Hond blaffen afleren met een anti-blafband of schokband

Hond blaffen afleren met een anti-blafband of schokband Blaffen hoort bij honden. Overmatig blaffen kan een baasje echter tot wanhoop drijven. Tegen een hond gaan schreeuwen om hem zo te straffen werkt vaak averechts omdat een hond dan kan gaan blaffen als een uiting van angst. Een hulpmiddel om een hond het blaffen af te leren is het gebruik van een anti-blafband of schokband. De halsband registreert het blaffen en geeft dan direct een subtiel schokje of een ultrasone pieptoon. De hond zal snel het causale verband tussen het blaffen en het schokje of de pieptoon doorhebben en ophouden met blaffen.

Anti-blafband gebruiken


Waarom blaffen honden?

Het blaffen van honden is in veel gevallen een uiting van emotie. De meeste hondeneigenaren zullen echter weten dat de ene blaf de andere niet is.

Aandacht-vragend blaffen
Zo is er het aandacht-vragend blaffen. Hierbij wordt vaak een aantal keer achter elkaar geblaft waarna de hond om zich heen kijkt om te zien of er een reactie komt. Is dit niet het geval dan gaat het geblaf door. Dit kan gezien worden als een vorm van aangeleerd gedrag. Wil je hond graag naar buiten, eten of gewoon dat er even met hem gespeeld wordt dan kan hij zijn zin krijg door te blaffen. Het baasje zal vaak proberen de hond op zijn gemak te stellen en reageert dus op de uiting van de hond. Eigenlijk beloon je hem zo voor zijn gedrag. De hond leert vervolgens al snel dat dit gedrag werkt en zal hetzelfde trucje blijven benutten.

Alarmerende situatie
Een blaf in reactie op een voor de hond alarmerende situatie klinkt vaak anders. Het is een meer scherpe, hoge toon. Reageer je hier als baasje niet snel op dan kan de hond erg wild worden en maar blijven doorgaan. Voor honden is dit meer een uiting van angst. Het kan voorkomen wanneer de hond een ander dier ziet waar hij bang voor wordt of wanneer hij een (irrationeel) gevoel van angst ervaart doordat er bijvoorbeeld buiten een auto langsrijdt.

Enthousiasme
Daarnaast is er nog het blaffen als een uiting van enthousiasme. Dit is meestal de vorm van geblaf die ook door het baasje het meest gewaardeerd wordt: hond blij, baasje blij. Het komt voor wanneer je na een lange dag thuiskomt en de hond begroet of wanneer je hem gaat uitlaten en hij blij is dat hij naar buiten mag. Bij puppy's zal dit nog vaker voorkomen omdat zij nog zelfbeheersing moeten leren. Het enthousiaste blaffen neemt al snel af wanneer je je rustig opstelt of wanneer je naar buiten gaat om te wandelen.

Aandacht-vragend blaffen afleren: schreeuwen werkt niet

Het is vaak het aandacht-vragend blaffen dat baasjes tot wanhoop drijft. De hond blijft maar blaffen in een poging je aandacht te wekken terwijl je hier misschien wel helemaal geen tijd voor hebt. Wordt een hond weinig uitgelaten en krijgt hij weinig aandacht dan is dit begrijpelijk gedrag en ligt de oplossing er vaak vooral in om de hond toch wat meer aandacht te schenken. Het afstraffen van blaffen door tegen de hond te schreeuwen of deze een tik te geven werkt vaak averechts. Het aandacht-vragend blaffen zal er vaak van omslaan in blaffen uit angst en dit moet je als baasje niet willen. Door te gaan schreeuwen kun je honden bovendien een verkeerde indruk geven. Blaft de hond bijvoorbeeld steeds als de deurbel gaat of de post door de brievenbus wordt geduwd? Als je vervolgens tegen de hond gaat schreeuwen dan kan deze dit opvatten als een bevestiging dat het aanbellen of het bezorgen van de post inderdaad iets heel vreselijks is. Conclusie: schreeuwen helpt niet om blaffen af te leren.

Gebruik van een anti-blafband of schokband

Er zijn een aantal soorten anti-blafbanden of schokbanden op de markt die kunnen helpen bij het afleren van blaffen. Het idee erachter is vrij simpel: middels een microfoontje of contactpunt dat trillingen van de stembanden waarneemt registreert de band dat de hond blaft. De band geeft vervolgens direct een statische correctie in de vorm van een subtiel schokje of een ultrasone pieptoon. De hond zal dit eerst als iets vreemds ervaren, hij heeft dit immers nog niet eerder meegemaakt. Na een aantal keer (en soms al na de eerste keer) zal de hond echter doorhebben dat de correctie in de vorm van een schokje of pieptoon alleen maar wordt gegeven na het blaffen. Blaft de hond niet dan blijft hem dit bespaard.

Hondeneigenaren die het gebruik van een anti-blafband overwegen vragen zich wellicht af of dit niet zielig is voor de hond. Bezorg je je huisdier geen trauma door hem schokjes te geven of bloot te stellen aan hoge pieptonen bij iets wat hij zelf heel normaal vindt? De meningen verschillen hier over. Waar de een het een vorm van dierenmishandeling noemt, vindt de ander dat het geen kwaad kan. Denk er zelf over na en vorm je eigen mening. Bedenk daarbij dat het om zeer subtiele schokjes gaat, het is niet alsof je je hond aan een marteling onderwerpt. De schokjes zijn een stuk zachtaardiger dan geschreeuw waarmee je je huisdier wellicht angstig en gestrest maakt. Daarnaast kun je ook kiezen voor een anti-blafband die niet werkt met schokjes maar met een ultrasone toon die voor mensen niet hoorbaar is maar voor honden enigszins irritant is.

Verschillende soorten anti-blafbanden

Overweeg je om een anti-blafband aan te schaffen dan heb je grofweg de keuze uit drie typen:
  • Halsband met een statische correctie
  • Halsband met een pieptoon
  • Halsband die een citronella-geur afgeeft

Halsband met een statische correctie

Dit type halsband registreert middels een microfoontje of een contactpuntje dat trillingen van de stembanden waarneemt wanneer de hond blaft. Het geeft vervolgens direct een schokje af. Omdat het woord 'schokje' al snel negatieve associaties opwekt wordt op de verpakking vaak gesproken van een statische correctie.

Halsband met een pieptoon

Er zijn ook anti-blafbanden die honden het blaffen afleren door gebruik te maken van een ultrasone pieptoon. Deze toon is dusdanig hoog dat hij voor mensen niet is waar te nemen maar honden kunnen dit wel goed horen. Je hond zal deze toon als vervelend ervaren en op deze manier getraind worden om minder te blaffen. Het is niet verstandig om voor dit type halsband te kiezen wanneer je meerdere honden in huis hebt (of andere dieren die de toon kunnen waarnemen) die niet getraind hoeven te worden om te stoppen met blaffen.

Halsband die een citronella-geur afgeeft

Er zijn ook anti-blafhalsbanden op de markt die werken op basis van het verspreiden van een citronella-geur elke keer dat de hond blaft. Wees er hierbij op bedacht dat de geur lang aanwezig blijft en de hond wellicht de link tussen het blaffen en de afgifte van de geur niet begrijpt. Op fora waar hondeneigenaren ervaringen met de anti-blafband delen wordt vaak geklaagd dat er ook al snel sprake is van gewenning en de hond na verloop van tijd niet meer op de geur lijkt te reageren.
© 2016 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De blafband: correctie bij overmatig blaffenDe blafband: correctie bij overmatig blaffenBlafbanden, die bedoeld zijn om overmatig blaffen van honden tegen te gaan, zijn er in verschillende soorten en maten. Z…
De reden waarom honden blaffenDe reden waarom honden blaffenJe kent het wel, van die blaffende honden. Waarschijnlijk bloedirritant, maar er moet toch een reden zijn waarom hij bla…
Blafoverlast, wat doe je eraan?Blafoverlast, wat doe je eraan?Kent u dat? U bent net in slaap gevallen, en dan wordt u ruw in uw slaap gestoord door het blaffen van de hond van de bu…

Zylkène gebruiken tegen stress en angst bij hond of katZylkène gebruiken tegen stress en angst bij hond of katHonden en katten kunnen erg te lijden hebben on stress of angst. De oorzaak hiervan kan gelegen zijn in een duidelijk aa…
Actief wandelen met je hondActief wandelen met je hondIedereen met een hond weet dat deze een paar keer per dag uitgelaten moet worden. Er is echter een verschil tussen een g…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: User698, Pixabay
  • http://www.dogtouch.nl/publicaties/waarom-blaffen-honden.html
  • http://hondentraining-adviescentrum.nl/mag-jou-hond-blaffen/
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 08-05-2020
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.