Overgewicht bij de hond voorkomen

Overgewicht bij de hond voorkomen Ook honden kunnen overgewicht hebben en met name in de westerse maatschappij ligt overgewicht ook bij de hond op de loer. Niet zelden gaat de gewichtstoename sneller dan we ons realiseren. Omdat we wel weten hoe slecht het kan zijn voor het dier, willen we dus helpen. Maar dat gaat weer niet zo eenvoudig en dus zit menig hondeneigenaar met de handen in het haar. Hoe help je het dier om weer op een verantwoord gewicht te komen of beter, hoe voorkom je overgewicht?

Overgewicht, het sluipt er in

Er zijn geen exacte cijfers over hoeveel honden in Nederland last hebben van overgewicht, maar er wordt geschat dat dit tot zo’n vijfenveertig procent oploopt. Het gaat dan niet altijd over zwaarlijvigheid of obesitas (we spreken hiervan bij vijftien procent overgewicht), maar gaat over alle vormen van overgewicht.

Bron: ValeskaReon, PixabayBron: ValeskaReon, Pixabay
Redenen waarom de hond te veel eet
Overgewicht kan ook voor de hond een sluipmoordenaar zijn. We willen onze hond alles geven wat we zelf ook hebben, we zien onze hond graag gelukkig. Dat associëren we niet zelden met voedsel en de hond, meer nog dan de kat, eet graag met de baas mee.
 • Dat stukje kaas aan de borreltafel gaat er bij de hond ook wel in, want je vindt zijn of haar schooiende koppie zo lief.
 • Als het warm is en loopt gezellig met je hond buiten, kan de hond ook wel wat koele likjes van het ijsje gebruiken, toch?
 • Dat zakje met hondensnoepjes, dat je eigenlijk gekocht hebt om de hond op bepaalde momenten te belonen, gaat veel sneller leeg dan wanneer je alleen de hond iets geeft als hij iets goeds gedaan heeft.
 • Ook staan er voor veel honden altijd brokjes klaar en hoewel de meeste katten eten prima doseren, eet menig hond door tot het bakje leeg is. Als dit dan ook weer gevuld wordt, eet de hond per saldo te veel.
 • Of de hond is gecastreerd/gesteriliseerd en je blijft ongeveer dezelfde hoeveelheden voedsel geven. Dit, terwijl een gecastreerd dier minder energie nodig heeft. Qua voeding kan een dier vaak met zeker dertig procent minder toe en vergeet alle (gezonde) snacks niet, dat telt ook mee.

Overige redenen tot zwaarlijvigheid

Er kan ook een lichamelijke oorzaak zijn, zoals een te traag werkende schildklier. Een aandoening die de hond minder laat bewegen of bepaalde medicijnen. Verder zijn er rassen die net iets gevoeliger zijn voor overgewicht, te weten:
 • Labrador Retrievers
 • Cocker en King Charles Spaniëls
 • Cairn Terriers
 • Beagles

Consequenties van overgewicht

Een hond met substantieel overgewicht, obesitas, heeft in ieder geval een kortere levensverwachting. Dit kan tot zo’n twee jaar oplopen. Verder kan de hond met het volgende te maken krijgen:
 • hart- en longproblemen
 • bot- en gewrichtsproblemen (bijvoorbeeld artrose)
 • grotere kans op suikerziekte
 • grotere kans op blaasproblemen
 • slechte(re) conditie
 • problemen als er een chirurgische ingreep moet plaatsvinden
 • sneller kans op oververhitting
 • huid- en vachtproblemen

Bron: Yolanda, PixabayBron: Yolanda, Pixabay

Het juiste gewicht

Het juiste gewicht kan de dierenarts aangeven, maar bij rasdieren kan de fokker je deze informatie ook meegeven. Een goede fokker zal je ook een voedingsadvies meegeven en adviseren over de hoeveelheid beweging die een hond nodig heeft. Een andere ‘maatgever’ is het niet kunnen zien van de ribben, maar deze wel gemakkelijk kunnen voelen. Als dat het geval is, dan is het gewicht meestal goed. Hoe dan ook, in de meeste gevallen staat of valt het bij hoe de eigenaar ermee omgaat.

Het pleit er dus voor dat je je dier goed in de gaten houdt en zet je huisdier dus zo nu en dan eens op de weegschaal. Bij vijftien tot twintig procent boven het ideale gewicht van je hond, noemen we het al obesitas.

Eten en bewegen

Zowel de hond die al overgewicht heeft als ook de hond die goed op gewicht is, ze moeten allemaal bewegen. Een hond met een goede conditie zal gemakkelijker rennen, dan een hond met overgewicht. Maar lekker rennen, spelen met andere honden, klauteren of in de plas duiken, hoort allemaal bij het beweeggedrag van een gezonde hond.

Als er overgewicht is (ook al is het nog beperkt), is het verstandig het bewegen rustig op te bouwen en samen te laten gaan met afgewogen porties eten. Op deze wijze krijgt de hond wel alle benodigde voedingsstoffen binnen, maar niet te veel. Dieetvoeding kan een mogelijkheid zijn, maar stem dit af met een dierenarts. Vaak is het niet nodig.

Bron: Counselling, PixabayBron: Counselling, Pixabay
Door een normale portie eten zal de hond mogelijk een soort hongergevoel krijgen, maar je moet sterk zijn als baas en geen extra’s toestoppen. Een hond met overgewicht mag je wel een hondensnack geven als de hond bijvoorbeeld een langer stuk goed met je meegelopen heeft of een stukje achter een bal aan heeft kunnen rennen. Dan beloon je de hond voor de extra beweging. Geldt ook hier dat je in de gaten moet houden hoeveel je geeft.

Hoeveel afvallen

Als je regelmatig je hond weegt, weet je hoe het dier ervoor staat. Moet de hond afvallen, dan is de norm van één tot twee procent van het totale lichaamsgewicht per week meer dan prima. Voor de mens is een crash dieet niet goed, maar datzelfde geldt voor de hond.

Tot slot

Met een hond op gewicht of als de hond weer richting zijn normale gewicht gaat, vindt de hond het leuk om een flink stuk met je te wandelen, naast je fiets te lopen, te zwemmen, achter en bal aan te rennen of te graven. Iedere hond is anders, maar de hond te laten bewegen is en blijft essentieel tegen overgewicht.
© 2017 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Aandoeningen hond: overgewichtAandoeningen hond: overgewichtNiet alleen mensen hebben last van overgewicht, tegenwoordig zijn er ook steeds meer honden die last hebben obesitas. On…
Reken je BMI uitReken je BMI uitVeel mensen hebben we het idee dat ze te zwaar zijn maar weten eigenlijk niet wat de 'norm' is. Ben je gewoon aan de zwa…
Een zwembad voor de hondEen zwembad voor de hondZwemmen is goed voor de hond, maar het mag niet overal en in de winter is het wel erg koud of de zee is te ver weg. Maar…

Onderdanig urineren bij honden: Oorzaken en adviezenOnderdanig urineren bij honden: Oorzaken en adviezenOnderdanig urineren is de ongecontroleerde en instinctieve reactie van een hond op de aanwezigheid van een andere hond o…
Waarom het zinvol is hond en kat te laten chippenWaarom het zinvol is hond en kat te laten chippenHoewel het voor honden vanaf april 2013 verplicht is, geldt de verplichting om te chippen niet voor katten. Toch zal ied…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Tomasz Mikolajczyk, Pixabay
 • https://www.dierendokters.com/honden/ziekten/overgewicht
 • https://www.licg.nl/xw/praktisch/gezondheid-mens-en-dier/gezondheid-dier/overgewicht-bij-huisdieren.html
 • http://www.dierenartsvankessel.nl/diensten/dieetprogramma/index.html
 • Afbeelding bron 1: ValeskaReon, Pixabay
 • Afbeelding bron 2: Yolanda, Pixabay
 • Afbeelding bron 3: Counselling, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 11-05-2017
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.