Jou kitten, en gevaar in je huis

Niets is leuker om zo een klein pluizenbolletje in je kamer te zien rondrennen en ravotten. Maar pas op! Kittens zien niet overal het gevaar in. Met alle gevolgen van dien. Maar ook op oudere leeftijd zien katten niet overal het gevaar van. Hieronder kan je lezen wat de grootste gevaren voor een kitten maar ook voor een volwassen kat in huis zijn.

Giftige planten

Volwassen katten ruiken meestal al of de plant giftig is of niet, of ze proeven een hapje. De meeste giftige planten ruiken en smaken bitter. Een kitten heeft dat instict nog niet ontwikkeld. Zet het liefst alle giftige planten die je hebt op een plek waar het kitten niet bij kan. Op het internet vind je wel een lijst met gitige planten. Twijfel je aan een plant, gewoon ergens anders neerzetten. Je zult jezelf nooit vergeven als je je kitten per ongeluk vergiftigd. Een vergiftiging is voor een kitten meestal dodelijk.

Bedrading

Bedrading kan erg gevaarlijk zijn, vooral als het niet geaard is. De tandjes van kittens zijn vlijmscherp, het zijn net kleine scheermesjes, ze bijten bijna overal doorheen. Vooral in de periode als kittens hun melkgebit gaan verruilen voor een stel volwassen tanden en kiezen zijn ze nogal kauwlustig, ze kauwen letterlijk op allles. Vooral de bedrading is dan in trek. De buitenkant is zacht met een harde kern, daar kauwen ze heerlijk op. Om je kitten te beschermen en te jezelf geld te besparen, zorg er voor dat de bedrading netjes is weggewerkt en dat het kitten er niet bij kan komen. Dit voorkomt een hoop ellende, zoals een niet werkende tv en een stroomstoot voor het kitten.

Wasmachine en wasdroger

Kittens en ook volwassen katten, zoeken vaak een rustig plekje op om te slapen of een dutje te doen. En niets is zo verleidelijk om dat in een wasmachine of droger te doen. Nietsvermoedend gooi je je was in de wasmachine of droger op het kitten of de kat. Vervolgens zet je de machine aan. De rest kun je je zelf wel indenken wat er gebeurd. Laat dus nooit, maar dan ook nooit de deurtjes van je wasmachine en/of droger openstaan. Tenzij de wasmachine en/of droger in een aparte af te sluiten kamer hebt staan.

Plastic

Niets knispert en speelt zo leuk als een stukje plastic. Let op! Zacht plastic, zoals een boodschappentas, is erg gevaarlijk. Het grootste gevaar is dat kittens maar ook volwassen katten ze het in hun mond krijgen en er in stikken. Ook kan plastic erg giftig zijn. Overal zit tegenwoordig wel plastic omheen. Laat het plastic niet slingeren maar ruim het op. Meestal komt ingeslikt plastic er wel weer uit als ze spugen. Maar voorkomen is beter dan genezen.

Chocolade en medicijnen

Wat voor ons een lekkenij is, is voor katten een zware gif. Namelijk chocolade!!. 1 gram chocolade kan voor een kat al dodelijk zijn. Over het algemeen lusten katten geen chocolade, maar je hebt altijd wel een paar uitzonderingen rondlopen. Ook medcijnen zijn meestal dodelijk. Bv aspirine is op zich niet dodelijk, maar de hoeveelheden zijn afgestemd voor een mens en niet voor een dier. Stop chocolade en medicijnen in kastjes die ze niet kunnen openen.

Kookplaat

Na het koken is de plaat vaak nog erg heet. Omdat kittens en katten allemaal lekkere luchtjes ruiken van het koken, springen ze vaak op het aanrecht om te bekijken of er nog wat te vinden is. Een hete kookplat kun je niet zien, alleen voelen. Dus het resultaat is vaak bij kittens en katten die op de kookplaat lopen: verbrande teentjes of voetjes. Meestal vallen de brandwonden wel mee. Dek na het koken de kookplaat op een een of andere mannier af om dit soort ongelukjes te voorkomen.

Brandende kaarsen

Katten en kittens hebben nogal de neiging om lekker tegen dingen aan te vegen en dus ook tegen en brandende kaars. U zult niet de eerst zijn met een rennende fakkel in huis. Dus doof kaarsen in uw huis als u weg gaat. En wilt u toch een kaarsje laten branden, doe dat dan met kaarsen waar wat omheen zit. BV een windlicht.

Dingen afleren

Natuurlijk kunt u katten en kittens veel dingen afleren wat gevaar op kan leveren. Als het kitten of de kat iets doet wat niet mag, is de plantenspuit een goede mehode om te straffen. Slaan helpt vaak niet, de kittens en de katten worden dan alleen maar bang voor u. Een jong kitten leert erg snel. Wees consequent, en u zult een gehoorzame kat krijgen. Een volwassen kat heeft wat meer tijd nodig om dingen af te leren, maar de aanhouder wint.
© 2008 - 2024 Lautof, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Je kitten en haar nieuwe omgevingAls je een kitten in huis neemt, dan is dit een overweldigende gebeurtenis voor dit kleine katje. Volg een paar eenvoudi…
Kittens (jonge katjes), waar je op moet letten bij aanschafKittens (jonge katjes), waar je op moet letten bij aanschafWie valt er nou niet voor zo een jong, klein en lief kitten! Voor je het weet heb je het aangeschaft. Niet zo slim dus.…
Opvoeding van kittensOpvoeding van kittensJe hebt net een kitten gekocht, maar je weet niet precies hoe je een kitten moet opvoeden. Vind in dit artikel de inform…
Een kitten opvoedenEen kitten opvoedenAls je een kitten hebt gekocht, dan zal je deze ook moeten opvoeren. Het is nodig om je nieuwe huisdier bekend te laten…

Wat je van dieren leren kanWat je van dieren leren kanVoor veel mensen is hun huisdier hun beste en trouwste vriend. Maar naast het feit dat een dier gezelschap kan bieden ku…
Dieren EHBO: Voortplantingsproblemen bij de katDe meeste probleemsituaties rond de voortplanting die bij de hond zijn beschreven gelden veelal ook voor de kat. Ze word…
Bronnen en referenties
  • www.siameesje.kletst.nl
  • www.geocitys.com
  • http://dier-en-natuur.kwero.nl
Lautof (148 artikelen)
Laatste update: 26-08-2015
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.