Konijnenverblijf op het balkon

Konijnenverblijf op het balkon Veel mensen die in een flat wonen hebben een konijn als huisdier. Het is een gemakkelijk dier wat overdag goed alleen kan zijn. Voor het konijn is het fijn als hij ís avonds lekker kan rondlopen en de ruimte heeft. Als je een balkon hebt, kun je het op simpele wijze omtoveren tot een konijnenverblijf, zodat je konijn lekker kan genieten van de frisse buitenlucht. Wanneer je het goed aanpakt, kan je konijn er misschien wel het hele jaar door vertoeven. Waar moet je aan denken als je van jouw balkon een konijnenverblijf maakt?

De ligging en grootte

Konijnen kunnen slecht tegen hitte en kunnen gemakkelijk een zonnesteek oplopen met fatale afloop. Mocht je een balkon op het zuiden hebben, moet je er rekening mee houden dat het ook met een zonnescherm te warm kan worden. Alleen een balkon op het oosten, westen en noorden is met warmere dagen geschikt voor een konijn. Voor een konijn van drie kilo moet je rekening houden met een ruimte van minstens twee vierkante meter. Voor twee konijnen moet de ruimte minstens vier vierkante meter groot zijn. Met een beetje handigheid kun je jouw balkon ombouwen tot een heerlijk konijnenverblijf.

Beveiliging

Denk er ook aan om het gebied boven de balustrade van het balkon te beveiligen. Niet alleen omdat het konijn erg hoog kan springen, maar ook omdat roofvogels, katten en marters een konijn wel een lekker hapje vinden en er soms in slagen om op het balkon te komen. Gebruik hiervoor een beschermend net met een kleine maaswijdte. Overleg indien nodig eerst met de verhuurder of het is toegestaan om een net te plaatsen. Ook mag je niet altijd boren zonder toestemming. Het is beter om een schriftelijke toestemming te vragen, om achteraf problemen te voorkomen. Ook in een koopflat kun je niet zomaar een net spannen en konijnen buiten houden. Overleg dit met de buren omdat het vervelend is als je net je verblijf klaar hebt en klachten krijgt van de buren.

Het verblijf

Een konijn is geen knaagdier, maar ze houden er wel van om hun tanden overal in te zetten. Ze kunnen behoorlijke schade aanrichten. Bescherm daarom houten raamkozijnen en balkondeur. Houd er rekening mee dat verf op het hout giftig kan zijn. Een kant-en-klaar konijnenhok is meestal niet geschikt voor koud winterweer en moet soms worden aangepast. Zo kun je als bescherming tegen kou tussen de buitenmuur van het huis en het hok piepschuim of houtvezelplaten aanbrengen. Let er wel op dat het konijn hier niet op kan knagen. Zorg ook voor een goede vloerisolatie omdat beton erg koud kan zijn. Wanneer het erg koud is, kun je nog een deken over het hok leggen. Geef het konijn extra hooi en stro. Het is beter om een hok op poten te nemen, zodat het van de grond af staat. Niet alleen omdat het minder koud is, maar ook omdat het konijn dan de ruimte onder het hok ook nog kan gebruiken. Vaak is een balkon niet zo groot en daarom kun je het beste alle oppervlakte zo optimaal mogelijk gebruiken. Maak een loopplankje zodat het konijn gemakkelijk zijn hok in kan.

De inrichting

De standaardbenodigdheden voor het konijnenverblijf zijn voer- en drinkbakje en een hooiruif. Gebruik bakjes van zwaar aardewerk, zodat het konijn het niet omver kan duwen. Lichte bakjes gooien ze graag op de kop, waardoor ze zonder water kunnen komen te zitten. Ook kun je speciale drinkflesjes gebruiken die je aan tralies kunt bevestigen. Metalen bakjes kunnen ís nachts voor geluidsoverlast zorgen. Verder heb je een toiletbak nodig waarop het konijn zijn behoefte kan doen. Wanneer hij niet zo zindelijk is, moet je de vloer goed schoonhouden. Dit is om het konijn te beschermen tegen vliegen, maar ook om stankoverlast te voorkomen. Verder heeft het konijn een huisje nodig, waarin hij zich kan verstoppen en eventueel wat speeltjes. De muur en balkondeur kun je beschermen met bijvoorbeeld dunne bamboestokken of riet.

Laten wennen

Een konijn dat binnen gewend is, kun je niet zomaar tijdens een koude periode naar buiten doen. Bij een plotselinge verandering van temperatuur kan het konijn ziek worden. Om het dier te laten wennen, kun je hem in het begin eerst enkele uren naar buiten doen en bouw dit geleidelijk op. Doe dit bij voorkeur in de lente of in de zomer. Wanneer hij ís nachts buiten moet blijven, doe dit bij voorkeur in de zomer. Zo kan hij een vacht ontwikkelen die geschikt is voor de winter.

Inentingen

Konijnen die buiten worden gehouden moeten eenmaal per jaar worden ingeënt tegen de virusziekte RHD en twee keer per jaar tegen myxomatose. Soms worden er in bepaalde gebieden geadviseerd om dit elk kwartaal te doen vanwege extra risicoís. Sommige dierenwinkels houden per kwartaal of half jaar een inentingsuurtje speciaal voor konijnen waarbij de dierenarts op bezoek komt.

Lees verder

© 2014 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Konijnenhok kopen, tipsAls je een konijnenhok gaat kopen dan is het verstandig om op een aantal punten te letten. Er zijn speciale konijnenhokk…
Het verzorgen van een konijnHet verzorgen van een konijnHet is belangrijk om je konijn goed te verzorgen. Maar hoe kun je je konijn het beste verzorgen? Wat voor hok kun je je…
Konijnenziekte: GasKonijnenziekte: GasKonijnen hebben een erg gevoelig maag en darmstelsel. Wanneer je konijn erg rusteloos is, steeds een andere plek in zijn…
Tamme konijnen de winter door helpenTamme konijnen de winter door helpenVeel huisdieren die buiten worden gehouden hebben het moeilijk in de koude wintermaanden. Konijnen zijn hier geen uitzon…

Het trimmen van kattenHet trimmen van een kat is nog lang niet zo bekend als het trimmen van een hond, maar het wordt steeds populairder. Het…
Wat zijn de meest kindvriendelijke, kleine gezinshonden?Wat zijn de meest kindvriendelijke, kleine gezinshonden?Samen met de kat zijn honden met voorsprong onze favoriete huisdieren. Ben je van plan een hond in huis te nemen? Dan mo…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: 683440, Pixabay
  • Tijdschrift: Hart voor dieren, augustus 2006
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 07-11-2016
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.