Een blije hond is een hond in balans

Een blije hond is een hond in balans Wanneer is onze hond in balans? Als deze blij is en er gezond uitziet? Die kans is wel aanwezig en toch beseffen we ons lang niet altijd of we goed bezig zijn. We pakken signalen van de hond niet altijd goed op en honden kunnen bovendien meesters zijn in het verbloemen van ongenoegen of zelfs pijn. De volledige 100% zekerheid dat je hond in balans is heb je nooit, maar je kunt er wel alles aan doen om je hond op een zo natuurlijk mogelijke wijze zijn/haar leven te laten leiden.
Bron: YamaBSM, PixabayBron: YamaBSM, Pixabay

Hond en de mens

De ene mens wil graag dat de hond een zo natuurlijk mogelijk leven kan leiden en als hij/zij zelf de mogelijkheden niet heeft om het dier dit te geven, dan wordt het wel geregeld. Daar staat tegenover dat er ook genoeg mensen zijn die het dier als een ‘soort’ kleine mensjes zien. Zeker de kleine hondjes kunnen kleertjes aankrijgen of strikken in het haar en soms worden ze ook nog in een kinderwagen vervoerd. De genoemde kleertjes staan los van de kleine hondjes die in de winter dusdanig afkoelen dat een jasje of bodywarmertje zeer gewenst is. Mogelijk zijn het hondjes die normaal in een wat warmer klimaat leven.

Enerzijds kan je je afvragen of de hond niet zover geëvolueerd of misschien zelfs genetisch gemanipuleerd is, dat wat we ook doen (hoe we met het dier omgaan) het allemaal niet echt veel meer uitmaakt. Anderzijds kan je iedere hond, groot of klein lekker zien spelen met soortgenoten als je deze meeneemt naar een uitrenveld of een speelweide. Een blije hond is een hond in balans en daar hoort rennen en spelen met soortgenoten ook bij.

Maatje

Maar misschien wel het allerbelangrijkst is dat je een hond niet neemt omdat hij er goed uitziet of omdat hij goed is voor de kinderen (dat het goed is dat kinderen met dieren opgroeien is aangetoond), maar omdat het een trouw maatje kan zijn en je om het beest geeft. Een hond heeft ook liefde nodig en die moet je bereid zijn te geven. Het moet voor mens en dier van toegevoegde waarde zijn en je moet er dus ook voldoende tijd voor vrij (willen) maken. Als dit het geval is, wordt iedereen daar beter van.

Bron: Eigen kat en hond - AnnastaalBron: Eigen kat en hond - Annastaal

Verdiep je in je hond

Als je je verdiept in je hond, kom je er steeds meer achter hoe zijn/haar natuur is en dat kan prima samengaan met het gegeven dat de hond ook graag bij zijn/haar baas is. Hond en mens gaan al eeuwen prima samen.

De hond leeft in de natuur in een roedel en dat wil zeggen dat er een duidelijke leider is. Thuis zal de hond de mens als roedelleider zien en waar het bij het ene gezin een duidelijk uitgemaakte zaak is, is dat bij de ander niet (dan kan de hond het overnemen). Je kunt ook bij de hond zien dat als deze alleen met bijvoorbeeld enkele katten leeft, deze katten ook tot zijn/haar roedel behoren. De hond zal deze katten dus ook verdedigen en als ze samen vechten, zal de hond hier mogelijk tussen springen.

Hoewel veel katten zich er niets van aan trekken, heeft het wel degelijk impact als twee ruziënde katten plots met een hond te maken krijgen. Ervaar hoe dit bij je thuis gaat, wie hier de roedelleider is en hoe iedereen zijn rol pakt.

"Je kunt voor geld een heel mooie hond kopen, maar niet het kwispelen van zijn staart." Josh Billings

Het eten van de hond

Veel honden (en katten trouwens ook) krijgen veel te veel groenten, mais en ander vulmiddelen. Deze voeding (droge brokken en natvoer) vult goed en is goedkoper dan het vlees dat het dier normaal eet, ook de relatief dure merken hebben qua verhouding een vergelijkbare hoeveelheid. In de natuur eet de hond het rauwe vlees van planteneters. De pens, inclusief de plantenresten in de maag, worden door de hond gegeten en botten kunnen grotendeels worden vermalen. Wil je het een beetje meer nabootsen dan de brokken van de reguliere merken, neem dan een merk waar de voeding meer is afgestemd op zijn/haar natuur. Een voorbeeld van zo’n merk is Orijen.

Leefomgeving

De leefomgeving van de hond is erg belangrijk. Heeft hij/zij voldoende bewegingsruimte en kan de hond desgewenst naar buiten? Als dit niet het geval is, zorg er dan voor dat de hond voldoende beweging krijgt. Neem de hond mee naar het park, een uitrenveld of speelweide. Laat de hond rennen en spelen met soortgenoten. Alleen een rondje om te kunnen poepen en plassen is voor veel honden te weinig beweging. Bovendien is het goed voor honden om met soortgenoten om te gaan. Ook dat is de natuur.

Behalve de leefomgeving, heb je ook nog aspecten als hoe vaak de hond thuis alleen is. Als de baas is werken en er is één hond in huis er verder geen dieren, is dit mogelijk niet goed voor de hond. Zeker niet als we over vele uren per dag spreken. Anders wordt het al als de hond gezelschap heeft van één of meer katten. Als deze dieren aan elkaar gewend zijn, kunnen ze ook prima samen spelen. Zorg er sowieso voor dat de hond voldoende beweging krijgt en maak minimaal voor en na de werkdag stevige wandelingen. Verder kan in de winter de droge cv-lucht het dier irriteren. Zorg voor een goed leefklimaat met voldoende vocht, wat overigens ook voor de mens belangrijk is.

Bron: Josch13, PixabayBron: Josch13, Pixabay
Hygiëne
De hond houdt in de natuur de vacht zelf schoon, maar sinds de hond bij de mens leeft komen er andere dingen op hem af en dat maakt dat het goed is hier rekening mee te houden. Denk aan vlooien of teken bij de hond waar je als mens, maar de hond zelf ook, niet op zit te wachten. Maandelijks een pipetje in de nek, een pilletje of periodiek een spuitje en de hond krijgt er geen last van.

Moet de hond gewassen worden? Daar zijn de meningen ook over verdeeld. Immers, haal je de belangrijke beschermende laag niet van de huid? Dat is bij de speciale hondenshampoos niet het geval, maar belangrijker is je dat bedenkt of de hond zelf in staat is zijn/haar vacht schoon te houden. Honden worden vaak op specifieke kenmerken gefokt en daar kan iets anders bij in de knel komen. Dit kan tot gevolg hebben dat de hond zichzelf niet goed meer kan verzorgen. Denk aan een lange vacht, die al dan niet voor de ogen hangt (en irriteert) of honden die te zwaar en te grof gefokt worden dat ze nergens meer bij kunnen.

Tot slot

Mens en hond zijn al eeuwen een prima combinatie waarbij – als het goed is – beide partijen plezier aan beleven. Een hond die goed in zijn/haar vel zit en in balans is, is een blije hond. Met een blije hond is het goed vertoeven en daar kan de baas/roedelleider alles in betekenen.
© 2016 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hond niet naar het pension in de vakantieHond niet naar het pension in de vakantieElke hondeneigenaar krijgt er mee te maken wanneer je op vakantie gaat, gaat de hond mee? Vaak is dit niet het geval, en…
Hoe de hond in bad te doen?Hoe de hond in bad te doen?Af toe de hond in bad doen helpt om hem gezond en schoon te houden. Baden helpt als afweermiddel tegen vlooien en beperk…
Probleemgedrag bij Honden: trekken aan de lijnIn ieder bos en aan ieder strand is het te zien: baasjes die voort worden getrokken door hun hond. Heeft u een klein hon…
Verhuizen met een hondVerhuizen met een hondVerhuizen betekend meestal veel doen in een korte tijd. Als u een hond heeft denkt u dan ook van te voren na over hoe u…

Katten: spelen of vechten?Katten: spelen of vechten?Katten staan er om bekend dat het solitair levende dieren zijn. Dat zou ook betekenen dat ze niet echt op gezelschap zit…
Muskusschildpad: een kleinblijvende schildpad als huisdierMuskusschildpad: een kleinblijvende schildpad als huisdierSchildpadden zijn populaire huisdieren, en niet voor niets. Deze dieren zijn zeer fascinerend en zijn zelfs tam te maken…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Stevelancaster, Pixabay
  • Afbeelding bron 1: YamaBSM, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Eigen kat en hond - Annastaal
  • Afbeelding bron 3: Josch13, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 16-03-2016
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.