Roborovski dwerghamster: verzorging en huisvesting

Roborovski dwerghamster: verzorging en huisvesting De roborovski dwerghamster komt oorspronkelijk uit de woestijngebieden van Mongolië. De hamster weet zich daar met weinig eten in leven te houden. Sinds de jaren zeventig wordt de roborovski dwerghamster als huisdier gehouden. Dat gebeurt meestal in koppeltjes, omdat deze hamstersoort geen solistisch dier is. Ook in het wild leven ze in paartjes of groepjes van drie tot vijf dieren. De roborovski is de kleinste dwerghamstersoort ter wereld die in gevangenschap wordt gehouden. Het zijn vriendelijke diertjes die niet alleen lief zijn tegen elkaar, maar ook tegen mensen. Deze hamstersoort staat ook bekend als de woestijndwerghamster of kortweg de robbie. Het knaagdier kent een levensverwachting van anderhalf tot twee jaar oud.

Uiterlijk

De roborovski dwerghamster is een hele kleine dwerghamster. Het diertje wordt niet groter dan negen centimeter. Het beestje heeft een korte brede kop met grote ronde ogen. De staart is ongeveer een halve centimeter tot één centimeter lang en kent een lichte beharing. De hamster kenmerkt zich door de grote rechtopstaande oren.

Kleur

De meest voorkomende kleur van de roborovski dwerghamster is bruingeel met een witte buik, een witte snoet en een wit vlekje boven beide ogen. In de winter wordt de vacht donkerder. De diertjes beschikken over een zachtere en langere vacht dan andere dwerghamstersoorten. Dat zorgt voor een hoge aaibaarheidsfactor.

White face

Ook bestaan er robbies met een wit hoofdje, een witte buik en een lichtbruine rug. Deze roborovski dwerghamsters staan bekend als ‘White Face.’

Gedrag

De robbies leven het liefst in paartjes of in groepjes. Overweeg je een roborovski dwerghamster als hamster? Houd ze dan het liefste samen in een koppeltje, zodat ze niet eenzaam worden. Wie geen jongen wil, kan twee mannetjes of twee vrouwtjes samenhouden. Het is niet aan te raden om robbies in groepen te houden. Vaak breken er ruzies uit, waardoor je de hamsters uiteindelijk uit elkaar moet halen.

Vriendelijk karakter

De hamsters zijn actief in de avonden, nacht en vroege ochtend. De dieren leven op de grond en klimmen niet graag. De robbies staan bekend om hun vriendelijke karakter. Ze bijten niet snel. Toch zijn ze niet geschikt als knuffeldier voor kinderen, omdat ze zeer beweeglijk zijn.

Zindelijkheid

Woestijndwerghamsters zijn zindelijk. Ze plassen in een bepaald hoekje van het hok. De poep ligt wel dwars door het verblijf heen.

Huisvesting

De roborovski dwerghamster is gemakkelijk te huisvesten in een muizen- of hamsterkooi. Het vloeroppervlak dient minimaal dertig bij vijftig centimeter groot te zijn. Kleiner mag ook, maar dan moet het hok minimaal één extra verdieping hebben. Let erop dat de tralies dicht bij elkaar staan. Anders ontsnappen jonge robbies zo uit hun verblijf. Ook een glazen bak (bijvoorbeeld een aquarium) voldoet om de roborovski dwerghamster te huisvesten.

Inrichting van de kooi

Geschikte bodembedekking voor de robbie bestaat uit bijvoorbeeld houtkrullen of zaagsel. Geef de roborovski dwerghamster een slaaphok waar hij zich kan terugtrekken. Dit kan een kant-en-klaar-hamsterhuis zijn, maar ook een doosje, halve kokosnoot of een uitgeholde boomstronk voldoen. Leg hooi of stro in het huisje, zodat het dier lekker kan slapen. Richt het hok verder in met bijvoorbeeld houten buizen, touw of een steen.

Looprad

De roborovki dwerghamster beweegt graag. Een looprad is daarom een goede investering. Het loopwieltje dient minimaal tien tot vijftien centimeter in diameter te zijn en mag geen geluid produceren. De robbie is over het algemeen dol op het looprad en vertoond soms een dwangmatig loopgedrag.

Schoonmaken van het hok

Het schoonmaken van het verblijf van de roborovski dwerghamster hangt af van het aantal dieren dat je houdt. Bij twee robbies volstaat het om de kooi één keer per week in zijn geheel te verschonen. Vervang de bodembedekking dan in zijn geheel. De plashoek moet wel vaker worden schoongemaakt. Leg hier dan nieuwe houtkrullen of zaagsel neer. Controleer het slaaphok geregeld op bederfelijke etensresten. Als je de kooi geregeld schoonmaakt, zal het verblijf niet snel stinken.

Voedsel

De basis voor het voedsel voor de roborovski dwerghamster bestaat uit hamstervoer. Kies voor een knaagdierenvoer op basis van graan, gierst, graszaden en zonnebloempitten. Geef de hamster niet teveel voer. Anders knabbelt hij alleen op de lekkerste dingetjes en kan hij voedingsstoffen tekort komen.

Dierlijke eiwitten

In het wild doen de robbies zich ook te goed aan insecten voor dierlijke eiwitten. In gevangenschap volstaat het om om af en toe meelwormen, regenwormen of buffalowormen te voeren. Je kunt ook kiezen om katten- en hondenbrokjes te geven voor de broodnodige dierlijke eiwitten.

Voortplanting

Fokken is niet altijd vanzelfsprekend. Lang niet elk stel slaagt erin om nageslacht te produceren. Vrouwtjes krijgen in de meeste gevallen hun eerste jongen na de winter. De baby’s dienen minimaal vijf weken bij hun moeder te blijven. Dat is iets langer dan bij andere dwerghamstersoorten. Een moederrobbie is ongeveer 21 dagen drachtig.

Geslachtsonderscheid

Het is lastig om te kijken welk geslacht een roborovski dwerghamster heeft. Je herkent het verschil door de afstand tussen de anus en de geslachtsopening te te bepalen. Bij de mannetjes zitten deze openingen verder uit elkaar dan bij de vrouwtjes. Mannetjes beschikken ook over een balzak.

Roborovski dwerghamster kopen

De roborovski dwerghamster is niet overal te koop. In Nederland fokt een relatief klein gezelschap robbies. De dieren worden aangeboden op grote dierenevenementen en in gespecialiseerde dierenspeciaalzaken. Betrouwbare fokkers zijn actief op hamsterforums op internet waar ze hun dieren ook vaak te koop aanbieden.
© 2018 - 2024 Tina2011, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Dwerghamster als huisdierDwerghamster als huisdierIn Nederland zijn er vier soorten dwerghamsters die als huisdier worden gehouden. De Russische dwerghamster, de Campbell…
Soorten dwerghamstersSoorten dwerghamstersDwerghamsters worden onderscheiden in vier soorten. De Russische dwerghamster, de Campbelli dwerghamster, de Chinese dwe…
Hoe krijg ik mijn dwerghamster tam?Uw kind heeft een dwerghamster gekregen. Er is een kooi gekocht, de benodigheden zijn er dus: knuffelen maar! Helaas bli…
Hamster en de verzorging ervanJe hebt verschillende soorten hamsters. Bv een goudhamster, dwerghamster en ga zo maar door. Maar wat voor verzorging he…

Hondenlikjes in het aangezicht, onschadelijk of gevaarlijk?Hondenlikjes in het aangezicht, onschadelijk of gevaarlijk?Leuk toch als je na een lange werkdag thuiskomt en je hond dolblij op je afstormt?! Zijn vreugde kan niet op, dat is dui…
Raskat: de BengaalRaskat: de BengaalDe Bengaal heeft een heel natuurlijk uiterlijk, alsof ze zo uit de natuur bij de mens ingetrokken is. Niets is echter mi…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: JarkkoManty, Pixabay
  • Gebruikte bronnen op 6 april 2018:
  • https://www.dwerghamster.nl/roborovski/algemeen/index.php
  • http://www.dieren-en-planten.nl/dieren/zoogdieren/knaagdieren/803-2/851-2/874-2/
  • https://www.drdknaagdierwinkel.nl/nl/blogs/blog/de-roborovski-dwerghamster/
  • Konijnen en knaagdieren encylopedie, auteur Esther Verhoef, uitgeverij Rebo Productions
Tina2011 (164 artikelen)
Gepubliceerd: 06-04-2018
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.