Mogelijke oorzaken van mager wordende cavia

Mogelijke oorzaken van mager wordende cavia Cavia's zijn vluchtdieren en dat wil zeggen dat ze niet snel laten zien als ze zich niet in orde voelen. Vaak als je ziet dat het niet goed gaat met je cavia is er spoed bij en zul je snel moeten handelen. Als een cavia afvalt betekent dit in de meeste gevallen dat er iets mis is met het diertje. Het is belangrijk om wekelijks een weegmoment in te lassen. Als een cavia eenmaal ziek is, is het noodzakelijk om snel naar een dierenarts te gaan. Kies het liefst voor een dierenarts die verstand heeft van knaagdieren. Een cavia is heel iets anders dan een hond of kat en een verkeerde dosis medicijnen kan helemaal verkeerd aflopen. Als een cavia niet meer eet, is het echt een spoedgeval. Zodra de spijsvertering van een cavia stil komt te staan zal deze overlijden. Het is daarom belangrijk om het gedrag van je cavia altijd goed in de gaten te houden en in te grijpen als je veranderingen waarneemt.

Weegmoment

Een weegmoment is heel belangrijk. Als een cavia gewicht verliest is dit vaak een teken dat het diertje niet in orde is. Weeg je cavia daarom eenmaal per week en houd dit bij op een blaadje of in Excel. Zo kun je gelijk ingrijpen als je een gewichtsverlies opmerkt. Vooral een sterk gewichtsverlies kan gevaarlijk zijn en daarbij is vaak snel medische hulp bij nodig. Ga bij twijfel ook altijd langs een dierenarts. Een weegmoment kun je gemakkelijk inplannen als je de kooi gaat schoonmaken. In het begin zullen je cavia's het wat vreemd vinden, maar ze zullen dit al snel normaal gaan vinden. Je kunt cavia's het beste wegen op een keukenweegschaal, omdat dit nauwkeuriger is dan een gewone weegschaal.

Tanden en kiezen

De tanden en kiezen van een cavia groeien zijn of haar hele leven. Als de tanden goed staan en de cavia goed voer krijgt zullen de tanden telkens voldoende slijten en kort blijven. Heeft de cavia een verkeerde stand van de tanden, dan kan dit voor problemen zorgen. Scheefstaande en te lange tanden zorgen er op een gegeven moment voor dat de cavia niet meer kan eten en dus gewicht verliest. De voortanden kan je gemakkelijk controleren, maar de kiezen worden een stuk lastiger. Als je denkt dat je cavia problemen heeft aan zijn kiezen, laat dan de dierenarts ernaar kijken. Problemen met de kiezen kunnen vaak opgemerkt worden aan kwijlen tijdens eten, maar ook als je cavia wel op eten knabbelt, maar het niet echt opeet. Te lange voortanden en kiezen hoeven geen probleem te zijn, want de dierenarts kan deze makkelijk korter slijpen. Je cavia zal dan wel even onder een lichte narcose moeten. Zonder behandeling zijn tandproblemen dodelijk!

Een tand kan ook afbreken door een val of een infectie. Ook dit kan voor eetproblemen zorgen. Zorg altijd voor goede voeding. Dit betekent onbeperkt hooi, afwisselend en iedere dag voldoende groenvoer en eventueel extra vitamine C. Cavia's kunnen geen vitamine C aanmaken en moeten dit volledig uit hun voeding halen. Als aanvulling kan je je cavia een vitamine C-tabletje geven van bijvoorbeeld Roter. Eenmaal per dag een tabletje, maar dit is geen vervanging van het hoofdvoer, slechts een aanvulling. Vitamine C is heel belangrijk voor een cavia, onder andere voor het gebit.

Ouderdom

Cavia's kunnen wel 8 jaar oud worden en er zijn uitzonderingen bekend die nog ouder werden. Maar een cavia boven de 6 jaar is al aardig op leeftijd en dit kan gepaard gaan met ouderdomskwaaltjes. Eén van die kwaaltjes is gewichtsverlies. Sommige cavia's kunnen erg knokig worden en bij aanraking kan je duidelijk zijn botten voelen. De cavia vertoont dan nog normaal gedrag en zal ook nog voldoende eten. Het is altijd raadzaam om je cavia te laten controleren bij de dierenarts. Maar als daar niets uitkomt is het gewichtsverlies vaak een teken van ouderdom.

Andere oorzaken

Er kunnen tal van andere oorzaken zijn dat je cavia afvalt. Als je cavia zich niet lekker voelt zal hij minder gaan eten en dit leidt tot gewichtsverlies. Als een cavia zich niet lekker voelt is er vaak meer aan de hand en kan hij lijden aan een ziekte. Ga daarom direct naar de dierenarts als je het niet vertrouwt. Beter een keer teveel dan te weinig.

Groepsdier

Helaas zijn er nog te veel mensen die een cavia aanschaffen en zich hierover niet inlezen. Een cavia is een groepsdier en dat betekent dat deze diertjes minimaal met twee gehouden dienen te worden. Het komt helaas nog te vaak voor dat een cavia alleen gehouden wordt en dat is heel erg zielig. Een konijn is ook geen maatje voor een cavia, aangezien een konijn andere levensbehoeften heeft dan een cavia.
© 2016 - 2024 Linda1986, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het verzorgen van een caviaHet verzorgen van een caviaCavia's zijn erg populaire huisdieren in Nederland. Maar hoe kun je een cavia het beste verzorgen? En wat voor hok heeft…
Het juiste voer voor je cavia'sHet juiste voer voor je cavia'sUiteraard moet je cavia’s dagelijks voeren. Maar wat eten de diertjes zoal? En wat moeten ze dagelijks voorgeschoteld kr…
Geschiedenis en herkomst van de caviaTegenwoordig is de cavia in Europa, Noord-Amerika en Azië een zeer geliefd huisdier. Het diertje heeft weinig verzorging…
Omgaan met cavia'sOmgaan met cavia'sCavia's zijn lieve dieren, maar ze kunnen heel snel angstig worden. Een gelukkige cavia is een cavia die zich altijd op…

De weimaraner, een Duitse jachthondDe weimaraner, een Duitse jachthondDe weimaraner is een edele jachthond en is herkenbaar aan zijn karakteristieke grijze vacht. De weimaraner is er met kor…
Tosa Inu, vechthond uit JapanTosa Inu, vechthond uit JapanDe Tosa Inu is een Japanse hond, die behoort tot de zeldzaamste rassen ter wereld. Dit is een grote, massieve, maar ook…
Bronnen en referenties
Linda1986 (240 artikelen)
Gepubliceerd: 18-02-2016
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.