Hoeveel kost een kat per jaar?
Overweeg je om een kat te nemen? Hoe duur is het levensonderhoud van een kat of poes? Katten zijn geliefde huisdieren. Samen met honden behoren zij tot de top 5 van meest populaire huisdieren in ons land. Honden zijn duurder in onderhoud dan katten, maar hoeveel geld ben je jaarlijks kwijt aan een kat? Om een kat aan te schaffen ben je goedkoop uit als je geen raskat met stamboom neemt. Een kat uit het asiel halen is over het algemeen het goedkoopste, aangezien kosten die je vroeg of laat toch moet maken, dan al bij de prijs in zitten.
Gratis kat
Om een volwassen kat aan te schaffen voor zo min mogelijk geld, is er altijd wel eentje te vinden die gratis op Marktplaats staat. Dit komt omdat toch nog regelmatig voorkomt dat mensen hun kat weer weg willen of moeten doen. Veel voorkomende reden om een kat weg te doen zijn:
De kat is te bewerkelijk
Speelsheid, ondeugend gedrag, zeuren om eten, verveling, steeds op schoot willen zitten, in de gordijnen gaan hangen, planten kapotmaken, spullen stukgooien, naast de bak poepen, vechten met andere katten, krabben aan meubels, vlooienplaag, verharen, bijten of krabben, enzovoorts. Het zijn allemaal signalen dat de kat of wat extra verzorging nodig heeft, of gewoon wat meer liefde en aandacht in het algemeen. Niet elke eigenaar houdt dat vol. Het vergt tijd, geld, en ook geduld.
Kat als huisdier valt tegen
Een kat kan ook tegenvallen. De kat geeft de eigenaar geen plezier meer en de eigenaar wil er vroeg of laat vanaf. Dat kan vele redenen hebben: als een kat een kitten is doen ze weinig schade en zijn lief en ontroerend, maar eenmaal opgegroeid is hij/zij nog steeds speels en gaat soms op schijn-jacht in je huis. Ze rennen wild rond, klimmen in de bewegende gordijnen, of ze gooien tijdens beklimmingen in je boekenkast of kledingkast van alles om. Het komt ook voor dat ze (weleens) als jonge volwassen kater of poes in huis plassen in periodes van stress, of om andere katten (binnen of buiten) te laten weten: dit is mijn territorium. Ook hebben katten de noodzaak om haarballen op te braken, en ze verharen in voorjaar en najaar wat resulteert in veel haren op meubels en vloer. Al dat soort dingen kunnen tegenvallen. Sommige mensen willen hun kat dan liever weer kwijt.
Vakantie
Helaas is een vakantie nog steeds voor veel mensen een reden om huisdieren weg te doen. Een kat is immers een dier wat je niet gemakkelijk mee op vakantie kunt nemen. Een kat hecht zich aan zijn woonhuis en directe omgeving, en op veel vakantieadressen zijn katten niet welkom. De kat zal op een vakantieadres waar je wel katten mee naartoe mag nemen, vaak proberen weg te lopen. Een kattenpension is duur, en iemand inhuren om de kat thuis te verzorgen ook. 16 tot 20 jaar keert dit probleem bij elke vakantie terug, en daarom worden jaarlijks nog veel katten vlak voor de vakantie te koop aangeboden, gratis weggegeven, of (helaas) soms ook botweg ergens buiten achter gelaten. Dit laatste is overigens strafbaar.
Allergie
Je kunt allergisch blijken te zijn voor kattenharen. Vroeg of laat kan je dan moeten besluiten om de kat weg te doen. De eigenaars nemen dan vaak de tijd om een goed nieuw huis voor hun kat te vinden. Als dit niet lukt, komt een kat in het asiel terecht, waar ze goed verzorgd worden.
Kosten, de kat is te duur
Bezint eer je begint. Het levensonderhoud van een kat is niet gratis. De kat kan te duur voor je besteedbaar inkomen blijken te zijn. Er is dan bijvoorbeeld geen geld voor een castratie of sterilisatie, terwijl de kat in huis plast, of in het geval van een poes: geen geld voor sterilisatie of de pil, waardoor de poes steeds krols wordt. Er is ook geen geld voor anti-vlooienmiddel, dierenarts, enzovoorts. De kat wordt dan na een jaartje buiten gezet (verboden), weggegeven (prima), of bij een asiel gebracht (ook een goede oplossing maar niet gratis).
Verhuizing
Het komt regelmatig voor dat mensen hun kat achterlaten in het huis dat ze leeg achterlaten bij een verhuizing. Soms komt het voor dat een kat niet op tijd wordt teruggevonden om mee te verhuizen, omdat het een buitenkat is. Een buitenkat loopt tijdens de verhuizen al snel naar buiten want bij een verhuizing zet je de deuren steeds open om spullen af te voeren. Als je de kat dan niet terug kunt vinden als alles in de verhuiswagen zit, waardoor de verhuiswagen dan maar zonder kat vertrekt, kan het gebeuren dat je hem daarna niet meer terug kunt vinden. Het gebeurt ook dat de kat gewoon bij een verhuizing botweg in de woning wordt achtergelaten. Ook kittens worden wel eens zo door nieuwe bewoners aangetroffen.
Zieke kat
Een reden waarom mensen een kat weg kunnen doen is natuurlijk ook ziekte. De kat is dan bijvoorbeeld ziek maar dit is niet dodelijk. Hij/zij heeft bijvoorbeeld chronische niesziekte waardoor de kat continu snotterig is, of het heeft een ander probleem wat lastig voor de eigenaar is, of duur.
Je kunt niet meer voor de kat zorgen
Het komt regelmatig voor dat mensen niet meer voor de kat kunnen zorgen. Ziekte van het baasje, ouderdom, het overlijden van een partner, verhuizen naar een bejaarden of verzorgingshuis, verhuizen naar een woonruimte waar katten niet zijn toegestaan... het zijn allemaal dingen die van grote invloed zijn op je leven waardoor het nodig kan zijn om een kat weg te doen.
Kat op Marktplaats
Een kat gratis krijgen is dus mogelijk. Mensen die hun kat op Marktplaats zetten, kunnen een kat dus gratis aanbieden, om allerlei redenen. Oordeel niet te snel. Men zoekt dan oprecht een nieuw goed huis voor de kat. Ook worden er regelmatig nestjes met jonge katjes aangeboden, gratis, of tegen heel lage kosten. Hoewel kittens enorm leuk en lief zijn, wemelt het van de volwassen katten die maar heel moeilijk een thuis vinden. Dus overweeg toch of je zo'n grote kattenliefhebber bent, dat je met plezier een volwassen kat een geweldig leuk leven aan wilt bieden, een leven wat het anders maar al te vaak, helaas nooit zou krijgen. Vooral oudere katten vinden maar moeilijk een nieuw baasje. En besef dat er in Nederland circa 3000.000 (drie miljoen!) katten op straat zwerven (telling/schatting in 2012). Een groot deel van deze katten zijn (of verdwaald, of expres buiten gezet en domweg aan hun lot overgelaten.) Een ander deel van de zwerfkatten werd in bossen of struiken of in steden op straat geboren. Ze zijn wild. Zwerfkatten zijn vaak niet gecastreerd of gesteriliseerd en ze planten zich dus razendsnel voort.
Kat uit het asiel, kosten
Dierenbescherming en asiels vangen jaarlijks ongeveer 1% zwerfkatten op in asiels, ook wordt een deel van de katten opgevangen in tijdelijke gastgezinnen. Niet overal zijn katten gratis als je ze ophaalt. Asiels rekenen kosten, omdat katten bij hen medische behandelingen hebben ondergaan, bijvoorbeeld (castratie of sterilisatie), vaccinaties hebben gekregen en/of gechipt zijn, behandeld zijn tegen mijt en vlooien en wormen, enzovoorts. Bij een asiel kost een kat ongeveer tussen de 100,- of 120,- euro. (Prijs 2015)
Aanschaf raskat
Een raskat is een verhaal apart. Raskatten worden gefokt vanwege hun bijzondere kenmerken en daar hangt een prijskaartje aan. Een raskat kost tussen de 500 a 1500 euro. De meeste raskatten met stamboom kosten rond de 600-800 euro, afhankelijk van het ras en de stamboom. Een raskat zonder stamboom, is een stuk goedkoper. Bijvoorbeeld 300 euro. Een raskat zonder stamboom, die niet (meer) geschikt is om te paren omdat hij/zij gesteriliseerd is, kost wellicht tussen de 50 a 200 euro.
Wat kosten spullen voor een kat?
Krabpaal
Als je een kat in huis neemt heb je ook enkele spullen nodig. Welke spullen je nodig hebt is afhankelijk van of je wel of geen tuin hebt, en of je al een andere kat in huis hebt. Mocht je een tuin hebben (en de (nieuwe) kat kan daaruit niet ontsnappen) dan is een stuk afgehakte boomstam ideaal als krabpaal. Maar dat heeft natuurlijk niet iedereen in zijn tuin liggen. Heb je geen tuin, dan heb je een krabpaal nodig om te voorkomen dat een kat aan je meubels gaat krabben. Een kleine krabpaal kan je kopen vanaf ongeveer 40 tot 50 euro. Een grote krabpaal kost al snel enkele honderden euro's. (Prijzen 2015)
Kattenmand
Een mandje, slaapdeken of kattenkussen hoeft niet duur te zijn. Veel mensen hebben zelf nog wel een oude deken of een kartonnen doos met deken waar de kat in slapen kan. Als je het geen probleem vindt slaapt een kat ook graag op je bank of op een stoelzitting. Wil je toch een kattenmand kopen, kijk dan eens op Marktplaats. Daar vind je veel betaalbare afdankertjes. Een nieuwe kattenmand kost al snel 20,- of meer. (Prijzen 2015)
Kattenbak
Een kat poept en piest op de kattenbak. Een nieuwe kattenbak kost ongeveer tussen de 20 tot 50 euro. Ze zijn er goedkoper en duurder. Tweedehands is in verband met hygiëne alleen aan te raden als je de bak heel goed schoonmaakt.
Etensbakjes
Duur hoeft een etensbakje niet te zijn. Een niet al te hoge oude soepkom met een brede/wijde bovenkant kan al heel geschikt zijn. Katten houden van lage etensbakjes, zodat de rand niet tegen hun keel gaat duwen tijdens het eten. Een nieuw bakje kost een paar euro. Een waterbakje hebben ze ook het liefst niet te hoog. Nieuw kost een waterbakje voor een kat ook ongeveer 3 euro. (Prijzen 2015)
Speelgoed
Jonge katten zijn speels en hebben behoefte aan speeltjes. De speeltjes voor katten zijn gemakkelijk zelf te maken. Een oude gewassen sok met een beetje kattenkruid erin, dichtgebonden (of dichtgenaaid) met een veilig touwtje zonder lussen of lange eindjes, kan al heel erg veel plezier geven. Van een oude sok kan je ook een bolletje/balletje maken, en met een belletje erin, en dan (goed!) dichtnaaien. Dan is je kat weer even tevreden. Als je zo'n speeltje af en toe rollend gooit rent je kat er mogelijk achteraan en begint ermee te stoeien alsof het een prooi is. Speeltjes uit de dierenwinkel of supermarkt zijn ook niet duur. Voor 5 a 10 euro per jaar kom je al een heel eind. (Prijzen 2015)
Kattentuigje
Als je je kat went aan een kattentuigje (bijvoorbeeld voor op vakantie) ben je voor het tuigje al snel 30 euro kwijt. Een geschikte lijn kost tussen de 15 en 50 euro. (Prijzen 2015)
Kattenluikje
Een kattenluikje kost ongeveer 75 tot 90 euro per luikje. De meeste mensen kunnen dit zelf plaatsen, maar als je er een klusjesman voor inhuurt is deze al snel twee uurtjes bezig. Een klusjesman rekent tussen de 15 euro (ingehuurde amateur/vriend/buurman enzovoorts) en 60 euro (vakman) per uur. (Prijzen 2015)
Afrasteren tuin of balkon
Als je een tuin hebt en een kat in huis neemt, moet je de tuin overigens eerst laten afrasteren voordat je de kat naar buiten kunt laten gaan. Anders zou je nieuwe huisdier dezelfde dag nog ontsnappen. Katten keren terug naar hun huis als ze zich aan het huis en de omgeving gehecht hebben. Daar staat ongeveer drie maanden voor, maar dan nog is er geen garantie dat je kat terugkeert na de eerste schreden in de buitenwereld gezet te hebben. Gecastreerden en/of gesteriliseerde katers of poezen, gaan op stap om soortgenoten te vinden om mee te paren. Een krolse poes die ontsnapt is, komt in negen van de tien gevallen zwanger terug. Heb je dus een niet gecastreerde kater of poes in huis genomen (of een kitten) en je wilt voorkomen dat ze de straat opgaan, dan kan je het beste je tuin en/of balkon, afschermen tegen ontsnapping. Een tuin af laten rasteren kost aan materiaal al snel een paar honderd euro, maar ben je niet zo handig en kan dit zelf niet? Dan ben je ook de kosten voor een klusjesman kwijt. Dit kan gemakkelijk oplopen tot 500 euro of meer. (Prijzen schatting 2015)
Eenmalige medische kosten
- Castratie en/of sterilisatie: veel katteneigenaren kiezen hier voor om gedragsproblemen (plassen, krols worden) te voorkomen door middel van castratie. Dit kost tussen de 60 (kater) en 120 euro (poes). Niet elke dierenarts hanteert hetzelfde tarief.
- Vaccinaties in een cocktail: gemiddeld 35 euro (Prijzen gemiddelden, 2015)
Jaarlijkse terugkerende kosten voor een kat
Een kat kost jaarlijks ongeveer 400 tot 700 euro. (Prijzen 2015) Het gaat om kosten zoals:
Eten
Vanaf ongeveer 80 cent (gangbaar) per dag, oplopend tot wel 2 euro per dag (zeer luxe eten). Deze kosten zijn namelijk afhankelijk van het soort voedsel wat je geeft. Blikvoer en/of brokken, of juist vers (rauw) landvlees en/of zeevlees (vis), oftewel
natuurlijk kattenvoer. Vers rauw vlees is een stuk duurder, maar indien goed gecombineerd, wel een stuk gezonder.
Kattenbakvulling
Voor katten die blikvoer en/of brokken eten, ben je aan kattenbakvulling al snel 70 euro per jaar kwijt. Voor katten die vers vlees eten, ongeveer 35 euro. Dit verschil komt voort uit het feit dat rauw vlees door katten geheel wordt opgenomen door het lichaam. Katten zijn 100% carnivoor (vleeseters) en blikvoer bevat slechts ongeveer 7% vlees/eiwitten. De rest is allemaal groentes wat de fabriek eruit laat zien als vlees, terwijl het afgekeurde granen zijn met kleur, geur en smaakstoffen. Katten poepen hierdoor veel en hebben ook vaak last van diarree. Eten ze verse vlees en vis, dan poepen ze daardoor nog maar heel erg weinig en diarree komt al helemaal zelden meer voor. Ze maken bij een natuurlijk vleesmenu nog maar weinig gebruik van de kattenbak.
Vaccinaties
Niet alle katten eigenaren laten hun katten inenten, maar als je dat wel doet zijn de kosten jaarlijks ongeveer 25 tot 50 euro.
Parasieten bestrijden
Ontwormen en vlooien of mijten en/of teken bestrijden: ongeveer 7 tot 13,- per kwartaal. Het is afhankelijk van welk middel je kiest. Het een werkt langer dan het ander, maar is dan ook duurder. Stronghold wordt alleen door dierenartsen verkocht
Overige kosten
- Vakantie: Als je op vakantie wilt en je kat naar een dierenhotel wilt brengen, kost dit al snel 7 a 10 euro per dag. Voor een 2e kat krijg je vaak reductie op de prijs. Bijvoorbeeld twee katten in hetzelfde pension voor 15,- (voor beide katten samen) per 24 uur.
- Dierenarts: Elke kat gaat gedurende zijn leven wel een keertje naar de dierenarts, en vaak meerdere keren. Aan het einde van hun leven laat men ze vaak inslapen en/of cremeren of begraven. Medische kosten per kat per kattenleven komen gemiddeld op 200 euro per kat. Als een kat vaak ziek is, lopen deze kosten uiteraard verder op.
Lees verder