Voeding van een cavia: Wat heeft hij nodig?

Voeding van een cavia: Wat heeft hij nodig? Wat moet je je cavia's elke dag minstens voeren om ze gezond te houden? Wat mogen cavia's absoluut niet eten omdat ze er flink ziek van kunnen worden of er zelfs aan kunnen overlijden? Een cavia moet elke dag hooi, hardvoer groenten en water krijgen. Ook moet je opletten dat je cavia voldoende vitamine C binnen krijgt.

Hooi

Hooi is gedroogd gras. Het is de belangrijkste voeding voor cavia's omdat het veel ruwvezel bevat, dit is erg flora in de dikke darm en het zorgt ervoor dat de darmen goed in beweging blijven en er dus geen verstopping ontstaat. Ook houdt het knabbelen op hooisprietjes de tanden kort. In hooi zitten weinig calorieën. Een cavia kan de hele dag door eten zonder dat hij er echt dik van wordt. Cavia's hebben een zeer snelle stofwisseling dus het is belangrijk dat ze 24 uur per dag hooi beschikbaar hebben. Kies altijd voor hooi dat niet te stoffig is, dit is minder lekker en niet goed voor hun luchtwegen.

Hardvoer

Naast hooi is het belangrijk om je cavia's hardvoer te geven. Het is het beste om je cavia alleen pallets te voeren en geen mengvoer, anders kunnen ze selectief gaan eten. Veel cavia's eten de gekleurde dingen vol calorieën eruit en laten de gezonde brokjes liggen. Wanneer ze dit doen kunnen ze last krijgen van een vitaminen- en mineralentekort. Hierdoor worden onder andere de botten van je cavia slapper door. Enkele merken van goed voer zijn Union caviakorn en Supreme sience selective.

Koop vooral nooit algemeen knaagdierenvoer dat ook voor konijnen en hamsters geschikt is! Cavia's kunnen zelf geen vitamine C aanmaken, andere knaagdieren kunnen dit wel. Vitamine C is nodig voor de aanmaak van bindweefsel en enkele hormonen. Ook is vitamine C erg belangrijk in de ijzer en de calcium huishouding. Cavia's hebben per dag ongeveer 30mg vitamine C nodig. Wanneer een cavia jong is, zwanger is of ziek is hebben ze meer nodig per dag, de behoefte kan dan toenemen tot 50mg per dag. Cavia's hebben voer nodig waaraan Vitamine C is toegevoegd. In goed, compleet caviavoer zit 3000mg/kg Vitamine C.

Om genoeg vitamine C binnen te krijgen moet een cavia 30/40 gram brokjes per dag krijgen. Je kunt dit precies afmeten met een weegschaal. Als je meerdere cavia's hebt werkt dit alleen niet, je kunt niet precies controleren hoeveel van het bakje brokjes elke cavia eet. Vaak is het goed als je met 2 of 3 cavia's het voerbakje 1x per dag helemaal vult. Als je merkt dat je cavia's echt te dik worden kun je dit altijd nog minderen.Overdosering van Vitamine C zal zeker niet gauw gebeuren. Wanneer een cavia teveel vitamine C binnen krijgt zal deze hoeveelheid het lichaam via de ontlasting of via de urine verlaten. Pas wanneer een cavia een langere tijd meer dan 1 gram per dag binnenkrijgt kunnen er complicaties optreden, vaak als eerste dunne ontlasting.

Het bewaren van caviavoer kan het beste in een luchtdichte verpakking gebeuren, zo blijft de vitamine C zo lang mogelijk bewaard. Vaak is toch al 40% van de vitamine C verdwenen zodra je cavia's hun voer eten. Er zijn ook druppeltjes en tabletjes verkrijgbaar die zeer veel vitamine C bevatten, maar zolang je je cavia goed hardvoer geeft zou dit niet nodig moeten zijn.

Groenten en fruit

Groeten en fruit kunnen dagelijks aan de cavia's gegeven worden en zijn een goede bron van vitamines en mineralen. Je moet niet opeens zeer veel groenten voeren per dag, laat je cavia's altijd aan nieuwe soorten groenten en grote hoeveelheden wennen. Er is anders een grote kans dat de dieren last krijgen van diarree. Groenten waar erg veel vocht in zit moeten niet te vaak gegeven worden. Dit zijn bijvoorbeeld: Sla, andijvie en tomaat. Cavia's zullen al knabbelen aan groenten vanaf de dag dat ze geboren worden. Ze moeten echter wel altijd 4-5 weken bij hun moeder blijven omdat er belangrijke stoffen zitten in de moedermelk. Hieronder een aantal voorbeelden die je je cavia wel of niet kan voeren:

Wel geschikt

  • Witlof: Vinden de meeste cavia's heel erg lekker, vooral de groene randjes zullen er snel vanaf gegeten worden. Is vaak ook niet te duur
  • Wortels: Vooral het wortelloof wordt door veel cavia's erg lekker gevonden. Wanneer je veel cavia's hebt kun je een zak voederwortels halen bij de boerenbond/aveve. Hiermee heb je 25 kilo wortels voor minder dan 4 euro. Je cavia's hebben dan de hele dag iets te knabbelen
  • Sla: Sla heeft een zeer lage voedingswaarde. Cavia's vinden het wel heel erg lekker! Vooral als je cavia ziek is of een tandprobleem heeft kun je dit hem goed voeren, sla is vrij gemakkelijk te eten en te verteren
  • Tomaten: Tomaten bevatten veel vocht en ook redelijk wat vitamine C. De groene delen van een tomaat zijn zeer giftig!
  • Mais: Verse mais is voor veel cavia's de grootste traktatie die er bestaat, de droge donkere korrels vinden ze vaak wat minder lekker. De maiskorrels bevatten veel energie dus wanneer je cavia erg dun is zal hij er ook goed door groeien. In de zomer zijn er in de buurt soms ook velden waar mais groeit, als je het vraagt aan de boer mag je vaak een paar stengels ervan meenemen. Je cavia's zullen je zeer dankbaar zijn! Zelfs de hele stengel wordt opgegeten
  • Andijvie: Eigenlijk een beetje hetzelfde als sla. Voer alleen niet alleen maar andijvie, dan zal je cavia snel diarree hebben
  • Appel, peer: Het verschilt per cavia of ze het lekker vinden of niet. Het is in ieder geval wel hartstikke gezond. Wel liefst zoete appels en geen zure
  • Paprika: Paprika is een echte vitamine C bom, gezonder kan bijna niet. Ook het middelste deel met de pitjes kun je gewoon voeren. De groene delen zijn wel giftig net als bij een tomatenplant!
  • Selderij: Bij de meeste cavia's zullen de groene bladeren snel verdwenen zijn. De stengels eten ze wel maar het duurt vaak even
  • Komkommer: Vinden cavia's erg lekker en is goed voor de vochtinname. Zeer makkelijk verteerbaar
  • Aubergine, banaan, druiven, bloemkool, sinaasappel, kersen, aardbeien, meloen: Mogen gegeten worden, verschilt per cavia of hij het lust of niet

Niet geschikt

Boterbloem (giftig), aardappel, courgette, rabarber, knoflook, prei, ui, bieslook, bonen, erwten spruitjes, te veel klaver of erg nat gras. Met het voeren van kool moet je erg opletten. Wanneer een cavia een beetje kool eet zal er niks gebeuren, als een cavia echter te veel kool eet kan er gasvorming optreden in de buik. Peterselie kan aan de meeste cavia's gewoon gevoerd worden. Het mag echter niet aan zwangere cavia's gevoerd worden, dit kan een miskraam opwekken.

Water

Je moet zorgen dat een cavia altijd de beschikking heeft tot water. Water heeft een aantal erg belangrijke functies in het lichaam:
  • Bloed bestaat voor een groot deel uit water. Het vervoert zowel de voedingsstoffen als de afvalstoffen van het lichaam
  • Water doet dienst als oplosmiddel. Voedingstoffen moeten eerst in water worden opgelost voordat ze opgenomen kunnen worden
  • Water is nodig om de lichaamstemperatuur constant te houden. Deze is bij een cavia tussen de 37,5 en 39 graden
  • De slijmvliezen hebben water nodig om hun werk te kunnen doen

Wanneer een cavia te weinig water binnenkrijgt zal er snel een uitdroging als gevolg optreden. Acute uitdroging lijdt vooral tot nierfalen en daarna de dood. Chronische uitdroging lijdt tot obstipatie en blaasstenen.

Voeren aan zieke cavia's

Olvarit

Het hoeft niet perse Olvarit te zijn maar in ieder geval zeer simpele babyvoeding. Vooral de varianten wortel en appel+peer zijn geschikt. Je moet goed opletten dat er geen extra stoffen aan toe zijn gevoegd, zoals rijst, aardappels of vlees. Je kunt dit cavia's geven met een spuitje/pipetje in de mond, veel cavia's zullen dit erg lekker vinden als ze voor de rest door ziekte of tandproblemen niks meer kunnen eten.

Roosvice

Er is ook zeer simpele Roosvice verkrijgbaar in de supermarkt. Onder andere een variant die een stoppende werking heeft. Leng deze aan met 1/3-1/4 water en geef het aan je cavia met een spuitje of pipetje. Hierdoor zal de cavia in ieder geval nog wat energie binnenkrijgen.

Geweekte brokjes

Als een cavia te lange tanden/kiezen heeft en eten moeilijk meer weg krijgt is het een mogelijkheid om water toe te voegen aan de normale brokjes (als je pallets heeft en geen gemengd voer) deze even laten staan en op een schaaltje voor je cavia neerzetten. Veel cavia's zullen dit uit zich zelf opeten. Het is zelfs een mogelijkheid om alle drie de dingen door elkaar te mengen. 1 deel Roosvice, 1 deel Olvarit, 2 delen water en een hoop brokjes. Het ziet er misschien vies uit, maar het kan het leven van je cavia redden.

Gesneden groenten

Als je ziet dat je cavia moeilijk eet en je op dat moment niet meteen naar de dierenarts kan is het een mogelijkheid om alle groenten die je normaal geeft te snijden in hele dunne reepjes. Zo hoeft de cavia het eten niet meer met de voortanden af te bijten en hoeven alleen de kiezen nog hun werk te doen. Grassprieten zijn natuurlijk ook een zeer goede optie!
© 2015 - 2024 Lienepien95, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het verzorgen van een caviaHet verzorgen van een caviaCavia's zijn erg populaire huisdieren in Nederland. Maar hoe kun je een cavia het beste verzorgen? En wat voor hok heeft…
Het juiste voer voor je cavia'sHet juiste voer voor je cavia'sUiteraard moet je cavia’s dagelijks voeren. Maar wat eten de diertjes zoal? En wat moeten ze dagelijks voorgeschoteld kr…
Geschiedenis van de caviaGeschiedenis van de caviaDe cavia (cavia porcellus)is het kleine dikke ronde knaagdiertje dat zo'n grote aantrekkingskracht op kinderen heeft. Ie…
Een cavia als huisdierEen cavia als huisdierEen hond, een kat of liever een cavia? Het houden van een cavia is prima te doen, maar het is wel handig om van tevoren…

Gedrag van een cavia: Hoe werkt het?Iedereen die cavia's heeft zit wel eens uren bij de kooi of bij de ren te kijken. De beestjes piepen, klappertanden en r…
Red Dog: een legendarische hondRed Dog: een legendarische hondRed Dog was een Australische bastaardhond die bekend werd door zijn vele individuele reizen die hij maakte in het Pilbar…
Bronnen en referenties
  • www.degrotecavia.nl
Lienepien95 (132 artikelen)
Gepubliceerd: 04-03-2015
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.