Opvoeding kitten
Als je een kat wilt, is het goed niet over een nacht ijs te gaan. Immers, aan een kat zit je al snel 15 jaar vast. Impulsief ophalen of aankopen, kan dus betekenen dat je je enig moment realiseert dat het ook nadelen met zich mee brengt en dan… De dierenasiels zitten niet voor niets zo vol. Maar als je weloverwogen de beslissing hebt genomen, komt een nieuw proces. Wat voor kitten wordt het en hoe gaan we opvoeden.
Wat voor kitten?
In het proces van het ophalen/aankopen van een katje, hoort ook waar je het katje vandaan haalt. Een volwassen kat kan natuurlijk ook en ook daar zitten de asiels vol mee, maar als je besloten hebt dat het een kitten wordt dan heb je verschillende mogelijkheden, te weten:
- Ophalen bij de boer, die heeft meestal katten tegen de muizen en die katten jongen regelmatig.
- Ophalen bij een bekende, veel katten lopen buiten en vaak niet gesteriliseerd. Dit brengt met zich mee dat er in de meeste buurten regelmatig nestjes zijn, waarbij de zoekertjes bij de lokale supermarkt of dierenarts dienst doet als ‘tussenpersoon’.
- Ophalen/kopen bij het asiel, soms worden er complete nestjes afgeleverd met of zonder moeder, soms wordt een zwangere moederpoes binnen gebracht en heel soms wordt er zomaar een kitten afgeleverd.
- Kopen bij de fokker, dan heb je meestal een raskat met bekende specifieke kenmerken.
Kosten
De kosten lopen uiteen van gratis ophalen tot vele honderden euro’s voor de raskat. Bij de boer en de bekende in de buurt heb je garantie tot aan de deur, maar het asiel levert de katten graag goed af en als er iets is, kan je weer bij hen terecht. De fokker is feitelijk gewoon een bedrijf en dan heb je garantie. Vergewis je er wel van dat je een goede fokker hebt (zoek informatie bij rasverenigingen, fora op internet etc.).
Bron: Eigen kat - Annastaal Opvoeden
Welk kitten het ook wordt, zodra deze thuis komt begint de opvoeding. Het is wel zo dat je bij de raskat meer informatie hebt over het karakter en als de moederkat langer in het asiel heeft gezet, zegt dat ook iets over het karakter van de kitten. Maar het zijn allemaal katten met een eigen karakter en dus kan het nog steeds afwijken van hetgeen je dacht te hebben gekocht. Realiseer je dat en ontdek spelenderwijs het karakter van de kitten.
Onderzoeken
De kitten is net als een klein kind, deze gaat onderzoeken en dat brengt met zich mee dat deze thuis misschien even wat terughoudend zal zijn, maar al snel op onderzoek uitgaat. Ze moet immers de omgeving verkennen, dat is het instinct.
Een kattenbak, een speciaal plekje (beetje afgezonderd om zich terug te kunnen trekken) en eten en drinken op vaste plaatsen klaar hebben staan, is aan te raden. De kitten is, als het goed is, voorzien van antistoffen om lekker stevig op te groeien en kent de sanitaire basisregels. Op de kattenbak zal moeder de kittens ook gezet hebben als het bij de fokker of het asiel vandaan komt. De ‘bekende’ kan een kat hebben die alles buiten doet en het is maar af te wachten of ze haar kroost opgevoed heeft. Ditzelfde geldt voor de boerderijkat.
Ook als de kat zometeen naar buiten mag, is het nog steeds goed om de kitten even een tijdje binnen te houden. Dat kan even wennen zijn voor het katje wat buiten is opgevoed, maar zolang je consequent bent, zal ze er zeker aan wennen. Zorg dat het katje zich binnen tijdens de eerste weken niet gaat vervelen. Dat voorkomt dat je meubilair of de muren er aan gaan.
Verder is het goed de benodigde inentingen te halen en voorkom dat het (zeker in de zomermaanden) een vlooienbaal wordt.
Socialiseren
Op het moment dat de kitten binnen komt en aan het onderzoeken gaat, begint eigenlijk al het socialisatieproces. De kitten moet, zonder iets te forceren, leren omgaan met de omgeving. De beelden en geluiden die daarbij horen, zoals:
- Andere bewoners (volwassenen, kinderen en dieren)
- Bezoek
- Keukenapparatuur
- Stofzuiger
- Deurbel
- Lopen aan een tuigje
- Reizen in de auto e/o trein e/o fiets
- Verzorgen vacht
- Bezoek dierenarts
Dit proces duurt gemiddeld een week of 5 en daarna raakt het ingeprent en zorgt de kitten dat het veilige plekjes heeft om naar toe te rennen als er gevaar dreigt. Introduceer alles rustig, dring niets op en geef de kitten de tijd en ruimte om de indrukken te verwerken. Maar bovenal, zorg dat je consequent bent in je gedrag.
Natuurlijk gedrag
Als je een kitten iets niet wilt laten doen, wat wel bij het natuurlijk gedrag hoort, moet je daar een oplossing voor zoeken. Slechts verbieden gaat niet lukken. Denk bijvoorbeeld aan het scherpen van de nagels en rekken van de spieren. Zorg dat, als de kitten niet de leren bank of stoelen mag gebruiken, er een krabpaal aanwezig is en corrigeer haar als ze in het toch een poging doet op een niet gewenste plaats. De kitten weet snel genoeg dat de krabpaal hiervoor is, maar je zult het katje hier mogelijk wel moeten helpen.
Corrigeren
Corrigeren doe je nooit door fysiek geweld te gebruiken. Focus op hetgeen de kitten goed doet en beloon haar hiervoor. Toch straffen … een plantenspuitje gebruiken als de kitten iets doet wat niet mag, wil nog wel eens helpen. Alleen achteraf straffen heeft geen zin. De kat zal niet de link leggen met iets wat ze eerder gedaan heeft.
Tot slot
Een kat in huis kan reuze gezellig zijn en het beste gezelschap vormen. Of je nu jong of oud bent, een kat kan net dat verschil maken, waardoor iemand zich niet eenzaam voelt. Verder is het een ingenieus en vooral slim beest wat ook een glimlach op het gezicht doen laten belanden. Natuurlijk zal ook de kat, anders dan de hond, laten merken dat ze van je houdt.