Gebitsverzorging bij de hond
Het gebit is zeer belangrijk voor een hond. Zonder tanden is het namelijk niet mogelijk voor honden om te eten. Om de tanden stevig en gezond te houden is er een goede, regelmatige verzorging nodig. Tanden moeten worden gepoetst en het gebit moet regelmatig gecontroleerd worden op scheve,overgroeide tanden.
Algemene controle
Het wordt aangeraden om het gebit van je hond regelmatig te controleren. Zorg ervoor dat zijn tanden altijd schoon en wit zijn, haal het plak dat erop zit er van af. Controleer ook het tandvlees van je hond. Wanneer het tandvlees er rood uit ziet of aan het bloeden is kan dit beteken dat je hond last heeft van een tandvleesontsteking. Door een tandvleesontsteking kan er onder andere gebeuren dat er tanden los gaan zitten. Het is het beste om de tanden van je hond twee keer per week te poetsen, zo zorg je dat het gebit van je hond optimaal blijft. Zolang het gebit van je hond fatsoenlijk is ontstaan er normaal gezien geen problemen zoals pijn, verlies van eetlust of ontstekingen in de mond. Zodra je merkt dat je hond last heeft van een infectie in de mond moet je er snel mee langs de dierenarts gaan. Wanneer een hond te lang rondloopt met een infectie kan deze zich via de bloedbanen van het tandvlees gaan verspreiden. De infectie kan hierdoor naar het hart, de longen en andere organen gaan.
Tandontwikkeling
Een gebit van een hond kent net als een mensengebit een melk- en een volwassen gebit. Een melkgebit bestaat uit 28 tanden, 14 ondertanden en 14 boventanden. Het melkgebit ontstaat wanneer de puppy 2 tot 4 weken oud is. Als eerste ontstaan de snijtanden, hierna de hoektanden, de valse kiezen en als laatste de echte kiezen. Het wordt afgeraden om je pup harde speeltjes te geven tot hij een week of 6 oud is. Het melkgebit breekt zeer gemakkelijk af. In de tijd dat de hond tussen de drie en acht maanden is wordt het melkgebit vervangen door 42 volwassen tanden. De tanden in het gebit zijn in te delen in 12 snijtanden,4 hoektanden, 16 valse kiezen en 10 echte kiezen. De middelste snijtanden aan de bovenkant wisselen normaal gezien als eerste.
Soms kan het gebeuren dat het de hoektanden en de achterste kiezen nog niet uitgevallen zijn wanneer de volwassen tanden al doorkomen. Hierbij kan het slim zijn om raad te vragen bij de dierenarts. Het kan hierdoor gebeuren dat de volwassen tanden scheef groeien.Een afwijkende stand van tanden en kiezen kan ervoor zorgen dat de kaken scheef gaan groeien.
Oefenen op gebitsverzorging
Het is een slimme zet om vroeg te beginnen met oefenen dat je hond zijn mond open moet doen. Veel honden vinden dit geen prettig gevoel. Begin er mee door je hond te aaien op de plekken rond het hoofd waar hij het fijn vind. Til onder het aaien in een vloeiende beweging aan een zijkant zijn lip een stukje op en laat hem daarna meteen weer zakken. Oefen dit regelmatig en ga steeds een stapje verder tot je ook de bek mag openen. Er zijn verschillende manieren om de bek van je hond te openen. Het is bijvoorbeeld een optie om de onderkaak van je hond met een hand vast te pakken en vervolgens je vingers in de lege ruimte tussen de hoektanden en kiezen te stoppen. Vaak zal je hond zijn mond hierdoor openen
Tanden poetsen
Om de tanden van je hond te kunnen poetsen zijn er in dierenspeciaalzaken en bij de dierenarts speciale tandpasta's en tandenborstels verkrijgbaar.Wanneer je hond het eng vind dat je met een tandenborstel in zijn mond gaat is het ook een optie om speciale poetsgaasjes die je om je vinger kunt doen te kopen. Met een poetsgaasje moet je wel zeker weten dat je hond niet zal bijten! Gebruik nooit tandpasta die voor mensen bedoeld is, de fluoride die in deze tandpasta zit is zeer giftig voor honden. Honden kun je ook niet uitleggen dat ze hun tandpasta nadat je hun tanden hebt gepoetst weer moet uitspugen. Van de mint smaak kunnen honden soms maagproblemen krijgen.