Hoeveel kost een hond per jaar?

Hoeveel kost een hond per jaar? Voordat je een hond neemt is het verstandig om je te verdiepen in de kosten die een hond nemen met zich meebrengt. Hoeveel kost het levensonderhoud van een hond per jaar? Veel mensen verkijken zich op de kosten. Aan eten ben je gemiddeld al snel 2 euro per dag kwijt, maar de hond heeft natuurlijk veel meer nodig dan eten alleen. Zelfs als je het zo goedkoop mogelijk houdt, ben je jaarlijks al snel 750 a 800 euro kwijt aan het onderhoud van een hond. Een hond is een populair huisdier. Een hond geeft gezelligheid, en alhoewel een hond ook veel aandacht vraagt, kiezen veel mensen ervoor om een hond als huisdier te nemen. Er zijn ook behoorlijk veel mensen die zich verkijken op de minder leuke kant van het hebben van een hond, zoals onder andere de kosten voor het levensonderhoud van de hond. Een hond heeft dagelijks eten nodig, maar ook een halsband, een riem, speelgoed, een mand. Soms zal je hond medicijnen nodig hebben, en indien nodig ook castratie of sterilisatie, enzovoorts. Je kunt het natuurlijk net zo duur maken als je zelf wilt. Gratis zal een hond houden nooit zijn, maar het hoeft niet super duur te zijn.

Hoeveel kost een hond ongeveer?

Een hond uit het asiel kost tussen de 150 en 200 euro. Dit is in verhouding goedkoop aangezien honden uit asiels gecastreerd/gesteriliseerd zijn, behandeld met een antivlooienmiddel, en ontwormd en gevaccineerd zijn. Die kosten hoef je dus zelf niet meer uit te geven. Maar niet iedereen koopt een hond bij het asiel. Veel mensen nemen een puppy omdat ze het zo leuk vinden om met een jong hondje te beginnen. De kosten van vaccinaties en castratie/sterilisatie enzovoorts, komen dan meestal voor eigen rekening. Bij de dierenbescherming kan je lezen wat een hond of kat uit een asiel momenteel kost. De prijzen kunnen per asiel echter nog wel wat verschillen.

Aanschaf

Afhankelijk van de aanschaf van het type hond, kost een hond bij de aanschaf meestal al geld. De meeste puppy's zijn immers niet gratis, omdat puppy's geliefd zijn en niet moeilijk om te verkopen. Een gewone hond zonder stamboom, kost ongeveer tussen de 50 en 150 euro in aanschaf. Wil je een rashond met stamboom? Dan kost een hond al snel 500 euro, maar er zijn natuurlijk ook dure hondenrassen die zelfs 2000 euro of meer kosten.

Spullen

Een hond heeft ook spullen nodig. Dingen die je minimaal in huis haalt als jee en hond neemt, zijn:
 • halsband en riem een/of tuigje. Kosten ongeveer tussen de 35 en 60 euro.
 • speelgoed. Kosten ongeveer 10 euro.
 • mand of deken. Kosten als snel tussen de 10 (deken) en 40 euro of meer (mand). Afhankelijk van het formaat van de hond
 • bench of hondenhok. Kosten ongeveer tussen de 60 en 300 euro.
 • etensbak en waterbak. Kosten ongeveer 7 euro.
 • borstel. Kosten ongeveer 4 euro.
Alle prijzen zijn de gemiddelde prijs in het jaar 2017. Tweedehands zijn deze spullen echter ook regelmatig te vinden.Je kunt dan voor ongeveer de helft van de prijs ook prima spullen in huis hebben.

Eenmalige kosten

De hond kan vroeg of laat gesteriliseerd of gecastreerd (moeten) worden. In tegenstelling tot katten worden honden niet zo vaak gesteriliseerd of gecastreerd. Bij honden wordt dit meestal alleen gedaan als er (al dan niet medische of gedrags-)problemen zijn, die verminderen kunnen door de ingreep. Het wil niet zeggen dat katten verplicht gesteriliseerd of gecastreerd moeten worden, maar elke katteneigenaar (die niet wil fokken) kiest er meestal wel voor, omdat katten overal gaan plassen als ze niet ´geholpen´zijn. Met name katers zetten hun territorium af met urine. Poezen worden krols en dat is voor de eigenaar ook geen pretje. Als je deze kosten maken moet, kost het:
 • castratie gemiddeld 150 euro.
 • sterilisatie gemiddeld 200 euro.
Alle prijzen zijn de gemiddelde prijs in het jaar 2017.

Huisdierenverzekering

Ook worden de meesten honden gedurende hun leven een keer geopereerd. De kosten van een medische ingreep bij de dierenarts liggen tussen de 60 euro tot enkele honderden euro's. Daarom is een huiddierenverzekering aan te raden. De kosten van een huisdierenverzekering zijn ongeveer 180 a 200 euro per jaar.
Alle prijzen zijn de gemiddelde prijs in het jaar 2017.

Hond laten chippen

Steeds vaker laten eigenaren hun huisdier (hond of kat) chippen, voor het geval je de hond ooit kwijtraakt. Het chippen kost tussen de 35 en 50 euro.
Alle prijzen zijn de gemiddelde prijs in het jaar 2017.

Jaarlijkse kosten

Jaarlijks terugkerende kosten die je voor je hond (kunt of moet) maken, zijn:
 • vaccinaties. Ongeveer 100 euro. (Niet iedereen doet dit jaarlijks, maar het is wel aan te raden).
 • ontwormen en ontvlooien. Ongeveer 40 euro per jaar (Dit is echt noodzakelijk).
 • hondenbelasting. Ongeveer 80 - 120 euro. Dit is geen vaste landelijke prijs maar een indicatie. De hoogte van het bedrag wat je verplicht bent te betalen voor hondenbelasting, is afhankelijk van de gemeente waarin je woont. Je bent verplicht deze belasting te betalen.
 • trimsalon ongeveer 200 per jaar (Alleen noodzakelijk voor langharige honden die speciale verzorging nodig hebben)
Alle prijzen zijn de gemiddelde prijs in het jaar 2017.

Voedsel

Een volwassen hond kost aan blik- of brokken voedsel ongeveer 400 a 600 euro per jaar. Geef je een hond zijn natuurlijke voedsel, bestaande voor een groot deel rauw vlees, dan kan je een stuk goedkoper uit zijn, maar met een merk als BARF, kan het juist duurder uitpakken.
Alle prijzen zijn de gemiddelde prijs in het jaar 2015.

Overige kosten

Er zijn ook nog overige kosten. denk hierbij bijvoorbeeld aan je hond meenemen op vakantie, of een hondenpension, hondenuitlaatservice, spullen die de hond kapot kan maken, medicatie, en als de hond ziek of oud is geworden, kosten om de hond te laten inslapen en de crematie, enzovoorts. Ook deze kosten zijn als snel meer dan 100 euro samen.
Alle prijzen zijn de gemiddelde prijs in het jaar 2017.

Totaal kosten hond als huisdier

In totaal kost een hond je ongeveer 15.000 a 20.000 euro gedurende zijn leven. De gemiddelde hond kost de eigenaar ongeveer 800 a 1000 euro per jaar. Alle prijzen zijn de gemiddelde prijs in het jaar 2017. Een hond houden kan een stuk goedkoper, als je aanschafspullen gratis krijgt bijvoorbeeld, en als je een hond neemt die al gecastreerd is.

Lees verder

© 2015 - 2024 Kisses, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Druiven en rozijnen zijn levensgevaarlijk voor uw hondDruiven en rozijnen zijn levensgevaarlijk voor uw hondDat chocolade giftig is voor uw hond dat weten de meeste mensen wel maar wist u dat druiven en rozijnen ook levensgevaar…
Gebrek aan eetlust bij een hondHonden die te dik zijn eten vaak te graag, echter een hond die maar iedere keer kleine beetjes eet en zonder veel enthou…
Een hondje nemenEen hondje nemenWaar vind ik een hond?Waar moet ik op letten als ik een hondje in huis neem? Wat heeft een hondje nodig? Kijk hier en le…

Hoeveel kost een kat per jaar?Hoeveel kost een kat per jaar?Overweeg je om een kat te nemen? Hoe duur is het levensonderhoud van een kat of poes? Katten zijn geliefde huisdieren. S…
Angst voor hondenAngst voor hondenHoewel we in Nederland best veel dierenliefhebbers en specifiek hondenliefhebbers hebben, zijn er ook nog genoeg mensen…
Bronnen en referenties
 • http://www.radartv.nl/columns/archief/detail/article/wat-kost-een-huisdier/
 • http://www.huisdieren.nu/honden/orientatie-vooraf/?gclid=Cj0KEQjwi-moBRDL4Omf9d_LndMBEiQAQtFf89Fmp42sb7WfUcO_NIWAYjW3sEzsfemKdrQBb3l44yMaAmck8P8HAQ
Kisses (665 artikelen)
Laatste update: 23-01-2017
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.