De blafband: correctie bij overmatig blaffen

De blafband: correctie bij overmatig blaffen Blafbanden, die bedoeld zijn om overmatig blaffen van honden tegen te gaan, zijn er in verschillende soorten en maten. Zo zijn er verschillende typen blafbanden met een verschillende werking. De bekendste hiervan zijn de blafbanden die een schok of een geluid geven zodra de hond blaft, maar er zijn ook nog andere varianten.

Overmatig blaffen

Overmatig blaffen van de hond kan verschillende oorzaken hebben. Niet alleen voor de eigenaar zelf, maar ook voor de omgeving kan dat lawaai al vlug voor overlast zorgen. Niet zelden zorgt het onophoudelijke geblaf van een hond tot burenruzies. Een hond die eenmaal heeft aangeleerd veel en hard te blaffen valt het moeilijk nog af te leren. Daarom proberen de meeste huisdiereigenaren al vanaf het begin van de opvoeding het blaffen af te leren. Er zijn verschillende methoden om het blaffen bij een hond af te leren, waarvan er één de blafband is.

De blafband

De blafband is een hulpmiddel ter correctie van slecht gedrag bij de hond. Deze is er in alle soorten, maten kleuren, materialen en prijsklassen. Het doel ervan is om de hond er zo mee te trainen dat hij het overmatige blaffen afleert. Dit doet de band door een signaal af te geven wat de hond als onprettig ervaart, waardoor hij het blaffen zal staken. Dit signaal kan van alles zijn. Sommige banden werken automatisch door het geblaf van de hond te registreren en een signaal af te geven, en daarnaast zijn er banden die werken met een afstandsbediening, waardoor de eigenaar bepaalt wanneer de hond gestraft wordt. Een band kan bij geblaf één signaal afgeven, of daar pas mee stoppen zodra het geblaf voorbij is. Sommige andere banden geven bij de eerste blaf enkel een waarschuwend geluidje, bij herhaling pas een onprettiger signaal: verschillende banden hebben verschillende mogelijkheden. De band kan het geblaf ook op verschillende manieren detecteren, sommige banden werken op basis van het detecteren van geluid, terwijl anderen werken op basis van het detecteren van trillingen in de stembanden. Blafbanden met een zogenoemde dubbele controle geven pas een signaal zodra ze beiden gedetecteerd hebben.

Typen

Er zijn verschillende typen blafbanden, zijnde:

Blafbanden op basis van een schok

Zodra de hond blaft zal de band (of de eigenaar met de afstandsbediening) een schokje geven. De hond zal hierdoor stoppen met blaffen. Op zon band kan soms de intensiteit en de duur van het schokje aangepast worden aan de wensen van de gebruiker.
Blafbanden op basis van een trilling. Dit is voor de hond minder pijnlijk maar geeft wel een effect dat de hond als vervelend ervaart.

Blafbanden op basis van geluid

Blaft de hond, dan geeft de band een grote dosis geluid terug op een frequentie die voor de mens niet hoorbaar is, maar voor de hond wel. Dit geluid is zo hard dat het voor de hond onprettig is. Deze banden zijn ook weer verkrijgbaar met vele uiteenlopende toonhoogtes, maar het nadeel van dit type band is dat als uw hond blaft in aanwezigheid van andere honden (of andere dieren met een scherp gehoor) deze ook last hebben van het geluid en zo onnodig gestraft worden.

Blafbanden op basis van een spray

Deze sprayt bij geblaf een vloeistof in en rond de kop van de hond. De spray is niet schadelijk voor de gezondheid van de hond, maar wordt door de hond wel als vervelend ervaren. Zon vloeistof kan bijvoorbeeld olie met citronella zijn. Ook deze band is niet erg geschikt voor gebruik in de buurt van andere honden, die de onprettige geur ook ervaren.

Discussies

Regelmatig ontstaan discussies over het gebruik van een blafband bij de opvoeding van de hond. Sommige huisdiereigenaren geven aan dat zij vinden dat het gebruik van een blafband een vorm van dierenmishandeling is en dat het niet toegestaan zou mogen zijn. Dit omdat het gebruik in bepaalde gevallen stress kan veroorzaken bij de hond, wat slechte gevolgen kan hebben. Het gebruik van zon band is echter niet verboden en wordt dus ook niet gezien als mishandeling. De hondeneigenaar mag zelf beslissen of hij gebruik maakt van een blafband, of misschien een andere manier gebruikt om het blaffen af te leren. Houdt u er bij het gebruik van een blafband wel rekening mee dat de band stress kan veroorzaken waardoor het gedrag en/of de gemoedstoestand van de hond kunnen verslechteren. Dit hoeft natuurlijk niet het geval te zijn; er zijn genoeg hondenbezitters met goede ervaringen aan de blafband.

Bedenk u wel vóór het gebruik van een blafband dat overmatig blaffen vaak wel een reden heeft. Door de hond te observeren kunt u er misschien achter komen waarom de hond blaft, en hoe dit eenvoudiger opgelost kan worden. Is de reden bijvoorbeeld angst stress, dan zal het gebruik van een blafband minder geschikt zijn. U kunt in dat geval beter een manier vinden om de angst van het dier weg te nemen, zodat ook meteen het blaffen stopt.
© 2014 - 2022 Keiji, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hond blaffen afleren met een anti-blafband of schokbandHond blaffen afleren met een anti-blafband of schokbandBlaffen hoort bij honden. Overmatig blaffen kan een baasje echter tot wanhoop drijven. Tegen een hond gaan schreeuwen om…
Blafoverlast, wat doe je eraan?Blafoverlast, wat doe je eraan?Kent u dat? U bent net in slaap gevallen, en dan wordt u ruw in uw slaap gestoord door het blaffen van de hond van de bu…
De reden waarom honden blaffenDe reden waarom honden blaffenJe kent het wel, van die blaffende honden. Waarschijnlijk bloedirritant, maar er moet toch een reden zijn waarom hij bla…

De vacht van langharige katten verzorgenDe vacht van langharige katten verzorgenLangharige katten zoals de Perzische kat, hebben speciale verzorging van de vacht nodig. Perzen, met hun lange haar, kan…
Hondensport: TreibballTreibball is een hondensport die nog relatief nieuw is in Nederland. Jan Nijboer is de bedenker van deze sport. Jan Nijb…
Bronnen en referenties
  • http://blafband.tumblr.com/
  • http://antiblafband.blogspot.nl/
Keiji (8 artikelen)
Gepubliceerd: 27-10-2014
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.