De stoelgang van de kat

De stoelgang van de kat De kat heeft als toilet de kattenbak en de kattenbak kan een mooie bak in de woning zijn of de tuin van de buren. Daar deponeert de kat zijn/haar uitwerpselen en dat lijkt allemaal als vanzelfsprekend te gaan. Maar de praktijk is toch iets genuanceerder, want ook de kat heeft zo wat voorkeuren, al is de ene kat iets kieskeuriger dan de andere kat. Hoe zit dat met de stoelgang van de kat en de regels hieromtrent?

De grote en kleine kattenbak

Grote bak

Veel katten die buiten komen hebben al of geen kattenbak binnen, maar in ieder geval een heel grote buiten. Dit tot ongenoegen van menig buurman of -vrouw. Veel katten gebruiken namelijk de buren of vlak daarbij en niet de eigen tuin als ze hun uitwerpselen deponeren. Zo kan je dus tijdens het tuinieren kattenpoep tegenkomen of de azijnachtige lucht van kattenplas komt je tegemoet. Vervolgens zetten katten ook met plas hun territorium af en zie daar de scherpe luchten die katten van de buren achter kunnen laten.

Wil je er wat tegen doen wat ook nog katvriendelijk is, dan kan je de grond van je tuin bedekken met een flinke laag kokosdoppen. Behalve dat het er fraai uitziet én katten er zeker niet van houden, is het ook goed tegen onkruid. Neem een flinke laag om het effect te laten hebben en let even op de aanbiedingen. De grote zakken kokosdoppen zijn redelijk prijzig, maar wel te koop in ieder tuin- en doe-het-zelfcentrum.

Kattenbak binnen

Bij kattenbakken moet je altijd uitgaan van het aantal katten + één. Heb je één kat dan heb je dus twee bakken nodig en tel zo door naar gelang het aantal katten. Katten zijn hygiënisch, dus zorg dagelijks dat de kattenbak van poep ontdaan is, dat er voldoende vers grit in ligt zodat poep en plas bedekt kan worden. Een enkele kat kan je aanleren op de wc te plassen en poepen, maar ga daar niet standaard vanuit. De kattenbak is redelijk natuurlijk voor de kat en behalve regelmatig schoonhouden, heb je een blije kat.

Bron: Eigen kat - AnnastaalBron: Eigen kat - Annastaal

Gemakkelijk of moeilijk poepen

Ook de kat kan wel eens problemen met de stoelgang hebben. Het is bij ieder huisdier van belang de stoelgang in de gaten te houden, het zegt veel over het dier zich voelt. Als de kat bijvoorbeeld langere tijd weinig plast of de geur wordt nog nadrukkelijker, dan kan het zinvol zijn de dierenarts te raadplegen.

Als de kat dun poept is het van belang om te kijken of het vanzelf over gaat en anders kan je wat gekookt rijstenat door het droge voer doen (en nat voer even niet te geven). Dat wil nog ook nog wel eens helpen. Of bij een moeizame stoelgang een beetje olijfolie door het eten doen.
Als je het allemaal geprobeerd hebt en de ontlasting blijft moeizaam, ga dan naar de dierenarts. Let intussen ook op hoe het dier zich voelt. Dit zal de dierenarts ook vragen. Dat wil zeggen:
  • Is het dier levendig?
  • Drinkt en eet het dier goed?
  • Slaapt het dier meer dan normaal?
  • Trekt het dier zich terug of is het nog sociaal?

Samen met wat uitwerpselen of plas (wat soms heel lastig kan zijn) en observatie, kan de dierenarts zich een mening vormen wat er aan de hand kan zijn.

Niet doen!

De kat wil niet gestoord worden

Wat de kat meer dan bijvoorbeeld de hond heeft, is dat de kat niet gestoord wil worden tijdens de stoelgang. De hond gaat ergens zitten om te poepen en omgevingsgeluiden zijn er altijd, andere honden of mensen lopen langs etc. Dit zal de hond in principe weinig storen, een enkeling daargelaten die zich iets verder terugtrekt als er gepoept moet worden. Bij katten ligt dit wezenlijk anders, de kat wil in alle rust kunnen poepen en plassen én hetgeen er uitgekomen is wegschuiven onder grit (of buiten onder aarde). Het is een zeer nadrukkelijk ritueel.

Vreemde geurtjes

Als mens kan je de geur van de kattenbak niet op prijs stellen, maar kijk uit met geurtjes toevoegen. Er zijn speciale poeders die door het grit gestrooid kunnen worden en geurvreters in het ventilatierooster of neem een kattenbak met een klepje, dat houdt ook veel tegen. Ga geen menselijke geurtjes (parfums) toevoegen, het kan de kat zover brengen dat de uitwerpselen elders neergelegd worden of ze gaan tegen de kattenbak sproeien om de geur “ondergeschikt” te maken.

Tot slot

De kat is een relatief gemakkelijk te houden dier welke zich zelf goed bezig kan houden en met eten en een schone kattenbak een heel eind komt. Houdt alleen wel rekening met de (ontlasting-) spelregels die de kat zelf stelt.
© 2015 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Alles over de kattenplasAlles over de kattenplasTot het moment dat ik mijn eerste kat kreeg, en dat is letterlijk en figuurlijk een krijgertje geweest, wist ik niet dat…
Het onderhouden van de kattenbakHet onderhouden van de kattenbakIedereen die een kat heeft, zal ook een kattenbak hebben. Een bekend nadeel van het hebben van een kattenbak is dat het…
Het kiezen van de juiste kattenbakHet kiezen van de juiste kattenbakHet kiezen van de juiste kattenbak kan een hele uitdaging zijn. De kat is namelijk erg kieskeurig en zal niet altijd tev…
Vervelende geurtjes van de kattenbak tegengaanVervelende geurtjes van de kattenbak tegengaanHet tegengaan van vervelende geurtjes van de kattenbak hoeft helemaal geen moeilijk karwei te zijn, maar kan wel de situ…

Gebitsverzorging bij de hondGebitsverzorging bij de hondHet gebit is zeer belangrijk voor een hond. Zonder tanden is het namelijk niet mogelijk voor honden om te eten. Om de ta…
Help, mijn hond stinktHelp, mijn hond stinktElke hond heeft wel een bepaalde geur, vooral als de hond nat is door bijvoorbeeld regen of zwemmen. Sommige mensen vind…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Alexas Fotos, Pixabay
  • Afbeelding bron 1: Eigen kat - Annastaal
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 21-09-2016
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.