Weetjes voor de kattenliefhebber
Katten zijn mateloos populaire huisdieren, zo niet dé populairste. Maar liefst een kwart van de Nederlandse huishoudens heeft één of meerdere katten. Behalve dat het leuke huisdieren zijn, zijn ze ook nog eens gemakkelijk te houden. Je hoeft ze niet uit te laten en als ze hun natje en droogje krijgen en zo nu en dan wat gerichte aandacht, zijn ze al snel tevreden. Toch gaat er een hele wereld schuil achter de kat. Wetenswaardigheden over bijvoorbeeld voeding, kattenbakgebruik en de kat bij de mens, kunnen je wellicht helpen wanneer je overweegt een kat te nemen of zijn gewoon leuk om te weten.
Fascinerende kat
De kat komt regelmatig in de bloopers op televisie voor. Het zijn waaghalzen en dan gaat het wel eens mis. Dat wordt door menig eigenaar met groot plezier op film vastgelegd. Aangezien katten inderdaad negen levens lijken te hebben, komen ze altijd op hun pootjes terecht. Maar de kat is zo populair dat er zelfs complete televisieseries over de straatkat zijn gemaakt. Hoe is hun leefgebied, hoe verdedigen ze hun eigen territorium zonder dat er muren omheen staan en wanneer zijn deze katten gelukkig en wanneer niet? De kat houdt de mens bezig in meerdere opzichten.
Weetjes over katten
Het kan je als (toekomstig) katteneigenaar of gewoon als geïnteresseerde man of vrouw alleen maar helpen als je je verdiept in de kat, het kattenleven en de kat als huisgenoot van de mens. De weetjes zoals hieronder gerubriceerd geven je mogelijk meer inzicht in het kattenleven (bij de mens).
Ontwikkeling
Aan het begin van het kattenleven vinden er veel relatief ingrijpende zaken voor het verdere leven plaats. Waar de moederhond de jonge pups een stukje opvoeding meegeeft gedurende de eerste weken, doet de moederpoes dit voor de volle 100% en kunnen de kittens volledig zindelijk en netjes brokjes etend opgehaald worden. De kat maakt er serieus werk van, wat je als katteneigenaar na verloop van (voldoende) tijd prima over kunt nemen. Maak gebruik van deze opvoedkundige rol van de moederpoes en het zal je tijdens het leven samen met de kat absoluut helpen. Waarom de ene diersoort de opvoeding nadrukkelijker doet dan de andere, is niet helemaal duidelijk.
- De huiskat mag normaal bij circa 6 weken weg bij de moeder. Echter, de socialisatie vindt tot zo’n 12 weken na de geboorte plaats. De raskat mag dan ook pas bij 12 tot 14 weken weg bij de moederpoes en het zou voor de huiskittens ook beter zijn rond die periode het nest te verlaten.
- Wat de televisie en de computer voor de mens is, is de vensterbank voor de kat (vanaf jonge leeftijd zullen ze al een poging doen voor het raam te kunnen zitten). Maak ruimte en zorg dat de kat altijd een plekje op de eerste rij heeft.
- Laat een kitten niet teveel alleen. Leer het mee te kunnen gaan (in bijvoorbeeld een reistas), zorg voor wat zachte muziek in huis, maar beter nog zorg dat je nog een huisdier hebt. Dat mag een kat zijn, maar een hond in huis als gezelschap is ook prima.
- In tegenstelling tot wat menigeen denkt (mysterieus en onberekenbaar) zijn katten bij uitstek dieren die met vaste patronen werken.
- Als je af en toe een nestje hebt, is het goed er een gecastreerde kater bij te hebben lopen. Het zijn absoluut goede ‘surrogaatmoeders’.
- De kat weet precies wanneer er ander weer op komst is. Ze reageren nogal sterk op verandering van de luchtdruk.
Spinnen
Spinnen wordt door veel mensen als iets mysterieus gezien, iets wat men niet goed kan verklaren. De mens denkt meestal dat wanneer de kat spint, ze het naar de zin heeft. Dan zou ze plezier hebben en content zijn. Dit is echter niet altijd het geval. Het spinnen van de kat dient, naast het content zijn, meer doelen. Enkele andere doelen en situaties:
- Spinnen een soort communicatie tussen katten onderling.
- Spinnen verlicht ook de spanning van de kat, wat ook meteen het spinnen tijdens pijn kan verklaren.
- Katten spinnen altijd. Dat ‘leert’ een kitten al van de bevallende moederpoes die tijdens de bevallig vaak ligt te spinnen om de spanning te verlagen.
- Tengere katten spinnen vaak veel zachter of niet hoorbaar voor de mens. Maar als je een tengere kat lekker aait en je legt je oor tegen de borstkas, dan kan je meestal een heel zacht spinnend geluidje horen.
Kattenbak en toiletgewoonten
Ieder mens zit het liefst op een schoon toilet en dat is bij de kat zeker niet anders. De kat wordt als een schoon dier gezien. De kat heeft zo haar toiletgewoonten en wil een schoon toilet. Voor dat laatste ben je als katteneigenaar verantwoordelijk en hoe zorg je er nu voor dat je kat de juiste kattenbak krijgt?
- De kat wil rustig en overzichtelijk op de kattenbak kunnen zitten. Bij voorkeur dus een bak zonder overkapping. Ook een hoekje in de hal of op de badkamer is een prima plaats.
- Kattenbakken moeten een voldoende ruime afmeting hebben (verschillende maten zijn in de dierenwinkel te koop). De kat moet zeker twee keer in de kattenbak passen. Geen kleine handige kattenbakjes dus, maar een ruime kattenbak met een flinke laag kattengrit erin. Op deze wijze kan de kat haar poep en plas ‘verstoppen’.
- Wat de vulling van de kattenbak is, maakt de meeste katten niet veel uit. Wat de meeste katten wel vervelend vinden, is het moment dat je denkt een beter merk of type vulling te hebben gevonden. Niet te veel veranderen dus.
- Een kleine kattenbak voor kittens plaatsen is pas nodig op het moment dat de kittens geen moedermelk meer drinken. Tot die tijd regelt de moederpoes de ontlasting van de kittens (ze likt het schoon).
- Een kat die het naast de kattenbak doet, niet met de neus erdoor wrijven. Dat werkt niet. Zorg dat je de kat betrapt en spuit twee keer met de plantenspuit.
- Als je het als vervelend of vies ervaart om de oude vulling te verwijderen, leg dan een speciale zak op de bodem (te koop in iedere dierenwinkel). Als je de bak moet verschonen, dan kan je de zak met vulling en al zo uit de kattenbak nemen.
- Er zijn katten die ondanks een schone kattenbak thuis, toch kiezen voor het poepen en/of plassen in de buitenlucht, in de eigen tuin of andermans tuin. Dit hoeft zeker niet aan de geplaatste kattenbak te liggen.
Bron: Eigen kat - Annastaal Eetgewoontes
De ene kat is net een vuilnisbakje qua eten en kan je alles voorzetten en de ander neemt niet zomaar alles tot zich en/of is drukker met snuffelen aan het eten dan met eten zelf. Het is niet veel anders dan bij de mens. Er zijn wel wat zaken waar je over na kunt denken, alvorens je de kat iets te eten geeft.
- Als het kan brokken en water niet bij elkaar zetten. Katten hebben het liever gescheiden.
- De kittenperiode is qua eten ook erg belangrijk. Na de zoogperiode zal de moederpoes de kittens aan het brokjes en natvoer zetten. Wissel dit af, want dit maakt dat de volwassen kat veel meer lust.
- De kat wil op een rustige plek kunnen eten. Geen doorloop in hal of (bij)keuken, maar ergens waar ze rustig kunnen eten.
- Het is beter voor de vertering van het eten om de kat tot pakweg een half uur na het eten met rust te laten. Als ze zelf bij je komt liggen, mag je wel aaien maar voorkom bijvoorbeeld druk spelen.
- De waterbak van de kat moet altijd gevuld zijn en verschoon één maal per dag het water. Soms kan meerdere waterbakjes in huis plaatsen ook nog wel eens goed zijn (niet iedere kat drinkt anders genoeg).
- Met de kat die uit een bakje regenwater in de tuin drinkt, is niets mis. Daar reageren ze vaak beter op dan het chemisch behandelde leidingwater van de mens. Gewoon laten doen dus.
- Tegen tandsteen mag er een kleine dosis mondwater (op de fles staat hoeveel) speciaal voor huisdieren in de waterbak. Katten ontkomen er anders niet aan ook tandsteen te ontwikkelen (tandsteen kan je ook door de dierenarts weg laten halen). Onderneem wel actie, de kat kan er anders later veel pijn aan krijgen.
- Katteneten bevat veel maïs en ander plantaardig materiaal. Nu is de kat een vleeseter en wordt het plantaardige puur als 'vulling' toegevoegd. De dierenarts kan je helpen met merken die een hoger vleesgehalte hebben (wat qua prijs vaak niets uitmaakt). Als je de kat over laat stappen, doe het dan geleidelijk, zo kan de kat aan het verhoogde eiwitgehalte wennen.
Kat en mens
Hoewel menig kat zich zonder mens tot op zekere hoogte in leven zou kunnen houden, zijn kat en mens graag bij elkaar. Het is anders dan met de hond, maar het kan zeker net zo innig zijn. Daarnaast heeft de kat ook een rustgevend karakter richting de mens. Kat en mens zijn een prima duo.
- Kinderen die met huisdieren zoals kat of hond leven, ontwikkelen veel minder allergieën. Het immuunsysteem wordt versterkt.
- Een kat wordt meestal ‘opgenomen’ in het gezin. Gezien de manier waarop er tegen de kat gepraat wordt, wordt de kat als een soort kind gezien.
- De kat kan de mens die ziek is ‘helpen’. Enerzijds geeft de kat die bij je ligt een soort troost en anderzijds praten mensen tegen de kat, waar ze bij andere mensen vaak juist dichtslaan (als het om zaken gaat die er toe doen).
- Een kat alleen houden kan wel, maar speel er dan veel mee. Beter voor de kat is om er twee te houden, zeker als je als mens veel van huis bent. Maar heb je bijvoorbeeld nog een hond thuis, dan is dat natuurlijk ook prima.
- De kat mee naar bed nemen kan, in tegenstelling tot wat wel eens gedacht wordt, geen kwaad.
Tot slot
Het ziet er niet naar uit de kat de komende jaren minder populair wordt. Dit leuke dier dat je aandacht vraagt als het hem of haar uitkomt, is meestal eigenzinnig. De echte kattenliefhebber kan dat wel waarderen en zal niet – zoals bij een hond – met commando’s proberen te werken. Dat komt niet aan bij de kat en daarom wordt er ook vaak gezegd dat een hond een baas heeft en een kat personeel!