Yorkshire Terriër

Yorkshire Terriër De kleine Yorkshire Terriër is een hondje met bijzonder fijn en lang haar. Hij is niet groot, maar wel erg moedig en zelfbewust en bewaakt zijn huis fanatiek. Hoe schattig hij er dan ook uit mag zien, zijn karakter is behoorlijk sterk en hij heeft een eigenaar nodig die met deze kleine wervelwind om kan gaan.

Oorsprong

Hoewel zijn uiterlijk anders laat vermoeden, is de Yorkshire Terriër geen echte schoothond. Ze worden al sinds de negentiende eeuw gefokt in het Engelse Yorkshire, hij is ontstaan door het kruisen met verschillende terriërs. Hij is dan ook zelfbewust, moedig en levendig. Oorspronkelijk werd dit hondje in industriële steden in het noorden van Engeland ingezet als ratten- en muizenvanger. Ook joeg hij op konijnen. Deze terriër is waakzaam en intelligent en hij is dan ook geschikt als waakhond, vooral omdat hij zich niet af laat schrikken door grote honden en vreemde mensen. Maar ook als gezinshond is de Yorkshire Terriër zeer geschikt, want hij speelt heel erg graag en kan goed met kinderen overweg.

Bron: Egarc2, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)Bron: Egarc2, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)

Algemeen

De Yorkshire Terriër behoort tot de kleinste hondenrassen. Hij wordt maar maximaal 25 centimeter hoog en weegt bijna nooit meer dan 3 kg. Het uiterlijk van dit hondje is sierlijk en mooi. In tegenstelling tot andere hondenrassen heeft de Yorkshire Terriër namelijk geen vacht, maar haren. Hierdoor is het ook een geliefd hondje bij mensen met allergieën. Zijn haren zijn heel fijn en glanzend. Om niet te vervilten hebben de haren veel aandacht nodig. Doordat de vacht niet weerbestendig is, is het geen hondje om buiten te houden. De haarkleur is donker blauwgrijs op de rug en de kop en op de poten, snuit en oren zijn de haren lichtbruin van kleur. Dit hondenras kan een leeftijd van 14-16 jaar bereiken.

Karakter

Zijn zelfbewustzijn, moed en beschermersinstinct kunnen ervoor zorgen dat de Yorkshire Terriër zich nogal wil laten gelden. Dat kan zover gaan, dat hij andere honden gaat provoceren. Een goede opvoeding is dus belangrijk en men moet daar al vroeg mee beginnen. Dit hondje moet precies weten wie de baas is (en dat is hij natuurlijk niet) en dat hij moet luisteren. Niet teveel verwennen en ook niet te vaak in bescherming nemen, want dan zal hij alleen maar een grotere mond krijgen. Hij moet zich met respect naar andere mensen en honden gedragen.

Dit actieve en montere kleine hondje is behoorlijk waakzaam en laat dat ook horen. Bezoek wordt met luid blaffen aangekondigd en soms reageert hij zelfs op ieder geluidje dat hij hoort. Het is dus belangrijk hem al vroeg te leren wanneer blaffen wel en wanneer vooral niet gewenst is. Let er bij de opvoeding ook op dat dit hondje went aan allerlei mensen en vooral met kinderen moet hij goede ervaringen opbouwen. Het kan namelijk zijn, dat hij anders wat vervelend op ze reageert.

Als je denkt dat dit kleine hondje graag vertroeteld worden, heb je het bij het verkeerde eind. Het is namelijk een slimme, speelse hond. Hij is grappig en leergierig, wat betekent dat hij veel moet worden beziggehouden. Hij is zelfbewust, vaak zelfs té zelfbewust naar vreemden en andere honden toe, hij laat zich beslist niet de kaas van het brood eten. Ondanks zijn geringe grootte heeft hij namelijk een groot beschermersinstinct. Voor zijn eigen gezin is hij echter heel aanhankelijk en liefdevol en bij de juiste opvoeding is het een hele fijne hond.

Bron: Christian Glöckner, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Christian Glöckner, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Beweging

De Yorkshire Terriër is een kleine hond, waardoor hij probleemloos in kleinere woningen gehouden kan worden. Hij heeft echter wel veel beweging nodig. Als hij zich gaat vervelen of wanneer hij slecht opgevoed is, kan hij vervelend gedrag gaan vertonen. Hij moet daarom toch wel meerdere uren per dag kunnen wandelen. Let er daarbij op dat kinderen hem niet als speelgoed zien, want dat zal hij niet accepteren. Ook heeft dit hondje nog steeds wat jachtinstinct, dus pas op met loslaten.
© 2016 - 2023 Nadasha, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hondenras: Airedale terriërHondenras: Airedale terriërHet ras de Airedale Terriër is nog niet zo heel lang geleden ontstaan. Het hondenras is namelijk pas ontstaan rond de 19…
De Airedale Terrier, de koning der terriërsDe Airedale Terrier, de koning der terriërsMet zijn betrouwbare, vriendelijke en open gedrag maakt de Airedale Terriër het de mensen makkelijk om dit ras in het ha…
Hondenras: Ierse terriërHondenras: Ierse terriërDe Ierse terriër is een hond die je niet zo vaak tegen komt. De Ierse terriër is zeker in Nederland erg zeldzaam en veel…
Alles over de Bull TerrierDe bull terrier is een hond die kracht uitstraalt. Met de bijzondere vorm van zijn hoofd is hij moeilijk voor iets ander…

Een huisdierenverzekering: een goed of slecht idee?Steeds meer mensen verzekeren hun huisdier. In 2014 verzekerden naar schatting zo'n 1 op de 10 Nederlanders hun huisdier…
De weimaraner, een Duitse jachthondDe weimaraner, een Duitse jachthondDe weimaraner is een edele jachthond en is herkenbaar aan zijn karakteristieke grijze vacht. De weimaraner is er met kor…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Liza, Wikimedia Commons (CC0.0)
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Yorkshireterri%C3%ABr, bezocht op 19-2-2016
  • http://www.pedigree.nl/hondenrassen/yorkshire-terrir, bezocht op 19-2-2016
  • Afbeelding bron 1: Egarc2, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)
  • Afbeelding bron 2: Christian Glöckner, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Nadasha (203 artikelen)
Gepubliceerd: 19-02-2016
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.