Gebitsverzorging bij honden

Vaak denken mensen pas over het gebit van hun huisdier na als het al te laat is, omdat men er dan pas bij stilstaat. Om veel ellende te voorkomen is het verstandig vanaf pup af aan al te beginnen met gebitsverzorging zodat grote problemen wellicht voorkomen kunnen worden. In dit artikel vind u allerlei informatie over de gebitsverzorging van uw hond, de problemen en aanpak.

Waarom is het gebit verzorgen belangrijk?

Honden hebben net als mensen hun gebit nodig om mee te eten. Het kan zijn dat als er een infectie aan het tandvlees ontstaat er operaties moeten volgen om ervoor te zorgen dat de ontsteking niet verder kan gaan. Voor honden zijn er nog geen kunstgebitten en dit zou ook te prijzig gaan worden, vandaar dat het erg van belang is dat uw helpt bij het verzorgen van de hond zijn gebit. Ten slotte wilt u ook niet dat uw lieveling pijn heeft of op vroege leeftijd moeilijk kan eten.

Het begin van de ellende

Het begint vaak met tandsteen. Tandsteen ontstaat vaak op een tand/kies tegen de rand van het tandvlees aan. Het zijn gewoon etensresten die achter blijven. Dit tandsteen is vrij makkelijk te verwijderen, als er iets tegen aankomt brokkelt het vaak al af. Wordt het er niet afgehaald dan word dit steeds erger en kan het in de tand dringen of het tandsteen kan gaan ontsteken.

Honden in het wild worden toch ook niet geholpen?

Honden in het wild of terwijl wolven werden inderdaad niet geholpen bij de gebitsverzorging. Echter zijn er reden waarom er nu wel op gelet moet worden:
 • De honden van tegenwoordig hebben een langere levensverwachting wat niet afneemt dat alle botten, organen enzovoorts ook makkelijk langer mee kunnen gaan
 • De wolven aten prooien waardoor zij hun gehele gebit gebruikten om het voedsel te pakken, knippen en te kluiven

Hoe begint u met de gebitsverzorging?

U kunt vanaf pup af aan al beginnen met de gebitsverzorging. Uiteraard worden de tandjes vanaf 4 maanden gewisseld, maar zelfs voor het wisselen kunt u oefenen door gewoon af en toe aan de bek te komen en deze open te doen. Dit is namelijk een vrij dominante handeling waar een hond mogelijk aan zal moeten wennen.

Tanden poetsen

Een stappen plan om te beginnen met het tandenpoetsen, hier kan best een tijd over heen gaan en ga zeker niet te snel:
 • Leer hem dat het niks erg is als u zijn gebit wilt bekijken, beloon hem direct en bouw het langzaam op
 • Poets zijn tanden eerst met uw vingers zonder tandpasta
 • Poets zijn tanden met een tandenborstel
 • Poets zijn tanden met heel weinig tandpasta, ook aan de smaak moeten ze wennen en gebruik speciale hondentandpasta, absoluut niet die voor de mens
 • Poets zijn tanden met steeds iets meer tandpasta
 • Poets zijn tanden met een elektrische borstel

Andere methodes om zijn gebit schoon te houden

 • Voer hem dentastix
 • Voer hem zo min mogelijk blikvoer
 • Voer hem eens een kippenpoot
 • voer hem een hertengewei

Een hond moet wel leren om een kippenpoot te eten, als het kan begin dat af en toe al met het geven van een botje. Kies niet voor zo'n zogeheten dinobot uit de dierenwinkel, juist door de bereiding van deze botten zijn deze erg hard geworden en kan het gaan splinteren. De kippenbotjes zitten vol met merg en is erg zacht bot, zelfs wij mensen zouden deze op kunnen kauwen als wij dat willen. De overige botdeeltjes worden gewoon verteerd door het maagzuur. De botten zorgen er voor dat een hond toch echt wat kracht moet zetten en dankzij de vormen bestaat er een grote kans dat er tandsteen van de tanden af gaat. Dit is hetzelfde bij brokken, dankzij het kauwen kan het tandsteen verwijdert worden. Kies eventueel voor een iets grotere brok vanaf puppy af een zodat de hond leert te kauwen.
Een stuk hertengewei is ook erg goed voor het gebit. De honden hebben er een flinke kluif aan en gaan lang mee. Buitenom dat het goed is voor tanden door het kauwen bevat een stukje gewei ook calcium en andere mineralen. Hertengewei is verkrijgbaar bij de betere dierenwinkels.
Dentastix doen wel wat werk voor het gebit, maar deze zijn wel ongezond. Voer een Dentastix dus zeker niet te vaak!

Flossen

Hiermee bedoel ik niet zoals bij een mens met een flostouw, alhoewel het er veel van weg heeft. Laat de hond spelen met een flostouw, dankzij het touwgetrek of überhaupt het oppakken van het speeltje wordt er automatisch ook vuil verwijdert tussen de kiezen en tanden.

Wat als de hond toch veel tandsteen krijgt?

De hondentrimster kan ietwat van het tandsteen weghalen met een professionele tandenkrabber. Echter kan een trimster moeilijk bij alle kiezen komen en er niet alle tijd voor nemen doordat honden nou eenmaal niet eeuwig stil kunnen zitten met hun bek open.
Mocht het te erg worden dan kunt u de hond naar de dierenarts brengen. Deze kan onder verdoving een professionele gebitsreiniging doen. Eigenlijk is het moment dat de dierenarts van toepassing moet komen het moment dat u waarschijnlijk te laat bent begonnen met de gebitsreiniging of u bent er niet erg strikt mee geweest.

Weetjes

 • Een hond kan ook uit zijn bek stinken doordat hij iets verkeerds gegeten heeft, de lucht komt dan uit zijn maag
 • Een hond bevat in totaal 42 tanden/kiezen
 • Een hond heeft knipkiezen waarmee hij als het ware zijn prooi door knipt

Lees verder

© 2010 - 2024 Bembi, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gebitsproblemen bij honden en katten: fout eten is slechtGebitsproblemen bij honden en katten: fout eten is slechtGebitsproblemen bij honden en katten worden steeds vaker veroorzaakt door eten wat de huisdieren niet zouden moeten eten…
Gebitsverzorging bij honden en kattenGebitsverzorging bij honden en kattenHet gebit van honden en katten heeft regelmatige verzorging nodig. Dieren hebben minder last van gaatjes dan mensen, maa…
Tips voor een gezond gebit van uw hondTips voor een gezond gebit van uw hondEen gezond gebit is belangrijk voor de gezondheid van uw hond. Het ontstaan van tandplak en tandsteen kan ontstekingen v…
Tandsteen, tandplak en een stinkende bek bij hondenTandsteen, tandplak en een stinkende bek bij hondenWanneer je een hond hebt krijg je er wel keer mee te maken, de bek van je hond begint te stinken en je hond krijgt last…

Paarden gymnastiserenHoewel soms wordt gedacht dat dit alleen bij dressuur van toepassing is, is het gymnastiseren van paarden belangrijk bij…
Dierenuitvaart - de keuzes die u heeft om afscheid te nemenAfscheid nemen van een geliefd dier is ten alle tijden erg moeilijk. Er komen steeds meer keuzes om uw dier een waardig…
Bembi (500 artikelen)
Laatste update: 22-07-2015
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.