naam aan het geografische gebied (het eiland Tonka), althans dat is lang het idee erachter geweest. In het Engels werd het tonkinees en onder die naam is het ras erkend door verschillende verenigingen in de Verenigde Staten. Dit heeft plaatsgevonden rond 1930 en omdat in de Verenigde Staten het ras voor het eerst erkend werd, is de tonkanees officieel een kat met als herkomst de Verenigde Staten.

Innerlijk en uiterlijk

Karakter

Het karakter van deze raskat is zacht te noemen. Het is een leuke, slimme, speelse en vooral sympathieke kat. Ze heeft de nieuwsgierigheid van een siamees en de aanhankelijkheid van de birmees. Het is een echte mix tussen birmees en siamees. Verder is het volume van de stem net iets minder heftig dan dat van de veel pratende siamees.

Bron: Silke Lautz, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)Bron: Silke Lautz, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)
De kat is aanhankelijk en zoekt in de eigenaar een soort kameraadje. De kat negeren als het even niet uitkomt, wordt niet op prijs gesteld door de tonkanees. Een nadrukkelijk gemiauw kan het resultaat zijn. Maar een kameraadje in de vorm van een andere kat, wordt ook op prijs gesteld. Tenslotte is de tonkanees niet mensenschuw. Hoewel ze niet direct op bezoek af zal stappen, zal een benadering door een bezoeker niet genegeerd worden. Aandacht is altijd leuk voor deze kat.

Uiterlijke kenmerken

De vacht van deze middelgrote kat (qua afmeting en bouw) is kort van lengte en relatief eenvoudig te onderhouden. Een gezonde kat heeft zowel met lang als ook met kort haar, altijd een zachte glans over de vacht liggen. Dit geldt dus ook voor de tonkanees. Zo nu en dan een borstelbeurt kan de tonkanees zelfs als erg prettig ervaren. Het gewicht van de kat ligt tussen de 2,5 en 5,5 kilogram.

De vacht van de tonkanees is er officieel in vier kleuren, te weten:
  • platina
  • champagne
  • blauw
  • naturel

Europese verenigingen accepteren meer kleuren, te weten:
  • rood
  • crème
  • karamel
  • abrikoos
  • schildpad

De variëteit aan patronen in de vacht is als volgt:
  • mink, medium contrastkleur met de points
  • solid, weinig contrastkleur met de points
  • point, hoog contrast met de points

De meer effen gekleurde katten (solids) hebben goudkleurige of blauw/groene ogen. De echte points* hebben bijna altijd echt blauwe ogen of aquamarijn. Dit laatste zie je met name bij de mink variëteit.

* Points wil zeggen een bepaalde 'tekening' van de vacht. Officieel is de naam van de vacht 'colourpoint'. Dat wil zeggen dat de snoet, oren, pootjes en staart een donkerdere kleur hebben dan de rest van de vacht. Dit kan in verschillende kleurcombinaties en wordt meestal pas enkele weken na de geboorte goed zichtbaar.

Bron: Edenvane, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Edenvane, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Een raskat kopen, waarom de tonkanees?

Een raskat aanschaffen

Als je een raskat in zijn algemeenheid wilt kopen, kan je ook in het dierenasiel in de regio kijken. Steeds meer raskatten zijn ook in de asiels terug te vinden. Bij een volwassen kat kunnen ze vaak iets over het karakter zeggen en wat wel en niet past. Denk hierbij aan alleen kunnen zijn, maar ook hoe speels een kat is en het de kat met kinderen en andere huisdieren samen kan. Dat kan zo zijn voordelen hebben.

Wil je per se een kitten dan wordt die kans al kleiner dat deze in het asiel te vinden zijn. Het is in dat geval verstandig een officiële fokker te contacteren (bij een rasvereniging aangesloten). Behalve dat ze je alles over het ras kunnen vertellen, is de kans groter dat je met een dierenliefhebber te maken hebt die goed voor de beesten zorgt en ze tot het moment dat de kittens weg mogen goed opvoedt. Maar ook met een officieel contract werkt, waar over en weet bepaalde zaken worden vastgelegd. Alles bij elkaar de beste kans op een goede start voor de jonge kat die je in huis wilt halen.

Waarom een tonkanees?

Als je gericht zoekt naar een tonkanees dan heb je er of ervaring mee of je hebt er over gelezen en het ras staat je aan. Het spreekt voor zich dat je qua keuze zowel het uiterlijk als het innerlijk meeneemt. De tonkanees, zeker als er geen tweede kat is, zal alleen verpieteren. Wil je een tonkanees, dan moet je het speelse en aanhankelijke leuk vinden. Daar staat de kat om bekend, deze kan niet genegeerd worden. Verder is het een matige ‘prater’ en degene die de tonkanees leuk vindt, zal dit ook leuk vinden. Heb je een gezin met jongere kinderen, dan past de tonkanees hier ook prima bij.

Tot slot

De tonkanees is een leuke, levendige kat met een uitgesproken pointsvacht of een meer natuurlijke ogende vacht (waar de kleuren meer in elkaar overlopen). Een echt maatje voor groot en voor klein. Een leuke kat die in menig huisgezin past. Mogelijk maakt onbekend nog onbemind bij dit ras.
© 2018 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Tonkinees, de ideale huiskatAltijd al een kat willen hebben dat blij is dat je thuiskomt en je overal in huis achtervolgt? Die intelligent is en vee…
Kittens (jonge katjes), waar je op moet letten bij aanschafKittens (jonge katjes), waar je op moet letten bij aanschafWie valt er nou niet voor zo een jong, klein en lief kitten! Voor je het weet heb je het aangeschaft. Niet zo slim dus.…

Kat aanlijnen: gebruik van een lijn en tuigje bij kattenKat aanlijnen: gebruik van een lijn en tuigje bij kattenDe aanblik van een aangelijnde kat mag dan her en der wat wenkbrauwen doen fronsen, het is heel goed mogelijk om met een…
Tips voor de verkoeling van je hond bij warm weerTips voor de verkoeling van je hond bij warm weerBij warm zomerweer is het belangrijk om je hond koel te houden. Extreme warmte voelt onaangenaam voor je hond en kan tot…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Courtney Kahler, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Neocat Magazine 2018/2: “De tonkanees”
  • http://www.kattenrassen.com/tonkanees.html
  • https://www.royalcanin.nl/tonkanees
  • Afbeelding bron 1: Silke Lautz, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)
  • Afbeelding bron 2: Edenvane, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 28-06-2018
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.