Vachtverzorging van katten per ras

Een goede verzorging van de vacht is voor zowel (half)langharige als kortharige kattenrassen heel belangrijk. Het voorkomt gezondheids- en gedragsproblemen. Voor alle rassen is het prettig dat ze sneller door de rui komen als ze regelmatig gekamd worden. De kans op haarballen neemt dan ook af. Voor (half)langharige varianten is het daarnaast van belang dat klitten en vervilting van de vacht wordt voorkomen. Dit kan leiden tot ernstige gezondheids- en gedragsproblemen doordat de huid verstikt raakt en het is zeer pijnlijk voor de kat. Indien u moeite heeft om zelf de vacht bij te houden of wanneer het erg veel werk is dan kunt u ook een aantal keer per jaar naar een trimmer gaan.

Algemene vachtverzorging

In het algemeen kan gezegd worden dat de vacht van een kat minimaal eenmaal per week gekamd of geborsteld moet worden. Er zijn verschillende soorten borstels en kammen die geschikt zijn. Een borstel van varkenshaar en een metalen kam zijn voor de meeste vachten aan te raden.

Het kammen of borstelen is niet alleen goed voor de vacht, maar ook voor het sociale aspect. Het versterkt de band tussen u en uw dier. Uw kat zal ook wennen aan vastpakken en aanrakingen. Dit is goed omdat een bezoek aan een dierenarts of trimmer minder stress zal veroorzaken.

Bij wekelijks kammen leert u de vacht en huid van uw kat zelf ook beter kennen. Mocht de kat een bijvoorbeeld een huidaandoening krijgen dan zult u dit eerder ontdekken en dus kunt u sneller actie ondernemen.

Trimmen

De meeste katten, zowel kort- als (half)langharig, hebben een ondervacht en tijdens de ruiperiodes laten veel dode haren los. Een kat kan deze haren niet allemaal zelf verwijderen en de kans op haarballen wordt groter. Het is dan aan te raden om de kat naar een trimmer te brengen. De trimmer kan de kat ontwollen/plukken en zo ontdoen van de vele dode haren.

Door alle dode haren wordt de vacht mat van kleur en verliest zijn glans. Na een goede trimbeurt zal de vacht weer intenser zijn van kleur en mooi glanzen. Voor u heeft het tevens als voordeel dat u veel minder haren in huis zult vinden en het bijhouden van de vacht zal makkelijker zijn.

Vachtverzorging per ras

Een vacht kan kort of lang zijn, maar ook veel of juist weinig ondervacht hebben. Sommige vachten zijn zijdezacht en andere juist stug. Bekijk daarom goed welke vacht uw kat heeft en stem daar de vachtverzorging op af.

Abessijn

Een Abessijn heeft een vacht die vrij eenvoudig te verzorgen is. Borstel de vacht zo af en toe met een borstel van varkens- of zwijnehaar. In de ruiperiode kunt u de dode en losse onderwol verwijderen met een rubberen borstel. Met een fijn kammetje kunt u tenslotte de vacht nakammen. Met een vochtig washandje kunt de laatste haren verwijderen en de vacht gaat er mooi van glanzen.

American Bobtail

De Nederlandse naam voor dit ras is Amerikaanse stompstaartkat en er is een kortharige en een langharige variant. De ondervacht is vol en kan zeker tijdens de ruiperiode zorgen voor klitten. Daarom moet dit ras tijdens de rui dagelijks goed gekamd worden. Buiten de ruiperiode volstaat eenmaal per week. Kam de langharige variant ook met een metalen kam en zorg dat u tot vlak boven de huid door de haren gaat om klitten te voorkomen.

American Curl

De Nederlandse naam voor dit ras is Amerikaanse kruloorkat en ook deze heeft een kortharige en langharige variant. De vacht zal niet heel snel klitten doordat er weinig ondervacht is. Voor beide vachttypen is het voldoende om ze eenmaal per week te kammen.

American Shorthair

De Nederlandse naam voor dit ras is Amerikaanse korthaar. Eenmaal per week de vacht doorborstelen is genoeg. Doe dit bijvoorbeeld met een borstel van varkenshaar. Zeker in de ruiperiode is het aan te raden om ook te kammen met een metalen kam en/of een rubberen borstel.

American Wirehair

De Nederlandse naam voor dit ras is Amerikaanse draadhaar. De haren zijn spiraalvormig en de vacht is wollig en kroezig. De vachtverzorging valt mee. Elke week goed borstelen en nakammen met een grove kam. Aandachtspunten zijn de liezen en de broek.

Amerikaanse Burmees

De Burmees heeft geen moeilijke vacht. Borstel deze elke week met een borstel van varkenshaar. Een vochtige zeem erover doet de vacht extra glanzen.

Asian

Asian is de verzamelnaam voor katten van het Burmese type die een andere vachtkleur hebben. Eenmaal per week borstelen met een borstel van varkenshaar is voldoende. Voor de extra glans kunt u een vochtige zeem over de vacht halen.

Balinees

De Balinees is een Siamees met langer haar. De vacht is wel korter als van andere halflangharige katten. Omdat er weinig ondervacht aanwezig is, is eenmaal per week borstelen met een borstel van varkenshaar voldoende. Nakammen kunt u doen met een metalen kam.

Bengaal

De Bengaal heeft geen moeilijke vacht. Borstel deze elke week met een borstel van varkenshaar. Een vochtige zeem erover doet de vacht extra glanzen.

Blauwe Rus

Borstel de vacht wekelijks met een borstel van varkenshaar. Die dit niet te grondig. Daar heeft de vacht geen baat bij. Wrijf na met een vochtige zeem voor een mooie glans.

Bombay

Eenmaal per week de vacht borstelen en met een vochtige zeem erover voor een mooie glans. Mocht de kat gewassen moeten worden, laat de vacht dan drogen aan de lucht in een warme ruimte om een doffe vacht te voorkomen.

Boheemse Rex

Deze krullende vacht vraagt om veel aandacht en verzorging. Het neigt erg tot klitten en vilten. Kam de vacht tweemaal per week goed uit tot op de huid. In de ruiperiode moet er intensiever gekamd worden. Het is aan te raden om de onderwol een aantal keren per jaar te laten plukken door een trimmer.

Brits korthaar

De vacht van de Britse korthaar heeft weinig verzorging nodig. Eenmaal per week borstelen met een borstel van varkenshaar. In de ruiperiode (voor- en najaar) is een rubberen borstel goed om dode en losse haren te verwijderen. Een metalen kammetje kan hierbij ook helpen.

Burmees

Eenmaal per week de vacht borstelen en met een vochtige zeem erover voor een mooie glans. Mocht de kat gewassen moeten worden, laat de vacht dan drogen aan de lucht in een warme ruimte om een doffe vacht te voorkomen.

Burmilla

Eenmaal per week de vacht borstelen en met een vochtige zeem erover voor een mooie glans. Mocht de kat gewassen moeten worden, laat de vacht dan drogen aan de lucht in een warme ruimte om een doffe vacht te voorkomen.

Ceylon kat

Eenmaal per week de vacht borstelen en met een vochtige zeem erover voor een mooie glans. In de ruiperiode (voor- en najaar) is een rubberen borstel goed om dode en losse haren te verwijderen. Een metalen kammetje kan hierbij ook helpen.

Chartreux (Karthuizer)

Eenmaal per week de vacht borstelen met een borstel van varkenshaar is voldoende. In de ruiperiode (voor- en najaar) is een rubberen borstel goed om dode en losse haren te verwijderen. Een metalen kammetje kan hierbij ook helpen.

Cornish Rex

De ondervacht is korter dan van een kortharige vacht en heeft weinig onderhoud nodig. Ze hebben geen dekhaar. Eenmaal per week borstelen met een zachte borstel is voldoende.

Cymric

Dit is de langharige variant van de Manx. Ze hebben een dikke ondervacht en een stugge bovenvacht. De vacht moet regelmatig worden geborsteld met een pennenborstel en daarna met een grove kam. Doe dit niet te intensief want dan kan de vacht beschadigen.

Devon Rex

In tegenstelling tot de Cornish Rex heeft deze variant wel dekhaar en het golft. Eenmaal per week borstelen is voldoende. Omdat ze soms teveel talg aanmaken, is het verstandig deze soort af en toe te (laten) wassen.

Don Sphynx

Vanwege de talgproductie en de afwezigheid van (veel) haren is het verstandig om dit ras wekelijks te wassen met een speciale shampoo. Dit voorkomt een plakkerige en ruikende huid. Tussen de tenen en bij de nagelriemen zit veel talg. Dit kunt u ook schoonmaken met speciale doekjes.

Egyptische Mau

Eenmaal per week borstelen met een borstel van varkenshaar is voldoende. Gebruik een metalen kammetje om na te kammen en gebruik een vochtige zeem om de vacht extra te laten glanzen.

Europees Korthaar

Eenmaal per week borstelen met een borstel van varkenshaar. Met name in de ruiperiode kan het kammen met een metalen kam ook helpen. Mocht de kat erg veel ondervacht hebben dan kan een bezoek aan een trimmer ook helpen.

Exotic

De vacht is weelderig en staat van het lichaam af. De haren zijn heel dicht en hebben meer onderhoud nodig. Eenmaal per week borstelen is zeker nodig en in de ruiperiodes moet dit nog wat vaker. Nakammen kan met een metalen kam. Om problemen te voorkomen is het verstandig om 2 tot 4 keer per jaar de onderwol te laten plukken bij een trimmer.

German Rex

Dit ras heeft een korte en dikke vacht. Het is zijdeachtig en fijn en heeft geen dekhaar. De ondervacht is korter als van de gemiddelde kortharige kat en heeft weinig onderhoud nodig. Eenmaal per week borstelen met een zachte borstel is voldoende. Borstel niet te intensief om beschadiging aan de vacht te voorkomen.

Havana Brown

Kam de vacht eens per week uit met een fijn kammetje. Nawrijven met een vochtige zeem voor een mooie glans.

Heilige Birmaan

Bij dit ras komen klitten minder vaak voor. Eenmaal per week borstelen met een zachte borstel.

Highland Fold

Dit is de langharige variant van de Scottish Fold. Borstel de vacht elke week uit met een pennenborstel.

Honeybear

De vacht van de Honeybear klit bijna niet en is makkelijk te kammen. Eenmaal per week borstelen.

Japanse bobtail

Ook wel de Japanse stompstaartkat genoemd. De vacht is niet erg dik en klit niet snel. Eenmaal per week borstelen moet voldoende zijn.

Korat

Eenmaal per week borstelen en in de verharingsperiode (voor- en najaar) is een rubberen borstel goed om dode en losse haren te verwijderen. Nawrijven met een vochtige zeem om de vacht extra te laten glanzen.

Kurilen Bobtail

De vacht is niet zo dik en klit niet snel. Borstel de vacht eenmaal per week.

La Perm (Oregon rex)

Dit ras bestaat in de lang- en kortharige variant. Om de structuur van de haren niet te verstoren elke week kammen met een grove kam. De kat moet dus niet geborsteld worden. Af en toe wassen is wel aan te raden. Laat de vacht vervolgens drogen aan de lucht zodat de krul weer mooi terugkomt.

Maine Coon

Eenmaal per week borstelen en kammen moet voldoende zijn om klitten te voorkomen. Gebruik hiervoor een pinnenborstel die aan de uiteinde niet scherp zijn. Nakammen met een metalen kam (herderhark).

Manx

De Manx heeft een zachte, dikke ondervacht en een stugge bovenvacht. Eenmaal per week borstelen met een zachte borstel. Nakammen met een metalen kam. In de verharingsperiode (voor- en najaar) is een rubberen borstel goed om dode en losse haren te verwijderen. Doe dit met de haargroei mee en niet te intensief om beschadiging aan de vacht te voorkomen.

Munchkin

Eenmaal per week borstelen en nakammen met een grove tandenkam.

Nebelung

Eenmaal per week kammen met een tandenkam.

Noorse Boskat

Eenmaal per week borstelen. De lichtere kleuren hebben een wat brozere vacht. In de ruiperiode laat de ondervacht veel haar los. Hierdoor kunnen klitten ontstaan. Tijdens de ruiperiode is een dagelijkse kambeurt aan te raden. Ga niet te intensief bezig want om beschadiging te voorkomen. Een bezoek aan een trimmer kan ook heel verstandig zijn.

Ocicat

Deze vacht heeft heel weinig verzorging nodig. Af en toe kammen en borstelen is voldoende.

Oosters Korthaar

Deze vacht verhaart bijna niet. Eens per week borstelen met een zachte borstel.

Oosters Langhaar

Klitten en vervilting komt bij deze vacht bijna niet voor. Eenmaal per week borstelen met een borstel van varkenshaar.

Perzisch Langhaar

Deze vacht vraagt om veel verzorging omdat het erg neigt tot klitten en vilten. Kam de vacht tweemaal per week goed uit met een metalen kam. Kam de vacht wel tot op de huid. In de ruiperiode zal er nog wat vaker gekamd moeten worden. Twee tot vier keer per jaar laten plukken en ontwollen door een trimmer kan veel problemen voorkomen.

Peterbald

Vanwege de talgproductie en de afwezigheid van (veel) haren is het verstandig om dit ras wekelijks te wassen met een speciale shampoo. Dit voorkomt een plakkerige en ruikende huid. Tussen de tenen en bij de nagelriemen zit veel talg. Dit kunt u ook schoonmaken met speciale doekjes.

Pixie Bob

Voor de lang- en kortharige variant volstaat een wekelijkse borstelbeurt.

Ragdoll

Eenmaal per week goed borstelen en kammen. In de ruiperiode wat vaker kammen en borstelen. In korte tijd laat de Ragdoll dan veel ondervacht los. Het is verstandig om de kat in deze periodes naar de trimmer te brengen voor het plukken/ontwollen van de ondervacht.

Savannah

Eenmaal per week borstelen. In de verharingsperiode (voor- en najaar) is een rubberen borstel goed om dode en losse haren te verwijderen. Gebruik ook een vochtige zeem om de vacht extra te laten glanzen.

Scottisch Fold

De Nederlandse naam voor dit ras is Schotse vouwoorkat en het is de kortharige variant van de Highland Fold. Eenmaal per week kammen met een grove kam is voldoende. In de verharingsperiode wat vaker kammen. Voor het verwijderen van loslatende haren kan een rubberen borstel helpen.

Selkirk Rex

Dit ras is en in een lang- en kortharige versie. De haren golven. Borstel ze met een kam met grove pennen en een ronde, zachte punt of met een grove kam. In de ruiperiodes zal de kat wat vaker gekamd moeten worden. Kam niet te intensief om beschadiging te voorkomen en ook om te voorkomen dat de krul eruit getrokken wordt.

Siamees

Deze vacht is erg kort en heeft weinig ondervacht. Eenmaal per week zachtjes borstelen. Met een vochtige zeem zijn losse haren makkelijk te verwijderen.

Singapura

Eenmaal per week kammen met een stofkam. Van een vochtige zeem gaat de vacht mooi glanzen.

Snowshoe

Eenmaal per week kammen en in de ruiperiodes zijn de dode en losse haren makkelijk te verwijderen met een rubberen borstel.

Sokoke

Dit ras heeft weinig tot geen ondervacht. Eenmaal per week borstelen is genoeg. Een vochtige zeem zorgt voor een extra glans.

Somali (langharige Abessijn)

Eenmaal per week doorkammen met een harkje of kam. In de ruiperiode wat vaker kammen.

Sphynx

Vanwege de talgproductie en de afwezigheid van (veel) haren is het verstandig om dit ras wekelijks te wassen met een speciale shampoo. Dit voorkomt een plakkerige en ruikende huid. Tussen de tenen en bij de nagelriemen zit veel talg. Dit kunt u ook schoonmaken met speciale doekjes.

Thai

Deze vacht heeft geen ondervacht. Af en toe borstelen met een zachte borstel.

Tibetaan (halflangharige Tonkanees)

Deze vacht heeft geen ondervacht. Daardoor ontstaan er niet snel klitten en zal amper verharen. Eenmaal per week borstelen is ruim voldoende.

Tonkanees

Eenmaal per week zacht borstelen is genoeg. In de ruiperiode is een rubberen borstel makkelijk om dode en losse haren te verwijderen. Van een vochtige zeem gaat de vacht mooi glanzen.

Toyger

Eenmaal per week borstelen. Een vochtige zeem zorgt voor extra glans en neemt gelijk losse haren mee.

Turkse Angora (Anatolische kat)

Eenmaal per week borstelen is genoeg. Klitten ontstaan niet snel omdat de Turkse Angora geen ondervacht heeft. Tijdens de ruiperiode kan met een rubberen borstel dode en losse haren worden verwijderd.

Turkse Van

Eenmaal per week borstelen. In de ruiperiode wat vaker borstelen omdat er dan in korte tijd veel ondervacht loslaat. Een bezoek aan de trimmer kan in deze periodes verstandig zijn.

Ural Rex

Deze dikke, dubbele en krullende vacht moet goed gekamd en geborsteld worden.
© 2014 - 2024 Jidaja, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het trimmen van kattenHet trimmen van een kat is nog lang niet zo bekend als het trimmen van een hond, maar het wordt steeds populairder. Het…
Trimsalonprijzen voor honden en kattenTrimsalonprijzen voor honden en kattenIn een trimsalon voor honden of katten, worden vaak langharige honden en katten behandeld. Ze gaan er met woeste kapsels…
Voordelen van vachtverzorging van je katVoordelen van vachtverzorging van je katEr zijn veel katten, vooral kortharige rassen die nooit worden geborsteld of in bad hoeven. Een kat met zijdezacht lang…
Uw hond ontklittenUw hond ontklittenVeel honden van halflang, tot langhaar en van een ruwe vacht tot een stijle vacht, zullen gaan klitten als u deze honden…

Huisdier besmet met hartwormHuisdier besmet met hartwormHartworm is een rondwormsoort die bij zoogdieren voorkomt. Exacte aantallen zijn niet bekend, maar in Nederland of eigen…
Niesende hond, uitputting en hartfalen door hartworm hondNiesende hond, uitputting en hartfalen door hartworm hondIndien een hond door steekmuggen oftewel muskieten wordt gestoken, dan is er een kans dat het wormen oploopt. In ons lan…
Jidaja (36 artikelen)
Gepubliceerd: 10-07-2014
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.