Raskatten: Peterbald, lief en intelligent

Raskatten: Peterbald, lief en intelligent De peterbald is een jong ras dat uit twee andere officiële rassen gevormd is. Deze kat heeft als bijzonderheid dat ze heel kort haar kan hebben, maar ook deels of geheel kaal kan zijn. De peterbald heeft een duidelijke oosterse inslag qua kop en lichaamsbouw, bovendien is dit een uitermate intelligente kat. Wat voor ras is dit, hoe is deze kat het beste in huis te houden en wat zijn de typische kenmerken voor dit ras?

Peterbald, de basis

Deze kat is in 1994 in Rusland voor het eerst gefokt uit een kruising tussen een oosterse korthaarpoes en een don spfynxkater. Die laatste kennen we als een van de naaktkatrassen. Omdat de kat in Sint-Petersburg voor het eerst gefokt is, wordt deze kat ook wel eens de petersburg sphynx genoemd. De naam peterbald is een samenvoeging van ‘peter’, als in Sint-Petersburg en ‘bald’ is Engels voor kaal. Hoewel de harige versies ook mogen, is alleen de kale versie een die een kampioenschapsstatus heeft en dus showwaardig is.

Uiterlijke kenmerken

Bron: Jiel Beaumadier, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)Bron: Jiel Beaumadier, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
Vacht
De vacht van deze kat is opmerkelijk, want sommige kittens worden kaal geboren en andere worden binnen twee jaar na de geboorte kaal of bijna kaal. Officieel zijn er de volgende varianten:
  • Bald/gummy: Het kitten is compleet haarloos geboren. De huid voelt een beetje rubber- of zeemleerachtig.
  • Flock: Deze kat is bijna naakt. Van dichtbij zie je heel lichte beharing, maar dit valt helemaal niet op.
  • Velours: Deze kat heeft een gladde en zachte vacht, een beetje fluweelachtig. Dit is de meest populaire versie van dit ras.
  • Brush: Deze kat heeft het langste haar van dit ras, dit is minimaal vijf millimeter. Soms is het haar over de gehele huid verdeeld en soms plaatselijk. Het kan er een beetje borstelig uitzien.
  • Straight coated: Deze kat heeft verhoudingsgewijs het meeste haar van dit ras. Deze kat mist het haarloze gen. In verhouding tot andere rassen, is het overigens nog geen enorme bos haar.

Deze katten maken wat meer talg aan en dus is zo nu en dan wassen geen overbodige luxe. Leer je dit vanaf jonge leeftijd, dan gaat dit prima. Verder is deze kat ook extra gevoelig voor bepaalde weersinvloeden. Denk aan zon, maar ook als het erg koud is. Als de kat (wat) haar heeft, dan kunnen dit alle kleuren zijn die katten kunnen hebben. Dat wil zeggen de klassieke kleuren en de varianten hierop.

De quote van Midas Dekkers: "Een kat heeft 40 miljoen haren: 5 miljoen op de rug, 10 miljoen op de buik en 25 miljoen op je bankstel." gaat bij dit ras niet op.

Lichaamsbouw

Deze kat heeft een gemiddelde bouw en varieert van een lichte twee kilo tot een steviger vijf kilo. De kat heeft stevige spieren en lenige poten, met ovale voeten. Opvallend zijn de duidelijk zichtbare tenen. Aan de ietwat cillinderachtige bouw is duidelijk de oosterse achtergrond van de kat te zien.

Ook de kop heeft dat typische van de oosterse katten, namelijk een gelijkzijdige lange driehoek. De ogen zijn middelgroot en ietwat ovaal en de oren zijn extra groot, puntig en breed bij de aanzet op de kop. De kat heeft een duidelijk aanwezige kin en de hals is verhoudingsgewijs lang en slank (dit is bij de poes nadrukkelijker dan de kater). De rimpels op de kop zijn duidelijk zichtbaar. Tenslotte is de staart verhoudingsgewijs lang en recht.

Bron: Peterbald, Wikimedia Commons (Publiek domein)Bron: Peterbald, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Karakter

Maatje

Deze kat heeft een sociaal karakter, is intelligent en graag in de omgeving van de eigenaar. Toch doet deze kat het het beste met een soortgenoot, dit kan hetzelfde ras zijn maar mag ook een ander ras of mix zijn. De kat is namelijk niet goed in het langdurig of veelvuldig alleen thuis zijn. Verder gaat de kat ook prima samen met honden en (jonge) kinderen.

Als je als eigenaar een gedegen training met je kat aangaat, merk je dat je met een intelligente kat te maken hebt. De peterbald pikt zaken snel op en dat merk je het eerste aan de onderlinge communicatie.

De kat in huis

De peterbald heeft een heel zacht karakter, is aanhankelijk, nieuwsgierig en speelt graag. Dit laatste blijft ze tot op hoge leeftijd doen, zowel met andere katten als met de mens. Bovendien merk je bij de spelletjes dat je met een intelligente kat te maken hebt. De kat heeft snel in de gaten wat je volgende actie is. Verder is het een kat die je bij voorkeur niet buiten laat lopen, dus binnen eventueel met een buitenren of ommuurde tuin waar de kat niet uit kan.

"Als ik met mijn kat speel, besteedt zij misschien eerder tijd aan mij dan ik aan haar." Michel Eyquem de Montaigne (Frans filosoof)

Door de beperkte of geheel afwezige vacht is deze kat zeker gesteld op lekker zachte dekentjes, kruipt ze in rondslingerende truien en kan ze een zacht pluizig kattenmandje zeker waarderen. Natuurlijk doet de kat het ook prima in de warme armen van de eigenaar, dit heeft de voorkeur. De kat kan heel kroelerig zijn.

Een kitten kopen

Als je denkt dat te kunnen en willen bieden wat de peterbald nodig heeft, dan is het goed bij een van de officiële verenigingen voor raskatten aan te kloppen voor een cattery in de buurt. Er zijn ook websites waar kittens van officiële cattery’s te koop worden aangeboden, maar niet zelden zijn kittens al voor de geboorte verkocht en staan er mensen op een wachtlijst.

Als je op Google “kitten kopen” intypt, komen er meerdere websites met cattery’s naar voren. Aangezien het een ras is dat niet extreem veel gefokt wordt, kan het wel eens zoeken zijn. De kosten kunnen uiteenlopen, want hoe meer een kitten aan de rasstandaarden voldoet, hoe duurder het kitten wordt. De prijzen kunnen anno 2019 oplopen tot zo’n € 3.500.

Via herplaatsing is er wel eens een volwassen peterbald te koop, maar in de Nederlandse dierenasiels vind je deze katten nauwelijks.

Tot slot

Voor veel mensen die van katten houden, geldt dat een kat aaibaar moet zijn en dat is niet iedere peterbald. De katten met de fluweelzachte vacht wel, maar voor de rest geldt dit niet. Maakt het aaibare je niet uit, dan heb je aan de peterbald een lieve, intelligente, zachtaardige kat die het prima doet met andere katten, honden en kinderen.
© 2019 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Raskat: De sphynxRaskat: De sphynxJe vindt de kat schitterend of je vindt de kat verschrikkelijk lelijk, maar veel zit er niet tussen. Dat maakt ook dat d…
Rasomschrijving van de Sphynx (naaktkat)"Love it, or hate it" Niet iedere kattenliefhebber vind de Sphinx mooi. Je kunt je afvragen of de kat niet gewoon mooi v…
Kattenrassen: Don sphynx, een haarloze katKattenrassen: Don sphynx, een haarloze katDe don sphynx is een haarloze kat die afkomstig is uit Rusland en is ontstaan uit een genetische mutatie. Officieel is d…
Een kat kopen, waar let je op?Een kat kopen, waar let je op?Na lang overwegen heb je besloten om een jonge kat te kopen. In de kattenwereld wordt zo’n diertje ook wel een kitten ge…

Hoe help ik mijn kat vermageren?Hoe help ik mijn kat vermageren?Net als mensen, lijden katten steeds meer onder overgewicht. Vooral huiskatten die elke dag door hun baasjes vertroeteld…
Communicatie tussen mens en katCommunicatie tussen mens en katDe kat is een populair huisdier en veel Nederlandse gezinnen hebben een kat. Er mee praten zit er niet in, althans in de…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Peterbald, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Peterbald
  • https://www.weetjesoverkatten.nl/peterbald_tot/
  • Afbeelding bron 1: Jiel Beaumadier, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
  • Afbeelding bron 2: Peterbald, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 08-04-2019
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.