Hondenlikjes in het aangezicht, onschadelijk of gevaarlijk?
Leuk toch als je na een lange werkdag thuiskomt en je hond dolblij op je afstormt?! Zijn vreugde kan niet op, dat is duidelijk. Hij verwelkomt je met likjes op je handen en je aangezicht en is gewoon niet te stoppen. Vele hondenliefhebbers vinden het ook fijn om 's ochtends gewekt te worden door de likjes van hun hond. Uiteraard is het heerlijk om de vriendschap van je trouwe viervoeter te voelen. Maar zijn die tekenen van onvoorwaardelijke trouw, die likjes dus, zo onschuldig als ze lijken? Of loop je risico's op besmetting via je hond? Misschien zijn likjes in het aangezicht toch beter te mijden?
Waarom likken honden?
Likjes van een hond zijn in feite hetzelfde als een liefkozing of een kus bij de mens. Het is een manier om dankbaarheid en affectie te tonen. Als een hond je handen en je aangezicht likt en daarbij de oren plat liggen, is het een teken van onderwerping en gehoorzaamheid. Om diezelfde reden likken puppy's de snuit van hun moeder.
Tevens kan een hond door het likken de omgeving verkennen, te vergelijken met een baby die alles wat hij maar grijpen kan, meteen ook in zijn mond steekt. Door het likken komen endorfines vrij die de hond een goed gevoel geven en stress verminderen.
Een hondentong, haard van bacteriën
Er wordt wel eens beweerd dat de tong van een hond antiseptische kwaliteiten zou hebben. Niets is echter minder waar. Een hondentong is niet proper, integendeel, een hondenmuil is een echte opslagplaats van bacteriën, virussen en allerlei kiemen. Hoe kan het ook anders, een hond snuffelt en likt aan wat hij maar tegenkomt in zijn omgeving, inbegrepen zijn eigen poep en de poep van andere honden. Honden likken bovendien hun eigen geslachtsdelen schoon en soms ook die van andere honden. Je kan dus moeilijk beweren dat een hondentong proper is.
De bacteriën op een hondentong zijn niet allemaal pathogeen. Sommige bacteriën hebben goede eigenschappen, andere zijn eerder neutraal en weer andere kunnen schadelijk zijn. Er zitten zo'n 600 verschillende bacteriën op een hondentong. De meest voorkomende soorten zijn:
- Actynomices: veroorzaken tandplak
- Porphyromonas: veroorzaken ontstekingen van het tandvlees
- Neisseria: reageren op suikers
Uiteraard kan je als baasje ervoor zorgen dat de muil van je hond in optimale conditie is door hem de juiste voeding te geven. Een hond die veel suiker binnen krijgt, zal gauw last hebben van cariës en zijn muil en tong worden een echte haard van slechte bacteriën.
Kan je ziektes oplopen door je hond toe te laten 'kusjes' te geven in het aangezicht?
De micro-organismen in de muil van een hond zijn in het algemeen niet zoönotisch. Dat wil zeggen dat ze mogelijke infecties bij de hond niet overdragen op de mens. Mens en hond hebben ook een verschillend immuunsysteem. Wij kunnen bijvoorbeeld geen verkoudheid doorgeven aan de hond en de hond kan ons niet besmetten met infecties zoals kennelhoest.
Dierenartsen zijn verdeeld over het wel of niet toelaten van hondenlikjes in het aangezicht. Velen beweren dat men zich geen zorgen hoeft te maken. Volgens hen lopen gezonde mensen met een goed functionerend immuunsysteem weinig of geen risico. Let wel op als je zelf open wondjes hebt in het aangezicht, dan is het risico op infecties veel groter. Het is zeker uit den boze om je hond te laten likken aan open wonden. Via die wonden kan je besmet worden met zeer schadelijke bacteriën waarvan sommige resistent zijn tegen antibiotica.
Andere dierenartsen vinden dat het veiliger is om je hond te leren je niet in het aangezicht te likken omdat elk risico op infectie moet worden vermeden.
Welke infecties kan je oplopen?
Spoelworm of Toxocara canis
Honden kunnen besmet worden als ze iets van de grond eten waarop eitjes van spoelwormen zitten. Zo bijvoorbeeld in openbare parken, die blijken geteisterd te worden door spoelwormen. De parasieten ontwikkelen zich in het maag- en darmstelsel van de hond en kunnen tot 14 cm lang worden. De eitjes worden uitgescheiden samen met de hondenpoep, maar ze zijn zo klein dat ze niet te zien zijn met het blote oog. Ze blijven heel lang in leven en blijven dan ook besmettelijk. Vooral kleine kinderen kunnen besmet worden door contact met grond waarin zich eitjes bevinden, wanneer ze in de tuin of in een zandbak spelen bijvoorbeeld. Na de besmetting komen dan larven uit de eitjes en die kunnen bij de mens kleine ontstekingen teweeg brengen. Ze groeien echter meestal niet uit tot volwassen spoelwormen en uiteindelijk zorgt het menselijk lichaam er zelf voor dat ze doodgaan.
Vossenlintworm of Echinococcus
Deze lintworm is gevaarlijk voor de mens. Vossen en andere vleeseters scheiden de eitjes uit en die worden dan verspreid door insecten of door wind en regen. Honden kunnen drager worden van de lintworm vooral door aanraking met de uitwerpselen van een vos. Voor de hond zelf geeft deze besmetting geen problemen, maar hij kan wel de mens besmetten en dat kan erge gevolgen hebben. Er kunnen cysten ontstaan in de lever, de hersenen en de longen. De enige manier om besmetting met deze parasiet te voorkomen, is het regelmatig ontwormen van de hond.
Ringworm
Ringworm is een schimmelinfectie en heeft dus niets te maken met wormen. Deze infectie gaat makkelijk via likjes over op de mens. Vooral kinderen zijn gevoelig voor deze huidschimmel. De naam
ringworm duidt op de symptomen bij de mens: rode ringvormige plekken op de huid. Bij de hond zijn de symptomen anders. Honden met een ringworminfectie vertonen schilferige kale plekken. De infectie kan zeer hardnekkig zijn, de sporen van de schimmels kunnen jarenlang overleven.
Stafylokokken en MRSA
Deze bacteriën komen voor op de gemiddelde hondentong. Ze zijn overdraagbaar naar de mens en kunnen huidinfecties, voedselvergiftiging en bloedvergiftiging veroorzaken. Toch is de kans op besmetting bij een gezonde mens eerder klein. Als je verzwakt bent door bijvoorbeeld griep of vermoeidheid is het risico groter, vooral als je je hond laat likken op je mond of als je in je aangezicht kleine wondjes hebt.
Besluit
Mag je nu wel of niet je hond toelaten om likjes te geven in je aangezicht? Zoals gezegd zijn de meningen verdeeld. Sommige dierenartsen vinden dat je het beter nooit toelaat, andere zien er geen gevaren in. De meeste dierenartsen zijn het wel eens over het feit dat een gezonde mens met een goed werkend immuunsysteem weinig risico loopt op besmetting. Wel moet je opletten bij zieke mensen of bij baby's omdat ze niet sterk genoeg zijn om de indringers af te weren. Verder is het nodig om je hond regelmatig te ontwormen, zo verminder je ook voor jezelf het gevaar op besmetting. Je aangezicht wassen nadat je viervoeter je zijn liefde heeft getoond, is beslist een goed idee!