Raskatten: Munchkin, een lief dwergje

Raskatten: Munchkin, een lief dwergje De munchkinkat is een raskat die niet snel van je netvlies zal verdwijnen. De kat ziet er niet uit als een gewone kat waar lichaam, kop en poten in de verhouding zijn zoals wij deze kennen. Het lijfje en de kop van de munchkin lijken op dat van een gewone kat, alleen de pootjes zijn extreem kort. Dit heeft met dwerggroei te maken. Wat voor ras is dit precies, hoe is het ontstaan en heeft deze kat nog meer typische kenmerken?

Munchkin, de oorsprong

Deze munchkinkat werd voor het eerst officieel gesignaleerd in 1991 in New York, Madison Square Garden om precies te zijn. De kat werd er tentoongesteld en viel direct op door de extreem korte poten. De bijnaam ‘teckelkat’ was snel geboren. Overigens bestaan deze katten al veel langer, want deze katten werden al tussen de twee wereldoorlogen in onder meer in Engeland en Rusland gesignaleerd.

De kat dankt haar naam munchkin aan een speelfilm uit 1939. In de speelfilm Tovenaar van Oz waren de zogenaamde dwergen uit munchkin te zien.

Bron: Sg0668commons, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)Bron: Sg0668commons, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)
Dwerggroei
De korte poten komen door achondroplasie. Dit kennen we beter als dwerggroei. Het gaat hier om een dominant gen dat de poes, die aan de wieg stond van de hedendaagse munchkinkat, bij zich droeg. Zelf was deze zwarte kat, met de naam BlackBerry, ‘normaal’. Echter, als drager konden haar kittens dwerggroei hebben. Het ging hier om een natuurlijke genmutatie. Aangezien kittens normaal levensvatbaar waren, groeide de kittens gewoon op bij de moeder.

Het is zeldzaam, maar de katten met dwerggroei kunnen ook geboren worden met een iets te korte ruggengraat. Afhankelijk van de mate waarin de ruggengraat 'te kort' is, is het kitten dan levensvatbaar of niet.

Erkenning

Meerdere landen erkennen deze kat niet als raskat en dit heeft met name te maken met het gegeven dat het feitelijk om een afwijking gaat. Het T.I.C.A. heeft het ras wel officieel erkend en raskenmerken opgesteld. In Nederland wordt dit ras niet officieel erkend.

Uiterlijke kenmerken

Voor veel mensen is de munchkinkat een gewone huiskat op korte pootjes, maar dat is niet waar. Deze kat heeft wel degelijk specifieke kenmerken.

Vacht

De vacht van deze kat mag kortharig of langharig zijn. Ze hebben geen speciale ondervacht, maar wel een bovenvacht met een uitermate mooie zijdeachtige structuur. Dit geldt zowel voor de langharige als de kortharige versie. In principe zijn alle kleuren, zoals we deze bij de verschillende raskatten zien, ook bij de munchkinkat toegestaan. Het gaat hier om de klassieke kleuren (effen of met patroon), de zogenaamde points in diverse kleuren en de shaded versies. De staart is vrij dik en taps toelopend. De vacht van de staart is opvallend vol van structuur.

Lichaamsbouw en kop

Het betreft een middelgrote kat met een open ronde borst, vergelijk dit bij een mens die met de borst vooruit en de schouders naar achter loopt. We noemen het ook wel eens een ‘trotse houding’. De schouderpartij bij de voorpoten is robuust te noemen. De botten en spieren zijn normaal tot goed ontwikkeld. De spieren van de korte poten, zeker de achterpoten, lijken net wat steviger te zijn dan bij andere katten. Dit zou te verklaren kunnen zijn door de extra moeite die ze moeten doen om te kunnen springen. Dan nog blijft het lastig voor deze katten om echt hoog te springen. Men geeft aan dat dit voor de levenskwaliteit geen invloed heeft.

De kat heeft een ietwat driehoekig gevormde kop en een vlak voorhoofd. De neus is gemiddeld voor een kat en de kin is stevig. De kat heeft vrij brede driehoekige oren die rechtop staan. Tenslotte heeft deze kat grote amandelvormige ogen en deze staan vrij ver uit elkaar. In tegenstelling tot andere rassen is er geen relatie tussen vachtkleur en oogkleur.

Karakter

De munchkinkat is zonder meer een actieve, levendige, speelse kat met heel veel energie te noemen. Spelen doet de kat het liefst met alles wat glimmend is en dat wil dus zeggen: ook met spullen in huis waarvan het wellicht niet de bedoeling is dat er mee gespeeld wordt.

De kat haar nieuwsgierige karakter heeft nog een leuk detail, namelijk het gegeven dat op het moment dat ze iets signaleert, ze rechtop gaat staan. Deze houding lijkt dan veel op die van het bekende stokstaartje.

Bron: Fedorov078, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)Bron: Fedorov078, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
Allemansvriend
Deze sociale en vrolijke kat is graag in de directe omgeving van de mens en ze kan dan je aandacht zomaar volledig opeisen. Dat neemt niet weg dat ze net zo gemakkelijk met honden of andere katten speelt. Ook (kleine) kinderen gaat ze niet uit de weg en het kan dan ook een prima speelkameraadje zijn. Bijkomend voordeel is dat de kat de nagels nauwelijks uit zal slaan.

Binnenkat

Vanwege de beperking bij het springen, is deze kat minder geschikt om buiten te laten vertoeven. Zeker omdat katten buiten een duidelijk eigen territorium hebben en ze dit mogelijk niet kunnen verdedigen als er kapers (andere katten) op de kust liggen. Maar ook in praktische zin kan buiten vertoeven lastig zijn. Ze zal niet overal bij kunnen c.q. overheen kunnen springen. Binnen maakt dit uiteraard niet uit en dat maakt het een uitermate geschikte kat om in huis te leven. Wil je toch met de kat naar buiten, aan een lijntje lopen doet deze kat prima. Daar kan je al als kitten mee starten.

Fokkersinfo

Hoewel het geen officieel erkend ras is, worden ze wel door bepaalde fokkers apart gefokt. Gemiddeld genomen betaal je zo’n € 600 voor een kitten. Let op de volgende zaken als je een kitten wilt gaan kopen:
  • Het kitten moet minimaal twaalf weken, zindelijk en goed doorvoed zijn.
  • Inentingen moeten afgerond zijn.
  • De directe omgeving waar de kat in opgegroeid is, moet schoon zijn.
  • Moederpoes moet rondlopen en met kitten(s) spelen en normaal gedrag vertonen.
  • Kitten moet gesocialiseerd zijn, d.w.z. niet bang van mensen en niet schrikken van geluiden van de deurbel of de stofzuiger. Dit zijn slechts voorbeelden, het gaat om normale geluiden die in huis plaatsvinden.

Tot slot

De munchkinkat is een grappig uitziende lieve, sociale en nieuwsgierige kat. Een kat die erg graag wil spelen met mensen, maar ook met andere huisdieren, (kleine) kinderen of desnoods met leuke speeltjes. De kat beschikt over veel energie, maar is desondanks ook prima binnenshuis te houden.
© 2019 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Munchkin alias TeckelkatDe Munchkin is een niet zo'n bekend ras en wordt op het internet ook wel aangezien voor een 'gefotoshopte' kat, dit komt…
Het bijzondere kattenras MunchkinWie eenmaal kennis gemaakt heeft met een kat van het Munchkin ras, zal dit kattenras niet snel vergeten. De katten hebbe…
Primordiale dwerggroeiPrimordiale dwerggroei is een erg zeldzame aandoening waar nog altijd onderzoek naar word gedaan. Het ontstaat door een…
Dwerggroei: voor altijd kleinVan oudsher zijn kleine mensen een geliefd gezelschap. We zien ze afgebeeld naast koningen en koninginnen op statige sch…

Hoe kom je van de geur van hondenurine af?Hoe kom je van de geur van hondenurine af?Een hond is een van de populairste huisdieren van Nederland. Op zich niet verwonderlijk, want aan het hebben van een hon…
Raskatten: Bombay, een huislijk luipaardjeRaskatten: Bombay, een huislijk luipaardjeDe Bombaykat is een raskat die geen enorme historie achter de naam heeft staan. De kat is in Amerika in de jaren zestig…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Sg0668commons, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Munchkin_(kattenras)
  • https://www.royalcanin.nl/munchkin
  • https://www.dekattensite.nl/alles-over-de-kat/kattenrassen/munchkin/
  • Afbeelding bron 1: Sg0668commons, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)
  • Afbeelding bron 2: Fedorov078, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 10-06-2019
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.