Een bengaalkitten zoeken en kiezen

Een bengaalkitten zoeken en kiezen Ben je op zoek naar een bengaalkitten, waar moet je dan op letten? In onderstaand artikel overgenomen uit mijn site bengalen cattery Ifness kun je een aantal tips en waar je op kan letten, nalezen. Er zijn in Nederland ondertussen veel bengalenfokkers. Wil je zeker weten dat je aanstaande kitten in ieder geval aan de rasstandaard voldoet, oriënteer je dan van te voren goed. Bekijk veel foto's van verschillende kittens, in binnen- en buitenland, vergelijk de aangeboden kittens en vraag jezelf af wat je ongeveer wil verwachten. Vraag desnoods advies aan ervaren fokkers. Op die manier krijg je er meer oog voor. Niet iedere fokker fokt even mooie kittens op even verantwoorde wijze als verstandig zou zijn.

Bengaal kittens raken vanaf 8 weken in de "fuzzie periode". Tijdens deze periode krijgen de kittens tijdelijk een langere vacht en wordt de tekening minder duidelijk. Is het vachtpatroon voor jou van groot belang, ga dan voor die tijd bij de fokker langs.

Belangrijk bij het uitzoeken van een kitten is erop te letten of de kittens goed gesocialiseerd en niet schuw zijn. Als je bij de fokker op bezoek komt, kijk dan of de kittens onbevangen op je afkomen. Een goede fokker laat kittens vanaf een week of 3 in de huiskamer verder opgroeien en neemt ze veel in de handen. Het is voor kittens erg belangrijk dat ze, zeker tijdens de socialisatieperiode (ongeveer van 2 tot 7 weken), tussen de mensen opgroeien waar ze gewend raken aan huiselijke geluiden en bezigheden.
Kittens die terughoudend of zelfs schuw zijn, worden dat vaak wanneer ze volwassen zijn, nog meer. Bengalen van de F1, F2 of F3 generatie zijn over het algemeen schuwer en vaak ook agressiever dan latere generaties. Deze bengalen zijn zeker geen 'katten voor beginners'!

De prijzen van kittens kunnen erg verschillen. Dit hangt af van de kwaliteit, bloedlijn, tekening en geslacht. De prijs voor een Bengaal als huisdier, dus met fokverbod, ligt gemiddeld rond de 600/700 euro. De prijzen van fok-kwaliteit en/of show-kwaliteit kittens liggen hoger.

Bengalen met rozetten zijn zeldzamer en vaak duurder, dit geldt ook voor sneeuwbengalen. Verder heb je soms te maken met persoonlijke voorkeuren van de fokker. De ene fokker verkoopt bijvoorbeeld de marbles voor een lagere prijs dan de spotted. De ander redeneert dat deze marbles juist zeldzamer zijn en rekent dat door in de prijs. In het buitenland gelden over het algemeen veel hogere prijzen.

Voordat je besluit een kitten te kopen, is het handig bij jezelf na te gaan wat je van de bengaal verwacht en wat je met de bengaal wil. Wil je gaan fokken? Wil je gaan showen? Of misschien wel allebei? Of wil je dat allemaal niet maar toch een dier wat volledig voldoet aan de rasstandaard? Ben je in dat geval bereid het daarbij behorende prijskaartje te betalen? In alle andere gevallen kun je het beste een huisdier-kwaliteit bengaal aanschaffen. Dit betekent niet dat je genoegen neemt met minder. Het is en blijven bengalen, met dezelfde bengalenstreken en hetzelfde bengalenkarakter mits op verantwoorde wijze gefokt.

Huisdier-kwaliteit:

Deze bengalen hebben kenmerken die fokkers liever niet in het ras benadrukken. Voorbeelden hiervan kunnen bijv. zijn; een iets te lange of te dunne staart, of een staart met een knik. Oren kunnen iets te groot zijn of te puntig. Een buik die geen spotjes heeft, de vacht die ticking vertoont, niet helemaal helder is, ribstrepen of een medaillon heeft. De bengalen kunnen evt. een verborgen erfelijke afwijking hebben waar het dier zelf geen enkele last van heeft, maar wat fokkers niet willen doorgeven aan het nageslacht omdat wanneer beide ouders dezelfde verborgen afwijking hebben, het tot uiting kan komen en het dan misschien wel schadelijke gevolgen heeft voor het nageslacht. Het spreekt vanzelf dat deze dieren wel over een lief karakter moeten beschikken. Ondanks dit alles zullen het nog steeds prachtige bengalen zijn en waarschijnlijk alleen geoefende ogen zullen de 'gebreken' zien. Een huisdier-kwaliteit bengaal wordt alleen verkocht als huisdier en er mag dan ook echt niet mee gefokt worden.

Fok-kwaliteit:

Deze bengalen hebben kenmerken die fokkers graag in zien in hun lijnen. Een dikke, goed van lengte, laaggedragen staart, kleine ronde oren, een contrastrijke vacht met weinig of geen ticking. Natuurlijk zal de bengaal in goede gezondheid zijn met een lief karakter. Soms gebeurt het dat sommige fok-kwaliteit bengalen kenmerken hebben die aan huisdier-kwaliteit toegeschreven worden, maar de fokker kan van mening zijn dat de bengaal andere goede kenmerken heeft die de lijn nodig heeft. Door een weloverwogen juiste keuze te maken bij het kiezen van de andere ouder van het toekomstig nageslacht, zullen deze kenmerken benadrukt worden in de kittens die uit die combinatie geboren worden. Beide ouders zullen elkaar moeten aanvullen bij kenmerken die niet duidelijk genoeg aanwezig in de ouders.

Show-kwaliteit:

Deze bengalen zijn spectaculair mooi met een lief karakter. De vacht is fluweelachtig zacht en meestal ook geglitterd. Ook zonder glitter kan een bengaal goede resultaten op shows halen, maar hier in Nederland ligt de nadruk toch wel op geglitterde bengalen. Verder vertoont de vacht geen of weinig strepen op de ribben en poten en geen ticking. Het contrast is uitmuntend. Showbengalen hebben een wild uitziend gezicht met scherpe tekening, een lang en gespierd lichaam. De achterpoten staan iets hoger dan de voorpoten. De oren zijn klein en goed geplaatst. Alle kenmerken van de beschreven rasstandaard moeten kloppen.
© 2007 - 2024 Ilojem, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kittens (jonge katjes), waar je op moet letten bij aanschafKittens (jonge katjes), waar je op moet letten bij aanschafWie valt er nou niet voor zo een jong, klein en lief kitten! Voor je het weet heb je het aangeschaft. Niet zo slim dus.…
Een bengaal aanschaffenEen bengaal aanschaffenHet is een ontzettend mooie kat, de Bengaal. De laatste jaren zijn ze erg in trek. Helaas zien veel mensen een aantal di…
Basisgenetica vachtkleur bij bengalenBasisgenetica vachtkleur bij bengalenHoe krijg je met een marble bengaal toch spotted kittens? Hieronder volgt een zeer versimpelde uitleg wat betreft de vac…

Je kitten komt thuisJe kitten komt thuisHet is zo ver! Na weken wachten komt je (bengaal)kitten eindelijk bij je thuis. Hoe kun je je het beste voorbereiden op…
Rasbeschrijving van de bengaalRasbeschrijving van de bengaalDit artikel bevat de verkorte versie van de algemene rasbeschrijving van de raskat de bengaal, overgenomen van mijn beng…
Bronnen en referenties
Ilojem (7 artikelen)
Gepubliceerd: 29-01-2007
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.