Geschiedenis van de cavia

Geschiedenis van de cavia De cavia (cavia porcellus)is het kleine dikke ronde knaagdiertje dat zo'n grote aantrekkingskracht op kinderen heeft. Iedereen kent dit goedgehumeurde gezelschapsdier waar absoluut geen kwaadwilligheid in gevonden kan worden.

Herkomst van de cavia

De cavia komt van oorsprong uit Zuid-Amerika. Ook op dit ogenblik is het moeilijk om ze in het wild aan te treffen. Het zijn schuwe dieren die in groepen van 5 tot 10 dieren samenleven en hun beschutting vinden in holen. Deze holen graven ze zelf of ze gebruiken de verlaten holen van andere dieren. Vooral die van kamratten zijn bij hen erg geliefd. De cavia is vooral overdag actief en ze doen als groep vrijwel alles samen. Als regel zoeken ze hun holen in droge,grazige streken en mijden ze de amazone-delta waar vooral regenwouden te vinden zijn.

Een stukje geschiedenis

Waarschijnlijk stamt de cavia die in onze huiskamer staat af van de braziliaanse cavia. Zeker is in ieder geval dat ze door inca-stammen gehouden werden. Ze werden ook als mummie in de graven van de vorsten en de edelen meegegeven. Zo werden er bij opgravingen van Ancon in Peru ook cavia-mummies aangetroffen. Zoals de geschiedenis ons toont, ontstond er in de 15e eeuw in europa een kolonisatiedrang. De europese volkeren reisden naar vreemde en vergelegen landen en continenten om door middel van geweld te veroveren en die bij hun eigen rijk in te lijven. Zo werden in 1533 grote delen van Zuid Amerika door de spanjaarden veroverd en moest de Incacultuur het onderspit delven.

Men neemt aan dat de cavia in deze tijd zijn weg naar het europese vasteland heeft gevonden. Over deze periode in de geschiedenis over de cavia is weinig bekend. Het duurde tot 1554 voordat één van de eerste samenstellers van dieren-encyclopedieën,Konrad Gesner, dit knaagdier de naam Indisch biggetje of Indisch konijntje meegaf. Nadat sir Walter Raleigh de Zuid Amerikaanse gebieden in 1595 had bezocht, werd ook hij door de goedaardigeheid van de cavia getroffen. Bij terugkomst in Engeland heeft hij waarschijnlijk het voorvoegsel "Guinees"voor het woord biggetje geïntroduceerd. Het woord is afgeleid van het Portugese "Guine"wat een term is waarmee afgelegen en onbekende landen worden aangeduid. Verwant aan de cavia is de mara of Patagonische haas,die lange dunne poten heeft en dus veel beter kan rennen. Op het eerste gezicht lijken ze weinig op een cavia,maar aan de bouw van de kop is het typische uiterlijk van de cavia te herkennen. Ook de moko of rotscavia is aan de cavia verwant,hetgeen in één oogopslag duidelijk te zien is.

Verzorging van de cavia

Zoals hierboven al is opgemerkt, is een cavia een populair huisdier dat weinig eisen stelt. Overlast zal dit knaagdier in het algemeen niet veroorzaken, maar de veelgemaakte opmerking dat het "te dom om kwaad te doen"raakt kant nog wal.
Cavia's kunnen zich tijdens een spelltje zeer intelligent tonen. Het is aan de mens om deze eigenschappen op een juiste manier te bespelen. De cavia in het huisgezin is natuurlijk niet meer te vergelijkenen met de cavia in het wild. Ze zijn langzaam minder schuw geworden en hebben ook in een aantal gevallen een ander uiterlijk gekregen. Zo zijn er diverse varianten met verschillende kleurslagen en haartypen gefokt. In de vrije natuur komen deze varianten niet voor. Al met al is het dier een fijne vriend,vooral voor kinderen. De rol die dit knaagdier in de opvoeding van kinderen kan spelen, moet daarbij niet vergeten worden.
© 2007 - 2023 Tiegerkuh, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het verzorgen van een caviaHet verzorgen van een caviaCavia's zijn erg populaire huisdieren in Nederland. Maar hoe kun je een cavia het beste verzorgen? En wat voor hok heeft…
Huisvesting van knaagdierenHuisvesting van knaagdierenDe huisvesting van een knaagdier is behoorlijk belangrijk. Hier in mijn tekst vind je enkele info over wat nu echt het b…
Het juiste voer voor je cavia'sHet juiste voer voor je cavia'sUiteraard moet je cavia’s dagelijks voeren. Maar wat eten de diertjes zoal? En wat moeten ze dagelijks voorgeschoteld kr…

De aanschaf van een kittenDe aanschaf van een kittenEen huisdier is een waardevolle toevoeging aan ieder huishouden. Liefde, verzorging en aandacht betalen zich terug in ge…
Duitse Staander: hond voor jacht en gezinDuitse Staander: hond voor jacht en gezinDe Duitse Staande hond is een leuke hond voor het hele gezin, maar ook populair als jachthond. Ze lokaliseren wild door…
Bronnen en referenties
Tiegerkuh (3 artikelen)
Gepubliceerd: 29-10-2007
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.