Je kitten komt thuis

Je kitten komt thuis Het is zo ver! Na weken wachten komt je (bengaal)kitten eindelijk bij je thuis. Hoe kun je je het beste voorbereiden op de komst van zo'n onstuimig kitten? Lees in onderstaand artikel overgenomen uit mijn site Bengalen Cattery Ifness de tips voor een perfecte thuiskomst. Een krabpaal binnen is voor een Bengaal noodzakelijk wanneer je je meubilair heel wilt houden. Overweeg eventueel om een plafondhoge krabpaal te kopen. Bengalen zitten graag hoog.
Voordat je kitten thuiskomt loop je het huis nog even na op gevaarlijke plekken en situaties. Kan het ergens achter, onder, tussen kruipen waar je het niet meer vandaan krijgt? Liggen er losse elektriciteitsdraden? Heb je giftige planten in huis? Kunnen er dingen (om)vallen?
Sta even bewust stil bij: de wasmachine, de droger, de afwasmachine, kookplaten, kantel/tuimelramen, open wc, luxaflexkoordjes (verstikking). Een Bengaal kitten loopt vaak in 7 sloten tegelijkertijd omdat het zo nieuwsgierig is, houd hier rekening mee.

Een raskat mag met 13 weken verhuizen. Tegen die tijd is je kitten geënt tegen nies- en kattenziekte. Verdere entingen zijn het eerste levensjaar niet nodig, tenzij je met je kitten naar het buitenland wilt of shows wilt gaan lopen. Overleg in dat geval met je dierenarts. Wees het eerste jaar voorzichtig met pensions. Niesziekte is ondanks de enting toch mogelijk.
Je kitten moet tot 6 maanden elke maand ontwormd worden. Daarna elk half jaar. Je kunt, als je wilt, je kitten een paar dagen na thuiskomst door je eigen dierenarts laten controleren. Een goede fokker zal dit zelfs aanraden.

Wanneer je kitten binnenkomt, wen je hem eerst aan één deel van het huis. Zet een warm mandje, eten en drinken en een kattenbak klaar. Gebruik voor kittens geen klontvormend kattengrit omdat ze het soms nog wel eens willen opeten. In de maag zal het zich dan tot een klont vormen met alle gevolgen van dien. Laat het mandje, het eten en de bak allemaal even afzonderlijk zien. Geef je kitten de gelegenheid even tot rust te komen, maar blijf in de buurt. Confronteer het niet met teveel tegelijkertijd. Het zal snel wennen en het hele huis doorlopen. Voor het ontwikkelen van een goede band samen, is je kitten in het begin 's nachts bij je laten slapen, op bed of in een eigen mandje een prachtige methode. Het zijn de eerste nachten zonder zijn nestgenoten en zijn moeder en dat is best koud en angstig. Denk er wel aan dat het bij de kattenbak, eten en drinken moet blijven kunnen komen.

Heb je een huis met meerdere verdiepingen, controleer of je kitten kan traplopen (op én af) en laat ook daar zien waar de kattenbak staat. Het beste is om de eerste weken op elke verdieping een kattenbak te hebben staan. Je kitten kan in hoge nood de weg kwijt raken terwijl het toch echt zindelijk is. Ongelukjes horen erbij, zeker in het begin. Breng je kitten regelmatig zelf naar de bak. Na het eten en het spelen zijn vaak kattenbakbezoekmomenten. De plasplek in huis moet je goed schoonmaken zodat de geur weg is. Spoel na met veel schoon water. Maak het niet schoon met chloor, want die geur doet een kat juist aan plas denken. Je kitten straffen of de neus door de plas halen, werkt averechts. Het is stressvol en je bevestigt alleen maar dat het daar mag plassen. Straffen heeft alleen zin als je je kitten op heterdaad betrapt, maar je weet niet waarom het nu net dat plekje heeft uitgekozen. Het kan voor je kitten een weloverwogen keuze tussen twee kwaden zijn geweest.
Heb je te maken met serieuze zindelijkheidsproblemen, probeer dan de beloontraining eens waar ik al eerder over schreef.

Training en opvoeding

Leer je kitten vanaf het allereerste begin wat het wel en niet mag. Wil je niet dat je kitten bijvoorbeeld op het aanrecht springt, wees dan consequent en zet het er elke keer met een duidelijk "-Naam van het kitten- nee!" of iets dergelijks van af. Bengalen zijn zeer slim en zullen het woord "nee!" en hun naam al snel begrijpen. Echter, wanneer je kitten in de gaten heeft dat jij het niet ziet, is de kans groot dat het alsnog zijn kans waagt. In dat geval zou je je kitten kunnen laten schrikken zonder dat het er erg in heeft dat jij daarvoor verantwoordelijk bent. Op die manier associëert je kitten de schrik niet met jouw aanwezigheid maar wel met zijn actie, namelijk op het aanrecht springen. Luid een sleutelbos laten vallen, of een zacht speeltje in zijn richting gooien, kan zeer effectief werken.
Door een aantal dagen vrij te hebben wanneer je kitten thuiskomt, kun je een opvoedbasis leggen waar je een heel kattenleven van kunt blijven genieten. Sturing zal altijd nodig blijven, maar een goed begin is het halve werk.

Eten

Droogvoer van een goede kwaliteit moet de hele dag tot je kittens beschikking staan, net als vers water. Dit voer bevat alle benodigde vitaminen en voedingstoffen die een kat dagelijks nodig heeft. Je kan voor speciaal kittenvoer kiezen wat afgestemd is op de behoeftes van groeiende kittens. Dit voer bevat onder andere meer eiwitten. Houdt je kitten hier diarree of andere ontlastingsproblemen van, dan mag je ook voorzichtig overschakelen op droogvoer voor volwassen katten wat vaak beter verteerd wordt. Droogvoer uit de supermarkt is goedkoper maar bevat te veel zout en kan op den duur nierproblemen geven. Tenzij je kitten aan natvoer gewend is, geef je het in het begin alleen droogvoer. De eerste weken is het verstandig hetzelfde voer te geven dat je kitten bij de fokker kreeg, dit om diarree te voorkomen. Door de stress van het verhuizen is je kitten hier toch al erg vatbaar voor. Geef in dat geval wat rijstewater, rijst, gekookte vis of gekookte kip. Kijk het niet te lang aan, een kitten kan binnen 24 uur volledig uitdrogen.
Bij het overschakelen naar een ander voer heeft een kat tijd nodig. De maag kan grote veranderingen in het voer niet aan met diarree tot gevolg. Meng gedurende 3 tot 4 dagen het oude voer met het nieuwe voer en verhoog als het goed gaat elke keer het percentage nieuw voer. Melk heeft een kat niet nodig. Sommige katten verdragen het zelfs niet. Wat verdunde koffieroom of kattenmelk mag wel, maar ook dit kan diarree tot gevolg hebben.
Blijft je kitten langdurig aan de diarree, dan doe je er verstandig aan de ontlasting eens te laten onderzoeken op o.a. giardia of andere parasieten en wormen.

Varkensvlees

In varkensvlees (vooral rauw varkensvlees is heel gevaarlijk) kan het virus van Aujeszki zitten. Dit virus is zeer gevaarlijk voor een kat. Als de kat eenmaal besmet is, dan is het altijd dodelijk en zal zijn leven nog maximaal 3 dagen beslaan. De symptomen lijken op die van rabiës (hondsdolheid). De symptomen zijn: schuimbekken, veel miauwen, karakterverandering, zenuwsymptomen enzovoort. Er zijn geen medicijnen voor. Voorkom deze ziekte door je kat geen varkensvlees of produkten waar varkensvlees in verwerkt zit te geven.

Rauw of te veel vlees

Door het eten van rauw vlees kan een kat maagdarmstoornissen krijgen, omdat het zwaar verteerbaar is. De symptomen uiten zich in braken of diarree. Ook is er het gevaar van lintwormen. Als een lintworm in de darm tot ontwikkeling komt kan dit tot spijsverteringsstoornissen leiden. Het is dus altijd beter vlees te verhitten door middel van het te koken. Toch is er ook wat voor te zeggen om jonge kittens van een week of 5 die overgaan van moedermelk op vast voer, voorzichtig te laten beginnen met rauw lamshart. Dit niet-steriele vlees zorgt voor de opbouw van een goede darmflora. Het beste kun je de diepgevroren variant kopen aangezien lamshart heel erg snel bederft. Vaak wordt er te veel vlees gegeven. Hierdoor kunnen katten op latere leeftijd nierproblemen ontwikkelen. Jonge katten geef je 20 gram per kilo lichaamsgewicht. Volwassen katten hebben genoeg aan 10 gram per kilo lichaamsgewicht. Een kat die al nierproblemen heeft, heeft al voldoende aan 5 gram per kilo lichaamsgewicht. Als je vlees geeft, zorg dan dat het wel van goede kwaliteit is zoals spiervlees. Orgaanvlees zoals bijvoorbeeld pens, lever, niertjes, maag kan je beter niet geven. Ook vlees met veel pezen liever niet.

Lever

Veel katten zijn erg kieskeurig. Je bent dan gauw geneigd je kat maar te geven wat hij wel lekker vindt. Vaak wordt dan rauwe lever gegeven, veel katten zijn hier dol op. Blikvoer en brokjes worden dan al snel achterwege gelaten omdat de kat dit toch niet wil eten. Het geven van uitsluitend vlees is niet verstandig omdat er gewoon niet in zit wat de kat allemaal nodig heeft. Rauwe lever heeft bovendien een hoog gehalte aan vitamine A. Deze vetoplosbare vitamine wordt niet afgevoerd via de urine, maar opgeslagen in het vet van het lichaam. Als er een overdosis aan vitamine A ontstaat, kan de kat gewrichts- en botproblemen oplopen. Dit kan resulteren in stijfheid en als er niets aan gedaan wordt, gewrichtsplooiing- en ontsteking. Als je persé lever wil geven, kook het dan van tevoren, hierdoor vernietig je de vitamine A.

Botjes

Botten van gevogelte, varkens- of schapenvlees zijn gevaarlijk voor de kat. Ze splinteren makkelijk waardoor het voor darmverstopping kan zorgen, omdat de kat de te kleine stukjes inslikt. Gare botjes splinteren nog makkelijker. Vaak moet er een operatie aan te pas komen om zo'n botje te verwijderen. Een versplinterd botje kan zelfs door de darmwand heen prikken. Hierdoor kan de darminhoud in de buikholte lekken en dat kan buikvliesontsteking tot gevolg hebben. Ook hierbij is een operatie noodzakelijk met daarnaast een antibiotica behandeling. Geef je kat beter helemaal nooit botjes, gaar of niet gaar.

Blaasgruis

Veel mensen denken dat gecastreerde katers geen droogvoer mogen hebben omdat ze daardoor F.U.S.; Feline Urinary Syndroom (Blaasgruis) kunnen krijgen. Blaasgruis komt veel voor zowel bij katers als poezen. De oorzaak is dat katten van nature weinig drinken waardoor de blaas weinig doorspoelt en de urine niet zuur genoeg wordt. Hierdoor kunnen zich kristallen vormen die zich opeenhopen tot blaasgruis. De kat krijgt hierdoor blaasirritatie, en/of blaasontsteking. Bij poezen komt het minder voor dan bij katers omdat bij poezen de urineweg breder is dan bij katers. Als een kat(er) eenmaal blaasgruis heeft, is het zaak zo snel mogelijk naar de dierenarts te gaan om vergiftiging te voorkomen en de kat voor een pijnlijke dood te behoeden. Wat betreft het geven van droogvoer; probeer zoveel mogelijk te combineren met blikvoer. En zorg dat er altijd water klaarstaat. Het droogvoer is goed voor de tanden en het blikvoer vinden de meeste katten lekkerder en er zit vocht in.

Restjes

Iedereen weet inmiddels wel dat een kat nou eenmaal andere voedingsbehoeften heeft dan een mens. Geef een kat je eigen tafelresten en je vraagt om moeilijkheden.

Spelen

Natuurlijk wil je kitten spelen. Maar geef het ook rust, een kitten slaapt veel. Als je kitten te ruw speelt, gewoon stoppen, het leert dan hoe ver het kan gaan. Controleer speeltjes op loszittende oogjes of makkelijk loslatende onderdelen. Een speeltje aan een elastiek of touwtje is prachtig speelgoed, maar berg het op als je uitgespeeld bent, anders kan je kitten zich in de draad draaien en stikken.
Laat je kitten niet te lang alleen. Bengalen zijn geen katten waarbij je een week op vakantie kunt gaan met een oppas die 1x per dag voer neerzet. Ze zullen dan wegkwijnen en zeer ongelukkig zijn. Een Bengaal is, nog meer dan andere katten, niet geschikt om alleen op te groeien of enig huisdier te zijn. Ook al stellen ze menselijk gezelschap zeer op prijs, een kattenspeelkameraadje is eigenlijk wel vereist.

Buiten

Bengalen hoeven niet naar buiten, ze kunnen met voldoende speelmogelijkheden en afleiding zeer gelukkig zijn binnen. Een veilige tuin waar ze niet uitkunnen, een afgeschermd (Bengalen zijn zeer goede klimmers en slechte vliegers!) balkon of een ren is goed alternatief voor het zelfstandig naar buiten gaan. Een Bengaal is vaak wat roekelozer dan een gemiddelde huiskat. De kans dat hij daardoor in de problemen komt of zelfs verongelukt, is zeer goed mogelijk. Je kunt ze ook heel goed leren aan een kattentuigje aangelijnd te lopen, maar dit kost wel wat geduld. Mocht je je kitten toch persé buiten willen laten, bedenk dan dat je kleuters ook niet alleen naar buiten laat gaan. Als je kitten wat groter is, houdt dan rekening met het verkeer, met veiligheid, met buren die misschien veel minder gecharmeerd van je kat zijn dan jij, met andere katten die je kat kunnen verwonden en besmetten met ziektes, en met het feit dat de Bengaal een mooie, dure en zeer gewilde kat is die grote kans loopt gestolen te worden.

Uiterlijke verzorging

Aan de vacht hoeft niet veel gedaan te worden. Af en toe kammen met een fijne kam of zachte borstel. Wassen is al helemaal niet nodig. De Bengaal is net als elke kat zeer schoon op zichzelf. Of je nu je kat wel of niet naar buiten laat gaan, het kan altijd voorkomen dat je kat vlooien opdoet. Alleen bij de dierenarts zijn de betere pipetjes/druppeltjes/omgevingssprays verkrijgbaar waar de vlooien nog niet resistent voor zijn. Vlooien brengen trouwens lintwormen over. Overleg dit met je dierenarts.
Nageltjes knippen is meestal niet nodig. Moet het wel, dan gaat dit het makkelijkst wanneer je kat een beetje slaperig is. Een jong kitten kan je nog in het nekvel pakken en zal dan zijn pootjes slap laten hangen zodat je makkelijk kunt knippen. Bij een volwassen kat moet je het niet meer met de nekvelmethode doen. Ze zijn te zwaar daarvoor en je kan je kat hiermee beschadigen. Denk er om dat je niet te diep knipt. Ogen, neus en oren kun je eventueel met een wattenschijfje met wat afgekoeld gekookt water, schoonhouden.

Geslachtsrijp

Je kitten is tussen de zes en negen maanden geslachtsrijp. Wat nog niet wil zeggen dat poezen dan al fysiek en mentaal oud genoeg zijn voor een dracht en een nest. Poezen en katers kunnen allebei gaan sproeien, daarnaast maken Bengaalse poezen ook buitengewoon veel lawaai wanneer ze krols zijn. Ze zullen proberen te ontsnappen met als gevolg ongewenste nestjes en kans op besmettelijke, vaak dodelijke ziektes. Heb je geen fokplannen, dan kan je het best vóórdat ze geslachtsrijp zijn, een afspraak bij de dierenarts maken voor sterilisatie/castratie. Het is niet gezegd dat sproeien na deze ingrepen automatisch overgaat. Verder zijn de krolse perioden een grote belasting voor een poes en kunnen ze nogal wat nare medische complicaties met zich meebrengen. De poezenpil is géén goed alternatief. Ben je van plan wel te gaan fokken met je Bengaal, lees dan hier wat tips.

Vragen

Vergeet verder niet dat je met vragen in principe altijd bij je fokker terecht kunt. Schroom niet en maak daar gebruik van. Hij of zij kent je kitten en het ras en zal op veel vragen een antwoord weten.
In deze site kun je zoeken op trefwoord. Daarnaast zijn er op het internet legio kattenfora met ervaringsdeskundigen.
© 2007 - 2024 Ilojem, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kittens (jonge katjes), waar je op moet letten bij aanschafKittens (jonge katjes), waar je op moet letten bij aanschafWie valt er nou niet voor zo een jong, klein en lief kitten! Voor je het weet heb je het aangeschaft. Niet zo slim dus.…
Een kat kopen, waar let je op?Een kat kopen, waar let je op?Na lang overwegen heb je besloten om een jonge kat te kopen. In de kattenwereld wordt zo’n diertje ook wel een kitten ge…
Opvoeding puppies en kittensOpvoeding puppies en kittensJonge dieren zijn bijna per definitie leuk, maar het blijkt dat we relatief weinig weten over de opvoeding van het jonge…
Opvoeding kittenOpvoeding kittenAls je een kat wilt, is het goed niet over een nacht ijs te gaan. Immers, aan een kat zit je al snel 15 jaar vast. Impul…

Rasstandaard TICA BengaalRasstandaard TICA BengaalDe BengaalRasstandaard Tica 2001. Het doel van het fokken van de bengaal is een gedomesticeerde kat met het uiterlijk va…
Een bengaalkitten zoeken en kiezenEen bengaalkitten zoeken en kiezenBen je op zoek naar een bengaalkitten, waar moet je dan op letten? In onderstaand artikel overgenomen uit mijn site beng…
Bronnen en referenties
Reactie

Gina, 16-02-2007
Mijn poesje van 5 maanden houd niet van hard voer, is dat erg? Reactie infoteur, 16-02-2007
Nee hoor. Je kunt wel je poesje rustig wennen aan hard voer door het eerst voorzichtig te mengen met het voer wat het nu eet. Of je kunt de harde brokjes met wat warm water zacht maken.

Ilojem (7 artikelen)
Gepubliceerd: 29-01-2007
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.