Dieren: veel voorkomende hartafwijkingen
Er zijn veel verschillende hart problemen bij huisdieren. In dit artikel kunt u lezen over de harziektes; klepafwijkingen, cardiomyopathie en hartworm. Hartworm wordt eigenlijk veroorzaakt door een worm die muskieten over brengen maar deze tasten bij onjuiste ontworming zeer snel de slagader en het hart van de hond aan.
Klepafwijkingen
Op het moment dat een dier een klepafwijking heeft kan de dierenarts dit meestal horen via een stethoscoop. Als er een afwijkend geluid is word dit ook wel (hart)ruis genoemd. Er zijn twee verschillende soorten klepafwijkingen:
- Lekkage - Dit probleem komt voor als de hartkleppen niet goed sluiten. Tijdens de hartslag trekt het hart samen hierbij moeten de kleppen zorgen dat het bloed naar één richting gaat. Als de kleppen niet goed afsluiten kan er bloed teruglekken.
- Vernauwing - Door een ontsteking kan de hartklep van vorm beranderen. Dit zorgt er vaak voor dat de opening in het hart vernauwt. Doordat de opening nauwer is moet het hart met meer kracht het bloed pompen om het te verspreiden.
Cardiomyopathie
Cardiomyopathie is een ziekte van de hartspier. De Hartspier funciotnert dan niet goed. Er zijn twee varianten die veel bij katten en honden worden gezien:
- Dikke hartspier - Zoals u al leest is de hartspier hierbij (veel) te dik. Doordat de spier te dik is blijft er bijna geen ruimte meer over voor het bloed. Het hart trekt hierbij wel gewoon samen maar het bloed kan niet rondgepompt worden omdat er bijna geen bloed is. Een te dikke hartspier komt vaak voor bij katten. De kat wordt behandeld met verschillende medicijnen: het bloed mag niet te dik worden, het hart moet rustig blijven en het vocht moet uit de borstkas. De behandeling zal vaak levenslang zijn.
- Dunne hartspier - Hierbij is de hartspier te dun. Het hart heeft wel veel bloed maar omdat de spier dun is kan het hart niet genoeg kracht geven om het bloed goed rond te pompen. Een te dunne hartspier wordt veelal gezien bij honden. De behandeling bestaat uit medicijnen, niet teveel beweging, afvallen en soms een operatie.
Hartworm
Hartworm komt in Nederland niet vaak voor maar het is wel een bekende afwijking en een levensbedreigende. Deze ziekte wordt over gebracht door Muskieten. Hartworm wordt dus ook vaker gezien in warme landen. Als een besmette muskiet een hond bijt komen de larven van de hartworm in de hond. Deze larven nestelen zich in het hart en de longslagader. Er zijn verschillende symptomen waar te nemen als een hond last heeft van hartwormen:
- Begin stadium - Geen abnormale verschijnselen waarneembaar
- Milde verschijnselen - Hoesten
- Matige verschijnselen - Hoesten, snel vermoeid, abnormale long geluiden
- Ernstige verschijnselen - Hoesten, snel vermoeid, moeilijk ademhalen, abnormale long geluiden, vergrootte lever, abnormale hartgeluiden
Het ene dier krijgt pas last van de hartwormen als er vijftig in het lichaam zitten voor de ander is 5 genoeg om binnen 3 dagen te overlijden. Het is heel simpel om hartwormen te voorkomen, gewoon af en toe uw hond ontwormen. Als u naar het buitenland gaat zijn er ook speciale ontwormings middelen tegen hartworm. In het ergste geval moet er een operatie plaatsvinden om de wormen te verwijderen.