Hondensport: Flyball
Een sport met uw hond beoefenen is goed voor de band met uw hond en een goede manier om de hond voldoende beweging en uitdaging te geven. Flyball is een sport die nog niet zo lang bekend is in Nederland, maar wel steeds populairder wordt. De teams blijven elk jaar groeien. In dit artikel vind u allerlei informatie over de hondensport flyball.
Geschiedenis flyball
De amerikaan Herbert Wagner wou zijn hond zonder zelf veel te doen toch veel beweging kunnen geven. Zo vond hij een apparaat uit dat een bal af kon schieten. Later zijn hier hindernissen(sprongen) aan toegevoegd en zo is de sport ontstaan en steeds populairder geworden. Sinds 1985 is flyball een erkende hondensport in Amerika.
In Nederland is het overgenomen door Otto Stein. In 1989 zag zijn vrouw flyball op tv en zij wouden graag de sport gaan beoefenen. De teams werden al snel groter dankzij demonstraties. In eerste instantie demonstreerde ze hoe u flyball kunt trainen vervolgens kwam er een demo team die er een wedstrijd van maakte. Inmiddels worden er met regelmaat flyball wedstrijden georganiseerd. In 2007 is het eerste Europese kampioenschap gehouden in Engeland.
Wanneer mag u meedoen?
Sommige hondenverenigingen eisen dat u eerst een gehoorzaamheidscursus heeft gevolgd zodat de hond goed onder appel staat. Uiteraard moet u er voor zorgen dat de hond gek is van ballen. De hond moet volledig volgroeid zijn en ongeveer 18 maanden oud zijn. In principe is het voor geen ras verboden om deel te nemen aan flyball, maar de sprongen worden erg lastig voor honden met een lange rug en bij hele grote/zware honden kunnen de gewrichten snel overbelast worden. De Teckel en Basset zijn daardoor bijvoorbeeld rassen waarvoor deze sport wat minder geschikt is. De trainingen worden meestal een keer per week gegeven op verschillende niveaus.
Wat heb je er voor nodig?
Om de hond makkelijk bij de start vast te kunnen houden dragen de honden die flyball lopen vaak een tuigje. Dit is niet verplicht u kunt ook een normale halsband gebruiken. Overigens zijn slipkettingen niet toegestaan. Verder heeft u een beloning voor uw hond nodig, schoenen met een goed profiel en kleding die lekker zit.
Hoe gaat flyball in z'n werking?
Flyball gaat in teamverband. In een team zijn 6 honden waarvan er 2 gewisseld kunnen worden. In principe lopen er dus vier honden binnen een wedstrijd en zijn er 2 reserve. Binnen het team mogen niet meer dan 2 dezelfde rassen voorkomen. Bij de wedstrijd staan de honden achter elkaar voor de start. Dit hoeft niet direct achter de startlijn te zijn. Vaak laten de bazen hun hond op afstand beginnen zodat deze in volle snelheid de start over gaat. Dit is wat de hond moet doen in het parcours:
- Over 4 hindernissen heen achter elkaar
- Met zijn poot op de bak (ballenwerpapparaat) drukken
- De bal vangen die er dan uit komt
- terug over de 4 hindernissen
Een wedstrijd gaat op tijd en fouten. Enkele fouten die kunnen voorkomen zijn:
- naast de bak lopen
- hindernis overslaan
- te vroeg starten
- bal verliezen
De hoogte van de hindernissen word bepaald naar de lengte van de kleinste hond in een team. De hoogte kan verschillen van 17,5 cm tot 35 cm. De hindernis is in ieder geval 10 cm lager dan de kleinste hond. De hindernissen staan altijd op een afstand van 3.05 m van elkaar waardoor de hond naar een tijd op gevoel gaat springen.
Klasse indeling
Bij flyball is er een A,B en C klasse. De A is de hoogst haalbare klasse in Nederland. Elk jaar zijn er kwalificatie wedstrijden om te kijken welk team in welke klasse past. Diegene die niet goed genoeg zijn voor de C klasse wees niet getreurd ook voor deze teams worden wedstrijden georganiseerd. Een wedstrijd kan uit 3 of 5 rondes bestaan. Dus het is de beste uit drie of de beste uit vijf. De uitslagen zijn uiteraard doordat u het zelf kunt zien direct bekend waardoor u daar niet lang op hoeft te wachten.
Lees verder