Waar moet je op letten als je een podenco adopteert?

Waar moet je op letten als je een podenco adopteert? De podenco krijgt anno 2017 steeds meer bekendheid. De meeste podenco’s die in Nederland leven zijn geadopteerd door een organisatie die zich inzet voor buitenlandse honden. Het is goed dat deze honden ook een kans krijgen, maar je moet net als bij iedere andere hond die je neemt wel weten waar je aan begint. Een podenco wordt daarnaast vaak ook wel een 'ras apart' genoemd.

Een buitenlandse hond?

Een podenco wordt vaak uit het buitenland gehaald. Buitenlandse honden hebben vaak in andere omstandigheden geleefd dan wij in Nederland gewend zijn. In landen waar deze honden vandaan komen wordt op een andere manier met dieren omgegaan. Honden zijn vaak geen huishond, maar liggen aan een ketting of op een erf. Podenco’s worden veelal gebruikt voor de jacht. Dan is er ook een grote groep van deze honden die een zwervend bestaan hebben. In deze landen hebben ze vaak geen respect voor honden, waardoor honden vaak gedumpt en mishandeld worden.

Wat is de podenco voor hond?

De podenco is een halfwindhond. Het is een hond die een flinke snelheid kan bereiken. Ook is het een jachthond. De podenco jaagt anders dan de normale windhonden. De normale windhond begint pas te jagen wanneer hij wild ziet, de podenco zoekt naar het wild. De podenco zal ook de prooi apporteren, wat de normale windhond niet zal doen. Een podenco jaagt voornamelijk op konijnen.

De podenco is een zeer actieve en intelligente hond. Ook is het een hond die graag alles wil weten en erg alert is. Het is een zelfstandige hond die ook wel een tikkeltje eigenwijs is. Het is een hond die goed omgaat met kinderen, mits kinderen rustig met hem omgaan. Sommige podenco’s kunnen goed samenleven met katten, maar lang niet iedere podenco kan dit. Een kat kan vluchten, waardoor het jachtinstinct van de podenco geactiveerd wordt. De podenco is een sociale hond naar alle mensen toe.

In huis is de podenco een rustige hond, indien hij genoeg aandacht en beweging krijgt. Een podenco zal het lekkerste plekje opzoeken om op te liggen. Dit is vaak de bank of het bed. Podenco’s liggen niet graag op de grond. Dit doet vaak pijn aan hun spieren en gewrichten. Ook zit deze hond graag zo dicht mogelijk bij zijn baas en andere gezinsleden.

Niet iedere podenco is hetzelfde

De podenco is niet één soort hond, maar er zijn verschillende soorten podenco’s. Deze honden kunnen in Spanje, Portugal en op de Canarische eilanden voorkomen. Er zijn soorten die maar een schofthoogte van 20 cm bereiken. Maar er zijn ook soorten die een schofthoogte van 70 cm bereiken. Ook de vacht kan verschillend zijn. Daarnaast worden veelsoorten podenco's vaak onbewust met elkaar gekruist. Hoewel het karakter grotendeels hetzelfde is, kan niet iedere hond loslopen en is ook niet iedere hond rustig in huis. Sommige van deze honden hebben ook een tuin nodig, waarin ze hun vertier kunnen zoeken. Voor deze honden is een flatje niet voldoende.

Een buitenlandse hond in het Nederlandse leven

Een buitenlandse hond zal altijd moeten wennen aan het Nederlandse leven en dit gaat niet alleen om de temperatuur. In Nederland kennen wij veel meer drukte en verkeer. Het is daarom niet verstandig om deze honden los te laten naast een drukke weg. De honden kunnen in de stress schieten, maar ook aan de andere kant van de weg een ander dier zien. Loslopen kan sowieso een ding zijn, niet iedere podenco kan loslopen.

Ook de manier waarop wij met honden omgaan is compleet anders voor ze. In Nederland krijgen ze een warme mand, of een bed. Ze hoeven hun eten niet meer te zoeken, maar krijgen een goede bak voer. Sommige honden zoeken daarom wat meer uitdaging tijdens het eten. Je kunt dit simpel oplossen door het eten te verstoppen. Zo kan deze hond toch werken voor zijn eten.

Andere podenco's kunnen in het begin het voer nog niet goed verwerken, omdat hun maagjes en darmen er nog niet aan gewend zijn. Je kunt dan een deel van het voer vervangen door restjes avondeten. Zeker honden die gezworven hebben, hebben een maag die is gewend aan allerlei restjes eten.

Een podenco is een actieve en slimme hond, die een hoop uitdaging nodig heeft. Wanneer je het aanleert om hem alleen te laten zijn, kan hij dat vaak ook. Toch blijft het een hond die niet iedere dag de hele dag in zijn eentje kan thuisblijven. Hij heeft uitdaging nodig. Ook heeft hij meer nodig dan een blokje om. Verveelt hij zich? Dan zal hij zelf uitdagingen zoeken. Dit kan leiden tot ongewenst gedrag.
© 2017 - 2024 Droomwolkje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Podenco een ras apartDe Podenco is een oud en oorspronkelijk ras dat al honderden jaren voorkomt op de Balearen: de eilanden Mallorca, Menorc…
Een blindengeleidehond is ook een huishondEen blindengeleidehond is ook een huishondAls een blindengeleidehond aan het werk is, draagt hij een tuig en is hij vrijwel altijd geconcentreerd: hij kijkt uit n…
De Afghaanse windhondDe Afghaanse windhondDe Afghaanse windhond is zonder twijfel één van de meer bekendere hondenrassen. Zijn distinctieve uiterlijk zorgt er alv…

Polski owczarek nizinny: een Poolse herdershondPolski owczarek nizinny: een Poolse herdershondDe polski owczarek nizinny is een robuuste Poolse hond. Deze hond behoort tot de groep herdershonden en heeft Hongaarse…
Onderdanig urineren bij honden: Oorzaken en adviezenOnderdanig urineren bij honden: Oorzaken en adviezenOnderdanig urineren is de ongecontroleerde en instinctieve reactie van een hond op de aanwezigheid van een andere hond o…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: 2211438, Pixabay
  • http://www.podencoworld.nl/adopties/gedrag/312-een-podenco-adopteren-bezint-eer-ge-begint-2
  • http://podenco-info.weebly.com/karakter-en-gedrag.html
  • http://www.greyhoundsrescue.nl/de-podenco/
  • http://www.portugesepodengo.nl/1244526.htm
Droomwolkje (15 artikelen)
Gepubliceerd: 12-05-2017
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.