Weetjes voor de hondenliefhebber
De hond is niet meer weg te denken uit het gezin. Al decennia wedijveren kat en hond om de rol van het populairste huisdier. Vele rassen van minuscule honden die in de handtas kunnen, tot grote bijna kalfachtige honden. Het is maar wat je als leuk ervaart, wat bij je omgeving past en wat je een hond kunt bieden. Want iedere hond heeft eigen behoeften en voordat je een hond neemt, is het goed je erin te verdiepen. Weetjes over honden geven je een ruimer beeld over een van de populairste huisdieren.
De mateloos populaire hond
De hond is onderdeel van het gezin, in de meeste gevallen vanaf dag één. Of het nu een pup is die je nog op moet voeden of je haalt een volwassen hond uit het asiel, ze gaan meestal direct op in het gezin. Alle aandacht is geheel gericht op de bewoner van je huis. Bovendien is het voor menig man of vrouw een zeer welkom gezelschapsdier met een onvoorwaardelijk karakter en een echte kameraad.
Behalve de meest uiteenlopende bastaardhondjes, zijn er maar liefst 330 erkende hondenrassen. Meer dan genoeg om uit te kiezen dus.
Weetjes over de hond
Leeftijd
Er zitten grote verschillen in hoe oud honden worden. Het ras en het al of niet doorgefokte* karakter kan invloed hebben op hoe gezond ze blijven en het daaraan gerelateerde feit of ze oud worden of niet. Maar het is een gegeven dat de echt grote honden meestal niet ouder dan 7 of 8 jaar worden en de kleine hondjes wel 12 tot 14 jaar kunnen worden.
Het is bij de Canis familiaris, waar alle honden toe behoren, een gegeven dat grote honden sneller verouderen en dus eerder doodgaan. Dit heeft volgens dierenartsen met meerdere zaken te maken, waarbij er niet één exacte reden te geven is. Het zou te maken hebben met het gegeven dat honden harder groeien en dus ook in een sneller tempo verouderen. Maar ook dat grote honden meer risico nemen dan de kleine hondjes, die vaak beschermend opgevoed worden. Daarnaast zouden ze meer kankergezwellen ontwikkelen dan kleine honden (in verband met abnormale snelle celgroei)
Dit geldt overigens niet voor de meeste zoogdieren, want grote dieren hebben meer kans ouder te worden. Overigens zijn er ook onderzoeken die bij mensen uitwijzen dat als ze kleiner zijn, ze langer leven.
* Zo haalt men de gewenste aspecten van de hond naar voren, maar loopt men ook de kans dat afwijkingen doorgegeven worden.
Ziekten tussen mens en hond
Er zijn ziekten die van dier op mens over kunnen gaan, we noemen dat zoönoses. De kans dat je van je hond iets krijgt is echter erg klein. Onze honden zijn over het algemeen goed ingeënt en genieten een prima verzorging. Mocht je toch ergens over twijfelen, neem dan contact op met de dierenarts.
Enkele voorbeelden van wat je zoal over kunt nemen van de hond.
Ringworm (schimmel) is zo’n voorbeeld van waarmee dieren elkaar aan kunnen steken, maar de hond dus ook de mens. Korstjes, kale plekken en schilfers kunnen op de huid verschijnen en soms wordt het rood en jeukt het ook nog. Ringworm is overigens prima te genezen, dus ga bij je huisarts langs als je het vermoeden hebt.
De hond heeft nogal eens last van de
spoelworm en ook dit kan overgaan op de mens. Als het overgaat, zijn jonge kinderen nogal eens de pineut. Met name zandbakken bevatten relatief veel besmette wormeieren.
Het meest komt
giardia bij de hond voor. Het is zeer besmettelijk en ook de mens kan het krijgen. Aanhoudende diarree is het bekendste verschijnsel, maar ook winderigheid of vettige ontlasting kan duiden op giardia. Kinderen krijgen het echter het vaakst (veelal kinderen tussen 4 en 14 jaar). Met een antibioticakuur is het prima te genezen.
Bron: YamaBSM, Pixabay Leven tussen mens en hond
Mens en hond leven al eeuwen samen en is een prima match. Dat kan met een rashond net zo goed als met een mengelmoesje. Toch zijn er mensen die een godsvermogen uitgeven voor een hond. Een Tibetaanse mastiff is voor 1,5 miljoen dollar van eigenaar gewisseld. Deze hond is in het Oosten een statussymbool. Gelukkig kan een asielhond al voor enkele tientjes opgehaald worden.
- Bewezen is dat kinderen die met dieren opgroeien beduidend minder allergieën ontwikkelen. Dit heeft te maken met een sterker wordend immuunsysteem en dit heeft weer te maken met de verschillende bacteriën en virussen die je als kind op je afkrijgt en waar je antistoffen voor aanmaakt*. Het immuunsysteem ook wel afweersysteem genoemd, beschermt het lichaam tegen indringers van buitenaf en bevindt zich door het hele lichaam.
- De hond is bij uitstek het huisdier dat je commando’s kunt leren. Begin bij ‘kom’ of ‘hier’ en pak het grondig aan. Daar heb je het leven lang plezier van. Wees grondig, want het dier moet het in alle situaties, dus ook als er afleiding is, horen en erop reageren. Zodra het dier het als ‘leuk’ ervaart, zal hij/zij komen. Maak het de hond dus aantrekkelijk (veel mensen hebben dus hondensnoepjes om het de hond aan te leren).
- Hoewel niet iedere hond veel beweging nodig heeft, vinden de meeste honden met de baas sporten/bewegen heerlijk. Maak er gebruik van om de band met je dier (nog) sterker te maken. Goed voor iedereen, want je kunt er ook nog eens beide je energie in kwijt.
- Als je hond in je huis wil gaan markeren (met urine), zorg dan dat je het dier af weet te leiden. Wordt niet zomaar boos en sleur niet zomaar je hond weg. Meestal heeft het met verandering of onduidelijkheid (van de baas) te maken.
- Geen dier ter wereld staat zo dicht bij de mens als de hond. Dat heeft te maken met hun onvoorwaardelijke liefde en trouw tegenover de mens. Omgekeerd reageren mensen instinctief op de aanwezigheid van honden. Een hond doet een beroep op onze menselijke gevoelens. Ons lichaam maakt daardoor het “gelukshormoon” oxytocine aan, een hormoon dat ook vrijkomt bij positief onderling contact (dat de mens ook weerbaarder tegen stress maakt).
* Daarom moet een kind ook de bekende kinderziekten ondergaan (zo bouwt het kind antistoffen op). Een kind voor de volle 100% overal tegen beschermen, maakt een kind juist heel bevattelijk. Door het kind overal mee ‘kennis te laten maken’ bouwt het kind een sterk immuunsysteem op.
Bron: Katja, Pixabay Slimste en rustigste honden
Uitzonderingen bevestigen uiteraard de regel maar als de slimste honden staan te boek:
- Australische veedrijvershond
- Rottweiler
- Epagneul nain continental
- Labrador
- Sheltie
- Dobermann
- Golden retriever
- Duitse herder
- Poodle
- Border collie
Bron: Stevebidmead, PixabayAls rustige honden staan te boek:
- Basset hound
- Engelse mastiff
- Newfoundlander
- King charles-spaniël
- Engelse bulldog
- Chow chow
- Lhasa apso
- Pekingees
- Franse buldog
- Shih tzu
Bron: Eigen hond - Annastaal Slecht eten voor de hond
We weten allemaal dat chocolade voor je viervoeter echt slecht is, ze kunnen er zelfs aan doodgaan. In chocolade zit namelijk theobromine, een opwekkend stofje dat je wakker houdt en activeert. Juist dat opwekkende stofje is giftig voor hond én kat.
Maar er is nog meer waar je je viervoeter voor moet behouden, zoals gekookte uien, dit in verband met de stof hiosulfaat. Maar ook macadamianoten, wat te maken heeft met een stof in de macadamia waar veel honden allergisch voor zijn. Verder is alles niet goed waar cafeïne in terug te vinden is. In appel- en peerzaden kunnen kleine sporen van arseen zitten en dat kan zelfs dodelijk voor de hond zijn.
Tot slot
De hond, van groot tot klein en van langharig tot kortharig, is mateloos populair en het ziet er niet naar uit dat dit snel zal veranderen. Zorg goed voor de hond en dan zal de hond ook goed voor de baas zijn.