Zylkène gebruiken tegen stress en angst bij hond of kat

Zylkène gebruiken tegen stress en angst bij hond of kat Honden en katten kunnen erg te lijden hebben on stress of angst. De oorzaak hiervan kan gelegen zijn in een duidelijk aanwijsbaar probleem zoals vuurwerk of een recente verhuizing. Ook kan het zo dat je hond of kat afwijkend gedrag vertoont dat duidt op angst of stress zonder dat je oorzaak hiervan kunt achterhalen. In beide gevallen kun je je huisdier helpen door middel van aanvullend diervoer met een kalmerende werking. Zylkène is een remedie in capsulevorm die met het voer vermengd kan worden. Het bestaat uit gehydroliseerde eiwitten (alpha-casozepine).

Zylkène voor hond en kat


Stress en angst bij honden en katten

Net zoals mensen kunnen honden en katten erg lijden onder stress en angsten. De oorzaken hiervan kunnen divers zijn. Als je een rashond hebt en je houdt als baasje onvoldoende rekening met de behoeftes van de hond dan kan deze zich gestrest gaan voelen. Heb je bijvoorbeeld een herdershond die te weinig beweging krijgt of een jachthond die onvoldoende uitdaging krijgt dan gaat deze zich er vaak vroeg of laat minder fijn door voelen en dit kan leiden tot stress en gedragsproblemen. Daarnaast kunnen ook omgevingsfactoren zorgen voor stress of angst bij honden of katten. Denk bijvoorbeeld aan de aanwezigheid van een ander huisdier waar je hond of kat bang voor is. Een traumatische ervaring uit het verleden kan tevens een leven lang doorwerken. Stress of angst kan ook tijdelijk zijn en zich alleen voordoen wanneer een huisdier een ritje in de auto moet maken of wanneer aan het einde van het jaar buiten veel vuurwerk wordt afgestoken.

Tekenen van stress of angst
De volgende uitingen kunnen erop wijzen dat je hond of kat te lijden heeft onder angst of stress:
 • Eetstoornissen
 • Problemen met de spijsvertering
 • Plassen of poepen in huis
 • Agressiviteit
 • Overdreven aanhankelijkheid (honden)
 • Veel verstoppen (katten)
 • Eigen staart achterna zitten
 • Stereotiep gedrag zoals zelfverminking, veel likken of krabben of rondjes draaien

Stress en angst wegnemen

Heeft de stress of angst een duidelijk aanwijsbare oorzaak en kun je deze beïnvloeden dan is het belangrijk hier als eerst mee aan de slag te gaan. Ligt de oplossing bijvoorbeeld in het bieden van meer uitdaging aan je hond of moet je je kat scheiden van een ander huisdier in huis, probeer deze problemen dan eerst op te lossen. Is de oorzaak moeilijk aan te wijzen of is het probleem gelegen in een factor die je niet kunt beïnvloeden zoals vuurwerk van buiten of een autoritje dat echt gemaakt moet worden, dan kun je overwegen om je hond of kat te helpen met aanvullend diervoer dat kalmerend werkt.

Zylkène voor de korte en lange termijn

Zylkène is een middel dat kan worden ingezet tegen angst en stress bij honden en katten. Het gaat om capsules waarvan de inhoud aan het voer kan worden toegevoegd. Het kan worden ingezet om kortdurende stress weg te nemen maar ook om structurele gedragsproblemen aan te pakken. Bij kortdurende problemen moet je denken aan een ritje naar de dierenarts, een verbouwing die voor onrust zorgt of onweer. Daarnaast kan het ook ingezet worden bij meer structurele problemen of aanpassingsproblemen. Je kunt dan denken aan het moeten wennen aan gezinsuitbreiding of een nieuwe woonomgeving, de omgang met andere huisdieren of een periode weg van huis zijn.

Zylkène bevat gehydroliseerde eiwitten (alpha-casozepine). Dit zijn eiwitten die zo klein gemaakt zijn dat het afweersysteem van de hond of kat deze niet herkent als lichaamsvreemd, waardoor de kans op overgevoeligheidsreacties tot een minimum beperkt wordt. De gehydroliseerde eiwitten hebben een kalmerende werking. Zylkène is hypoallergeen, lactosevrij en vrij van conserveermiddelen.

Hoe gebruik je Zylkène?

Zylkène is verpakt in capsules. Deze bevatten een poeder dat een smaakje heeft dat honden en katten in de meeste gevallen lekker vinden. De capsules kunnen worden geopend en de inhoud ervan toegevoegd aan het voer. Bij gebruik om je hond of kat voor te bereiden op een stressvolle situatie zoals een reis of een verhuizing kun je het beste een paar dagen van te voeren beginnen met de toediening. Wil je structureel problematisch gedrag behandelen zoals plassen in huis of overmatig likken of krabben dan kun je een kuur doen van twee weken met dagelijks één dosering. De dosering is afhankelijk van het gewicht van je hond of kat.

Verkrijgbaarheid en doseringen Zylkène

Zylkène is vrij verkrijgbaar bij diverse dierenwinkels en webshops. Je hebt er dus geen recept van de dierenarts voor nodig. Zylkène bestaat in drie doseringen:
 • Zylkène 75 mg (honden en katten tot 10 kg)
 • Zylkène 225 mg (honden van 10 tot 30 kg)
 • Zylkène 450 mg (honden van 30 tot 60 kg)

Afhankelijk van het gewicht van je hond of kat dien je eenmaal daags de inhoud van één of twee capsules Zylkène toe te voegen aan het voer.
© 2016 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Huisdieren in december: Honden kunnen niet tegen chocoladeHuisdieren in december: Honden kunnen niet tegen chocoladeHuisdieren hebben het in december zwaar. Ze worden geconfronteerd met vuurwerk en met veel eten. Omdat zo de decembermaa…
Bescherming van huisdieren (honden en katten) tegen vuurwerkBescherming van huisdieren (honden en katten) tegen vuurwerkVuurwerk zorgt voor angst en paniek bij huisdieren, meer specifiek bij honden en katten. De overgang van oud naar nieuw…
Depressieve huisdieren aan de ProzacDepressieve huisdieren aan de ProzacHet blijkt dat huisdieren zoals honden en katten steeds vaker, net als mensen, Prozac voorgeschreven krijgen tegen depre…
Vuurwerkangst bij huisdieren; angst kan een fobie wordenTraditioneel knallen we het nieuwe jaar in. De meeste honden en katten zijn niet dol op vuurwerk. Dit is niet alledaags…

Konijnenvoer: Welk voedsel is geschikt om te voeren?Konijnenvoer: Welk voedsel is geschikt om te voeren?Konijnen zijn planteneters. Hun menu dient te bestaan uit voedsel met koolhydraten, eiwitten, vet, vitaminen en minerale…
Hond blaffen afleren met een anti-blafband of schokbandHond blaffen afleren met een anti-blafband of schokbandBlaffen hoort bij honden. Overmatig blaffen kan een baasje echter tot wanhoop drijven. Tegen een hond gaan schreeuwen om…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Giesje, Pixabay
 • http://www.zylkenepet.co.uk/zylkene.html
 • http://www.medpets.nl/zylkene/
 • http://www.helpforstressedpets.com/LearnAbout.aspx
 • https://pethelpful.com/dogs/zylkene
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 21-12-2019
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.