De weimaraner, een Duitse jachthond
De weimaraner is een edele jachthond en is herkenbaar aan zijn karakteristieke grijze vacht. De weimaraner is er met kort en lang haar, maar de langharige variant zien we niet zo vaak. Hij wordt eigenlijk nog steeds als jachthond gehouden. Als huishond is hij ook geschikt, maar dit komt minder vaak voor.
Oorsprong
De weimaraner is een grote en zware hond. Het is een eeuwenoud Duits ras, dat ongeveer 100 jaar geleden zonder inkruisingen gefokt werd. Aan het begin van de negentiende eeuw werd deze hond op de jachtboerderij am Weimar gehouden en gefokt als jachthond, hij joeg op groot wild zoals beren. Hier dankt hij zijn naam dan ook aan.
Algemeen
De gespierde weimaraner behoort tot de rasgroep staande honden. Reuen hebben een schofthoogte van 59-70 centimeter en hebben een gewicht van 25-40 kg. Teefjes worden 57-65 centimeter hoog. Dit hondenras wordt gemiddeld 10-12 jaar oud. Er is een kortharige en langharige variant, maar de langharige komt een stuk minder voor. De langhaar honden hebben lang, zacht haar, met of zonder ondervacht. De vacht is gekruld of glad. De korthaar Weimaraner heeft middelkort, zeer dicht haar, wat dicht tegen het lichaam aan ligt. De vacht is zilver, reekleur of muisgrijs, waarbij de kop meestal wat lichter is. Pups hebben strakblauwe ogen, volwassen dieren hebben amberkleurige ogen. De oren zijn hoog aangezet, breed, lang en aan de onderkant puntig afgerond.
Karakter
De weimaraner is een vriendelijke, aanhankelijke en volhardende hond, maar hij is niet echt geschikt voor beginners. Hij is een zachtaardige en beschermende hond, maar hij zit boordevol energie en wil uitgedaagd en bezig gehouden worden, is heel leergierig en heeft een consequente en duidelijk opvoeding nodig. Hij is vriendelijk, zelfbewust en intelligent. De weimaraner heeft een
Bron: Eirik Raudi, Pixabay uitgesproken jachtdrift, en als hij zijn eigenaar niet duidelijk als leider van de roedel ziet, kan hij agressief gedrag gaan vertonen. Dit betekent niet dat hij met harde hand opgevoed moet worden. Als de hond goed in zijn vel zit, zal hij niet agressief naar andere honden reageren. De weimaraner heeft een uitstekende neus en het zou ideaal zijn, als hij die zou mogen gebruiken tijdens bijvoorbeeld de jacht. Hij is er zeer geschikt voor, omdat hij een systematische en volhardende 'zoeker' is en bovendien niet bang voor water. Hij kan echter ook op andere gebieden ingezet worden, wereldwijd wordt hij gebruikt als politiehond en bij reddings- en zoekoperaties.
Beweging
Net als iedere jachthond wil ook de weimaraner het liefst de hele dag buiten rondsnuffelen. Een grote omheinde tuin is echt wel nodig bij dit ras, hij moet de gelegenheid krijgen de hele dag lekker te rennen en te vliegen. Hij moet er echt op uit genomen worden, iedere dag, ook als het slecht weer is. Als hij niet als jachthond gebruikt wordt, moet er in ieder geval voor gezorgd worden dat hij voldoende buiten komt. Hij moet lichamelijk en geestelijk gezond gehouden worden, dus moet hij wat te doen hebben. Zoekspelletjes zijn goed om te doen, net als meegaan met joggen, fietsen of paardrijden. Het is belangrijk dat hij heel gehoorzaam is, zodat zijn jachtdrift niet de overhand krijgt als hij losloopt.
Gezondheid
De weimaraner is gevoelig voor heupdysplasie en hij kan last krijgen van een opgeblazen gevoel bij teveel eten. Verstandig is dus om hem twee keer per dag te voeren. Verder is dit ras eigenlijk heel gezond.