Hondenshows: soorten en beoordelingen

Hondenshows: soorten en beoordelingen Wat is een hondenshow precies? Hoe gaat het in zijn werk en wie gaan er naar toe? Waarom doet iemand mee aan hondenshows? Veel vragen, hieronder de antwoorden.

Hondenshows


Een hondenshow is een verzamelplaats voor hondenliefhebbers. Op een hondenshow wordt een hond gekeurd op het uiterlijk naar aanleiding van de bijbehorende rasstandaard. In principe kan iedereen er naar toe, of je nu fokker bent of gewoon iemand die erg trots is op zijn/haar hond.

Soorten hondenshows

Welke soorten shows bestaan er?
 • Show zonder kampioensprijzen
 • Nationale kampioensshows
 • Internationale kampioensshows
 • Winnertentoonstelling

Aanwezige personen

In de (show)ring bevinden zich naast de deelnemers nog 4 personen:
 • De keurmeester
 • De ringmeester
 • De schrijver
 • De ringcommissaris

De keurmeester bekijkt eerst alle honden tegelijk om zo een eerste indruk te krijgen. Daarna beoordeelt hij/zij de honden afzonderlijk waarna hij/zij een keurrapport dicteert voor de schrijver. Een ringmeester dient er voor te zorgen dat alles soepel verloopt in de ring, dat iedereen op volgorde staat etc. Bij de ringcommissaris kun je na afloop van de show je kwalificatiekaart ophalen.

Beoordelingen

Er zijn verschillende beoordelingen te behalen:
 • M (matig)
 • G (goed)
 • ZG (zeer goed)
 • U (uitmuntend)

Beoordelingen puppyklasse

En voor de puppyklasse de volgende beoordelingen:
 • WB (weinig belovend)
 • B (belovend)
 • VB (veelbelovend)

Nadat elke hond in een klasse apart gekeurd is, worden de deelnemers in rij gezet. De keurmeester kijkt vergelijkt. Als er in de groep ZG-, G- en M-honden staan, gaan die als eerste de ring uit. De honden met een U-kwalificatie blijven over. De keurmeester wijst de nummers 1, 2, 3 en 4 aan.

Alle eerstgeplaatste honden (mits een U-kwalificatie) strijden vervolgens om de titel Beste Reu en Beste Teef. Dan behaalt u het C.A.C. (Cerificat d’Aitude au Championet), respectievelijk het C.A.C.I.B. (Cerificat d’Aitude au Championet International de Beauté). Deze laatste prijs wordt beschikbaar gesteld door de F.C.I.

De nummers 2 uit iedere klasse strijden vervolgens om het R.C.A.C. en R.A.C.I.B. Daarna moet de beste reu tegen de beste teef uitkomen. Als je hond dit wint, zal hij uit moeten komen in de erering. Win je wederom, dan ontvang je de titel B.O.B. (Best of Breed)
In de erering wordt de beste hond van de show gekozen. Eerst wordt nog de beste van de rasgroep gekozen. Alle rassen zijn namelijk ondergebracht in rasgroepen.
© 2006 - 2023 Marielle, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De grootste evenementen voor honden in NederlandDe grootste evenementen voor honden in NederlandIn Nederland vinden er elk jaar een aantal grote evenementen voor honden plaats. Sommige zijn buiten, maar er zijn ook e…
Project Fairfok: gezonde en sociale rashonden in 2024nieuws uitgelichtProject Fairfok: gezonde en sociale rashonden in 2024Op 27 november heeft de Raad van Beheer het projectplan Fairfok aangeboden aan Staatssecretaris Dijksma van Economische…
Kennelhoest bij de hondKennelhoest bij de hondIedereen heeft wel eens gehoord van kennelhoest. Het is ook een veelvoorkomende ziekte bij honden, omdat de verspreiding…
De Bichon Frise – vrolijke hond met een leuke bos haarDe Bichon Frise – vrolijke hond met een leuke bos haarDe Bichon Frise is een hondenras dat al jaren aan populariteit wint. Al bekend in de 14e eeuw, geliefd bij schilders, sc…

Zeeschildpad, een schildpaddensoortZeeschildpad, een schildpaddensoortZeeschildpadden (families: Cheloniidae en Dermochelyidae) zijn reptielen, die al meer dan 200 miljoen jaar geleden op aa…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: 825545, Pixabay
Marielle (1 artikelen)
Gepubliceerd: 13-11-2006
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.