Hondenshows: soorten en beoordelingen

Hondenshows: soorten en beoordelingen Wat is een hondenshow precies? Hoe gaat het in zijn werk en wie gaan er naar toe? Waarom doet iemand mee aan hondenshows? Veel vragen, hieronder de antwoorden.

Hondenshows


Een hondenshow is een verzamelplaats voor hondenliefhebbers. Op een hondenshow wordt een hond gekeurd op het uiterlijk naar aanleiding van de bijbehorende rasstandaard. In principe kan iedereen er naar toe, of je nu fokker bent of gewoon iemand die erg trots is op zijn/haar hond.

Soorten hondenshows

Welke soorten shows bestaan er?
 • Show zonder kampioensprijzen
 • Nationale kampioensshows
 • Internationale kampioensshows
 • Winnertentoonstelling

Aanwezige personen

In de (show)ring bevinden zich naast de deelnemers nog 4 personen:
 • De keurmeester
 • De ringmeester
 • De schrijver
 • De ringcommissaris

De keurmeester bekijkt eerst alle honden tegelijk om zo een eerste indruk te krijgen. Daarna beoordeelt hij/zij de honden afzonderlijk waarna hij/zij een keurrapport dicteert voor de schrijver. Een ringmeester dient er voor te zorgen dat alles soepel verloopt in de ring, dat iedereen op volgorde staat etc. Bij de ringcommissaris kun je na afloop van de show je kwalificatiekaart ophalen.

Beoordelingen

Er zijn verschillende beoordelingen te behalen:
 • M (matig)
 • G (goed)
 • ZG (zeer goed)
 • U (uitmuntend)

Beoordelingen puppyklasse

En voor de puppyklasse de volgende beoordelingen:
 • WB (weinig belovend)
 • B (belovend)
 • VB (veelbelovend)

Nadat elke hond in een klasse apart gekeurd is, worden de deelnemers in rij gezet. De keurmeester kijkt vergelijkt. Als er in de groep ZG-, G- en M-honden staan, gaan die als eerste de ring uit. De honden met een U-kwalificatie blijven over. De keurmeester wijst de nummers 1, 2, 3 en 4 aan.

Alle eerstgeplaatste honden (mits een U-kwalificatie) strijden vervolgens om de titel Beste Reu en Beste Teef. Dan behaalt u het C.A.C. (Cerificat d’Aitude au Championet), respectievelijk het C.A.C.I.B. (Cerificat d’Aitude au Championet International de Beauté). Deze laatste prijs wordt beschikbaar gesteld door de F.C.I.

De nummers 2 uit iedere klasse strijden vervolgens om het R.C.A.C. en R.A.C.I.B. Daarna moet de beste reu tegen de beste teef uitkomen. Als je hond dit wint, zal hij uit moeten komen in de erering. Win je wederom, dan ontvang je de titel B.O.B. (Best of Breed)
In de erering wordt de beste hond van de show gekozen. Eerst wordt nog de beste van de rasgroep gekozen. Alle rassen zijn namelijk ondergebracht in rasgroepen.
© 2006 - 2020 Marielle, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
De grootste evenementen voor honden in NederlandDe grootste evenementen voor honden in NederlandIn Nederland vinden er elk jaar een aantal grote evenementen voor honden plaats. Sommige zijn buiten, maar er zijn ook e…
Project Fairfok: gezonde en sociale rashonden in 2024nieuws uitgelichtProject Fairfok: gezonde en sociale rashonden in 2024Op 27 november heeft de Raad van Beheer het projectplan Fairfok aangeboden aan Staatssecretaris Dijksma van Economische…
Kennelhoest bij de hondKennelhoest bij de hondIedereen heeft wel eens gehoord van kennelhoest. Het is ook een veelvoorkomende ziekte bij honden, omdat de verspreiding…
De Bichon Frise – vrolijke hond met een leuke bos haarDe Bichon Frise – vrolijke hond met een leuke bos haarDe Bichon Frise is een hondenras dat al jaren aan populariteit wint. Al bekend in de 14e eeuw, geliefd bij schilders, sc…

Zeeschildpad, een schildpaddensoortZeeschildpad, een schildpaddensoortZeeschildpadden (families: Cheloniidae en Dermochelyidae) zijn reptielen, die al meer dan 200 miljoen jaar geleden op aa…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: 825545, Pixabay

Reageer op het artikel "Hondenshows: soorten en beoordelingen"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Elze, 03-06-2013 16:55 #4
Ik krijg een baby chihuahua die kan als lopen ze is nu 6 weken oud ik mag haar kopen over 1 week cool hè dagblad onze zhoof zo heet onze chihuahua. Gaat ook op de honden school maar waar als jullie het weten vertel het maar opstuurden via mijn email

Judith Bouma, 04-02-2010 16:12 #3
Hoe oud moet een hond minimaal zijn om mee te doen met een show (puppyklasse)?

Roelof Nuberg, 22-02-2009 14:14 #2
"De nummers 2 uit iedere klasse strijden vervolgens om het R.C.A.C. en R.A.C.I.B."

Dit is verkeerd verwoord. Na het kiezen van de Beste reu/teef wordt om de R.C.A.C. en R.A.C.I.B. gestreden door de overgebleven eerstgeplaatste honden, en de nummer 2 uit de klasse van de beste reu/teef.

Patricia Jurjens, 22-11-2008 19:36 #1
Ik zou graag wat meer over hoe ik mij in kan laten schrijven en wat moet ik doen wat het uiterlijk en gedrag betreft. Ik heb een duitse herder 8 maand oud.

Infoteur: Marielle
Gepubliceerd: 13-11-2006
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Reacties: 4
Schrijf mee!