Onderdanig urineren bij honden: Oorzaken en adviezen

Onderdanig urineren bij honden: Oorzaken en adviezen Onderdanig urineren is de ongecontroleerde en instinctieve reactie van een hond op de aanwezigheid van een andere hond of mens waarvan ze aanvoelen dat deze dominant of intimiderend is. Het is een onbewuste reactie die niet kan worden beheerst. Dit is geen kwestie van zindelijkheidstraining, al zal het wel eerder gebeuren als de blaas vol is. Vaak is het ook een reactie op een specifieke gebeurtenis, zoals het omdoen van de lijn of simpelweg het neerbuigen om te aaien.

Onderdanig urineren oorzaken

Plassen door opwinding is anders omdat een puppy hier normaal gesproken overheen groeit. Onderdanig urineren zal echter vaak moeten worden afgeleerd door training. Honden zijn extreem goed in staat om lichaamstaal te lezen en baasjes geven vaak de verkeerde signalen aan hun hond. Dit resulteert dan vaak in onderdanig gedrag zoals plassen. Angst, gebrek aan zelfvertrouwen, gevoeligheid, verwarring en nervositeit kunnen ook bij oudere honden resulteren in onderdanig urineren. Het kan ook worden veroorzaakt door het ongepast geven van straf. Al is dit niet altijd het geval.

U moet nooit onderdanig urineren bestraffen, want dit maakt het probleem alleen maar erger. Het is belangrijk om te onthouden en goed te beseffen dat uw reactie en lichaamstaal het probleem intensiveren. Veroorzaak dus nooit meer bangheid of angst bij uw hond.

Onderdanig urineren tips en adviezen

Er zijn veel dingen die gedaan kunnen worden om onderdanig urineren te minimaliseren. Het hoofddoel van training is het opbouwen van vertrouwen en om de aandacht van de hond om te leiden naar andere reacties dan urineren.

Tips en adviezen voor buitenshuis

 • Laat uw hond regelmatig uit zodat hij zijn ding kan doen en de druk in zijn blaas niet opbouwt.
 • Als u in de tuin, het park of op straat bent, roep hem dan niet, maar loop rustig en langzaam met hem rond. Geef hem een opdracht om te urineren en als hij dit doet, geef hem dan rustig een compliment door alleen gebruik te maken van uw stem.
 • Geef uw hond aandacht en ga naast hem zitten als hij is aangelijnd.
 • Laat uw hond uit zodat hij langzamerhand kan worden blootgesteld aan situaties die onderdanig urineren veroorzaken.

Tips en adviezen voor binnenshuis

 • Maak gebruik van een bench als u even niet op uw hond kunt letten. Zet de bench dichtbij een deur zodat u uw hond snel naar buiten kunt laten en een ongelukje kan worden voorkomen.
 • Als u de kamer binnenkomt, loop dan niet gelijk naar de bench. Laat hem eerst rustig worden voordat u hem uit de bench laat.
 • Als u naar zijn bench toeloopt en hem eruit laat, doe dit dan rustig en praat niet tegen hem.
 • Als uw hond plast in huis, zeg dan niets. Breng hem naar buiten en maak daarna schoon zonder dat uw hond dit ziet.

Tips en adviezen algemeen

 • Probeer uw hond niet gerust te stellen of zijn acties te versterken. Wees stil en blijf ontspannen.
 • Doe alles langzaam en let erop dat uw lichaamstaal rust en onbezorgdheid uitstraalt. Houd het geluid van uw stem op een laag niveau.
 • Laat hem geleidelijk en met kleine stapjes vertrouwd raken aan geluiden, mensen en andere honden. Haast u niet om uw hond in situaties of ervaringen te betrekken die onderdanig urineren uitlokken. Bouw het langzaam op.
 • Wees niet bedreigend voor uw hond. Ga hem niet aanstaren en laat niet merken dat u geïrriteerd bent ongeacht hoe u zich voelt.
 • Geef basisgehoorzaamheidstraining. Maak er iets leuks van en zorg dat deze training uw hond zelfvertrouwen geeft.
 • Vraag aan vrienden te oefenen dat als ze in de buurt van uw hond zijn om niet tegen hem praten, hem niet aanraken en geen oogcontact met hem maken.
 • Vermijd situaties en mensen die u niet kunt controleren totdat uw hond is staat is om zichzelf te controleren en genoeg zelfvertrouwen heeft.

Medische oorzaken

Het is zeker aan te bevelen om eerst een dierenarts te raadplegen voordat u de bovenstaande tips en adviezen in praktijk brengt. Het kan namelijk zo zijn dat er medische oorzaken zijn die het ongepaste plassen veroorzaken. Mogelijke medische oorzaken zijn:
 • Maag-darmontsteking
 • Andere voeding
 • Incontinentie hond
 • Urineweginfectie

Niet-medische oorzaken

Er kunnen ook niet-medische oorzaken ten grondslag liggen aan het ongepaste urineren. Mogelijke niet-medische oorzaken zijn:
 • Als u een puppy heeft kan het zijn dat hij nog niet voldoende is getraind
 • Uw hond is nog niet zindelijk genoeg
 • Uw hond bakent zijn territorium af door urine achter te laten
 • Uw hond heeft verlatingsangst

Conclusie

Onderdanig urineren kan heel irritant zijn, maar door uw frustratie hierover aan uw hond te laten zien, maakt u het probleem alleen maar erger. Met wat planning en door het aanpassen van uw houding kunt u het probleem minimaliseren of zelfs overwinnen.
© 2017 - 2024 Zakenbons, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Winkelen voor je pup: spullen kopen die je hond nodig heeftWinkelen voor je pup: spullen kopen die je hond nodig heeftJe hebt besloten een hond te nemen. Na research heb je jouw droomhond gevonden en je mag hem bijna ophalen. Dan is het n…
Aandoeningen hond: urineverliesAandoeningen hond: urineverliesEen hond kan zowel bewust als onbewust urine verliezen. Het kan verschillende oorzaken hebben, van gedragsproblemen, neu…
Benchtraining puppyBenchtraining puppyAls je een puppy in huis haalt, dan is er 1 ding dat bijna niet mag ontbreken, namelijk een bench. Het biedt een veilige…
Hond in de bench of toch liever niet?Hond in de bench of toch liever niet?Je kent het wel: je komt thuis van je werk of van een avondje stappen en de hond heeft vanalles stuk gebeten. De sofa is…

Waar moet je op letten als je een podenco adopteert?Waar moet je op letten als je een podenco adopteert?De podenco krijgt anno 2017 steeds meer bekendheid. De meeste podenco’s die in Nederland leven zijn geadopteerd door een…
Overgewicht bij de hond voorkomenOvergewicht bij de hond voorkomenOok honden kunnen overgewicht hebben en met name in de westerse maatschappij ligt overgewicht ook bij de hond op de loer…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Sina, Pixabay
 • Honden sneller laten leren door P.J. Reid
 • Hondentraining door C. del Arno
Zakenbons (2 artikelen)
Gepubliceerd: 09-05-2017
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.