Dogdance: een swingende hondensport

Dogdance: een swingende hondensport Dogdance is een hondensport waarbij u samen met de hond lijkt te dansen op muziek. U leert tijdens trainingen trucjes aan uw hond en zorgt dat u de signalen zo klein mogelijk maakt waardoor het uiteindelijk automatisch lijkt te gaan. U kunt kiezen uit heelwork waarbij de hond heel dichtbij u blijft of freestyle waarbij er van alles mogelijk is. Iedereen met een hond kan meedoen aan dogdance. Het is een leuke, uitdagende sport voor hond en baas.

Geschiedenis

Dogdancing wordt al gedaan sinds 1989. Dawn Jecs uit Washington voerde acts met haar hond uit op muziek. Het jaar daarop werd het al gedemonstreerd op de grootste hondenshow van Europa 'Crufts'. Het publiek was razend enthousiast en zo werd doggydance al snel een populaire hondensport. Tot 2009 waren er in Nederland af en toe losse lessen of wedstrijden zonder reglementen. De vertegenwoordigers van vier dogdanceclubs besloten bij elkaar te komen en een bond op te starten. Sinds 2009 staat de Nederlandse Dog Dance Bond (NDDB) ingeschreven bij de Kamer van Koophandel.

In eerste instantie werden de wedstrijden georganiseerd met de WCFO (World Canine Freestyle Organization), maar omdat het niveau heel hoog lag en de juryleden uit het buitenland kwamen was het minder toegankelijk voor de kleine clubs en nieuwe deelnemers. De NDDB besloot om eigen wedstrijdreglementen te maken in 2011 werd de eerste wedstrijd gehouden, maar het was nog niet ideaal. In 2013 werden dankzij de meningen en ideeën van dogdancers de reglementen echt vastgelegd.

Wat is dogdance?

Dogdance wordt ook wel 'canine freestyle' of 'heelwork to music' genoemd, maar eigenlijk zijn dit twee verschillende onderdelen van Dogdance. Heelwork houdt in dat de hond u zeer dicht naast u volgt. Bij canine freestyle is eigenlijk van alles toegestaan en wordt er niet zo gelet of de hond u dichtbij volgt, maar meer welke verschillende trucjes u bijvoorbeeld laat zien.

Dogdance houdt in dat de hond bewegingen uitvoert op commando onder het genot van muziek waardoor het lijkt of er gedanst wordt door baas en hond. Omdat de muziek soms hard staat en men eigenlijk niet zichtbaar wil hebben dat er commando's worden toegepast, worden de commando's meestal geleerd op beweging in plaats van op woorden. De baas van de hond wordt bij dogdance ook wel de handler genoemd. Tijdens wedstrijden legt u een routine (dans) af samen met uw hond. De lengte van de dans kan verschillen van 1:30 tot 4:00 minuten, afhankelijk van het niveau.

Voor wie is dogdance?

Doggydancing is geschikt voor alle leeftijden. Er zijn verschillende wedstrijdklassen waaronder ook een onderdeel voor mensen met een handicap, senioren en junioren. Aangezien het wel om dansen op muziek gaat is het handig als u een beetje ritmisch en soepel bent. Omdat een choreografie niet heel lang duurt kunnen eventueel meerdere gezinsleden op een dag meedoen aan een wedstrijd.

Welke honden kunnen eraan mee doen?

Alle honden kunnen lessen dogdance volgen, echter zal het voor het ene ras makkelijker zijn dan voor een ander ras. Zo is het met een teckel geen doen om op zijn achterpoten te gaan staan. Tijdens lessen zal de instructeur met u kijken wat de mogelijkheden zijn en wat wel of geen goede oefeningen zijn voor uw hond.

Honden mogen vanaf 6 maanden meedoen aan lessen, maar aan kwalificatiewedstrijden mogen zij pas deelnemen als ze 12 maanden zijn zodat de groeiende gewrichten niet overbelast worden. Als de hond 8 jaar oud is mag hij/zij meedoen in de seniorenklasse.

Trainen

Er zijn verschillende hondenverenigingen waar u lessen kunt volgen. Op de website van NDDB kunt u kijken of er een vereniging bij u in de buurt zit. Wat u leert tijdens een les kunt u thuis ook toepassen. U komt vooral verder met dogdance door thuis met de oefeningen verder te gaan. De ene hond leert sneller dan de andere hond, maar op alles wat u bereikt kunt u trots zijn. De trainingen beginnen vaak met het aanleren van trucjes met behulp van een beloning als koekjes of speeltjes. Als men verder gevorderd is wordt er los getraind en worden de beloningen steeds meer achterwege gelaten want op kwalificatiewedstrijden is er geen beloning tijdens de routine toegestaan.

U leert niet alleen de trucjes met de hond, maar ook welke muziek erbij past, waar een choreografie aan moet voldoen en wat de regels zijn voor eventuele wedstrijden. U kunt uiteindelijk zelf bedenken welke muziek u wilt gebruiken en wat voor dans u wilt doen. Sommige teams maken er een soort toneelstuk van en verwerken een verhaal in hun uitvoering.

Waarom dogdance

Omdat u dogdance samen met uw hond doet bouwt u een sterke band op met uw hond. Het is een beetje afhankelijk van het ras, maar de meeste honden beleven er veel plezier aan. Omdat u samen danst krijgen zowel handler als hond beweging. U kunt de choreografie en trucjes ook thuis oefenen.

Bij dogdance bent u niet enkel met de hond bezig, maar ook met het bedenken van een choreografie op muziek. U kunt competitieve wedstrijden doen, maar u kunt ook enkel trainen of deelnemen aan recreatieve wedstrijden.
© 2018 - 2024 Bembi, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De westrijden in Dog DanceDe westrijden in Dog DanceDog Dance, ook wel 'heelwork to music', 'canine freestyle' of 'doggy dancing' genoemd. Het is een uitdagende en leuke ho…
Cursussen voor hond en baasCursussen voor hond en baasEen cursus volgen met uw hond is zowel leuk voor de hond als voor de eigenaar. U zult er niet alleen op de vereniging pl…
De warming-up en cooling-down voor de hondDe warming-up en cooling-down voor de hondNiet alleen voor mensen is het belangrijk de spieren los te maken en op te rekken voor het sporten. Voor honden is het m…
Honden: Angst voor mensen en vreemde voorwerpenHonden variëren in hun graad van vriendelijkheid naar vreemde mensen. (buiten hun eigen familie) Veel honden in asielen…

De solitaire luipaard (Panthera pardus)De solitaire luipaard (Panthera pardus)De luipaard, ofwel panter, is een zeer snelle jager die zich uitstekend kan aanpassen aan praktisch alle milieus, van de…
De buxusmot in Nederland en BelgiëDe buxusmot in Nederland en BelgiëDe buxusmot is een nachtvlinder en van Aziatische oorsprong. De buxusmot is in 2006 waarschijnlijk meegekomen met import…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Onbekend, Pexels (bewerkt)
  • http://nddb.nl/index.php
  • https://www.houdenvanhonden.nl/actief-met-je-hond/sporten-met-je-hond/dog-dance/
  • https://gelukkigehonden.nl/dog-dance
Bembi (500 artikelen)
Gepubliceerd: 17-09-2018
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.