Karakter Engelse Stafford

Karakter Engelse Stafford De Staffordshire Bull Terriër of kortweg Engelse Stafford wordt een steeds populairder hondenras. De reden hiervoor is dat een steeds grotere groep hondenliefhebbers kiest voor de bijzondere karaktereigenschappen van dit ras. Ben jij ook geïnteresseerd in het karakter van de Engelse Stafford? De belangrijkste karaktereigenschappen zijn voor jou op een rij gezet om inzicht te krijgen in het karakter van dit bijzondere ras.

Wat is een Engelse Stafford

Een Engelse Stafford is een middelgrote hond met een kortharige vacht. De hond heeft een krachtig en gespierd uiterlijk en wordt hierdoor regelmatig verward met de Pitbull Terriër. De korte en brede kop met opvallend krachtige kaken geven de hond een stoer aanzien. De Staffordshire Bull Terriër kent een bloedig verleden en is oorspronkelijk gefokt voor gevechten met honden en stieren. Gelukkig ligt dit verleden ver achter het ras en is de Engelse Stafford de laatste eeuw vooral een huishond. Het bijzondere karakter maakt de Engelse Stafford tot een ideale gezinshond.

Een Engelse Stafford is aanhankelijk

Een Engelse Stafford is erg op mensen gericht en in het bijzonder op kinderen. Het liefst kruipt deze stoere hond bij je op schoot. De Engelse Stafford kan over het algemeen niet zo goed tegen alleen zijn en gaat het liefst overal met je naartoe. Als je visite krijgt komt de hond zichzelf graag meerdere keren voorstellen aan de gasten.

De Engelse Stafford is gek op mensen

Een Engelse Stafford is een echte mensenvriend. Vooral kinderen hebben een speciale plek in het hart van de Stafford. De Stafford is het liefst in de buurt van de kinderen van het gezin om een oogje in het zeil te houden en wordt daarom in Engeland ook wel “Nanny Dog” genoemd. Ook heeft de Stafford eindeloos geduld met kinderen. Door deze eigenschappen is de Staffordshire Bull Terriër een zeer betrouwbare hond. Doordat de Stafford erg van mensen houdt is deze niet altijd geschikt als waakhond. Wel zal de hond snel verschil tussen goed en kwaad kunnen onderscheiden en beschermend optreden als iemand van het gezin zich bedreigd voelt.

De Staffordshire Bull Terrier en andere honden

Het is belangrijk om de Stafford goed te socialiseren als puppy. Ook is het belangrijk dat de pup geen negatieve ervaringen krijgt met andere honden. Als dit goed gaat kunnen de meeste Staffords het goed vinden met andere honden. Wel zie je soms veranderingen optreden rond het tweede levensjaar. Veel Staffords tonen dan een stuk minder interesse in andere honden. De omgang met andere honden kan sterk verschillen per Stafford. Er bestaan Staffords die het met alle honden goed kunnen vinden en iedere mogelijke vechtpartij uit de weg gaan. Ook bestaan er Staffords die sommige andere honden als vijand zien. Vaak hebben deze Staffords een wat dominanter karakter en accepteren minder snel honden van hetzelfde geslacht. Meestal kunnen deze Staffords het wel weer goed kunnen vinden met honden van het andere geslacht. Toch blijft het uitkijken als je een Staffordshire Bulterriër los laat lopen tussen de andere honden. Een andere hond kan het gevecht beginnen en de meeste Staffords laten zich in een dergelijke situatie niet aan de kant zetten.

Een Stafford heeft veel energie

Een fitte Staffordshire Bull Terriër heeft veel beweging en uitdaging nodig. Als mogelijk toekomstige eigenaar dien je hiermee rekening te houden. Als de Stafford genoeg actie wordt geboden dan zijn het rustige honden in huis. De meeste Staffords zijn gek op apporteren met een bal. Ook krachtmetingen met het baasje (zoals touwtrekken) zijn een favoriete bezigheid van de Stafford.

Het leervermogen van de Engelse Stafford

Een Stafford is een intelligente hond met een groot leervermogen. Door een consequente opvoeding en juiste training is de hond veel te leren. Er bestaan zelfs enkele Staffords welke professioneel worden ingezet bij overheidsdiensten. Belangrijk is om de Engelse Stafford op een positieve en belonende manier te trainen. Hiermee wordt vaak meer resultaat behaald dan de hond af te straffen als deze iets verkeerd heeft gedaan. Een deel van de Staffords is tamelijk ongevoelig voor straf. Een ander deel raakt gekwetst als ze worden gestraft door hun baas en kunnen hierdoor angstig gedrag gaan vertonen.

Tenslotte

Houd er rekening mee dat een Engelse Stafford een niet gemakkelijk op te voeden hondenras is. Hierdoor is dit ras minder geschikt voor baasjes zonder honden ervaring. Besteed je veel aandacht en tijd aan de Engelse Stafford dan krijg je hier veel voor terug. De Staffordshire Bull Terriër is een geweldige gezinshond en een vriend voor het leven!
© 2015 - 2024 Grote-beer, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Staffordshire Bull TerrierStaffordshire Bull TerrierDe Staffordshire Bull Terriër stamt oorspronkelijk af van vechthonden die gebruikt werden bij stierengevechten. Het zijn…
Naar de maan: Apollo 10, de generale repetitieNaar de maan: Apollo 10, de generale repetitieHet jaar 1969 was al enkele maanden geleden begonnen. Nog ditzelfde jaar zou de eerste mens op de maan moeten landen. Ap…
Hondenrassen, Amerikaanse Staffordshire TerriërDe American Staffordshire Terriër wordt vaak gezien als een Pit Bull, mensen zijn vaak bang voor dit soort honden. Het z…
Volkslied Verenigde Staten/Amerika: The Star-Spangled BannerVolkslied Verenigde Staten/Amerika: The Star-Spangled BannerThe Star-Spangled Banner, is de naam van het Amerikaanse volkslied, de nationale hymne van de Verenigde Staten. De aanbl…

Gezondheidsproblemen bij de hond: HuidtumorenGezondheidsproblemen bij de hond: HuidtumorenEr zijn zeer veel soorten tumoren die kunnen voorkomen bij de hond. Dit zijn onder andere melkkliertumoren, lymfekliertu…
Gebitsverzorging bij de hondGebitsverzorging bij de hondHet gebit is zeer belangrijk voor een hond. Zonder tanden is het namelijk niet mogelijk voor honden om te eten. Om de ta…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: 825545, Pixabay
Grote-beer (8 artikelen)
Gepubliceerd: 21-04-2015
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.