Dogsurfing, wereldwijde rage op de beroemde surfstranden

Wanneer u voor het eerst hoort over het fenomeen hondensurfen krijgt u misschien visioenen van een angstig bibberende chocoladebruine Labrador luisterend naar de naam Snif die zittend op een surfboard door een overijverige eigenaar recht op een woeste en grimmig brullende golf afgeduwd wordt. Niets is minder waar, hondensurfen is een wereldwijde rage op de surfstranden, van Californië tot het Surfers Paradise van Australië, de Gold Coast. Wanneer u de Surf Dog Surf-A-Thon in Del Mar in Californië bijwoont krijgt u het gevoel aanwezig te zijn bij de U.S. Open maar dan zonder de tattoo's en het air van superioriteit dat de meeste mannelijke surfers uitstralen. Genieten is het wel met al die hondenbikinibabes, kijk mee!

Vele duizenden bezoekers

Er komen vele duizenden bezoekers op de Surf Dog Surf-A-Thon af en waarom ook niet, mensen houden van honden en bij het hondensurfen draait alles om honden en hun eigenaren die ze vertroetelen. De meeste honden hebben er ook lol in, ze zitten op hun board terwijl hun baasjes door het water waden en de honden op het juiste moment met de golfrichting mee duwen.


Sommige honden weten de perfecte balans razendsnel te vinden waardoor ze inderdaad door de golf gedragen worden, anderen kruipen naar de neus van het board en gaan met hun poten over de rand hangen, er is zelfs een zware Berner Sennenhond gezien die onder voortdurend kwispelen herhaaldelijk een trucje uitvoert dat hem in staat stelt elke golf richting kust te berijden.

Wedstrijd tussen surficonen

"De meeste honden surfen beter dan hun eigenaren" is een uitspraak van Guy Takayama, de legendarische surfer die vijf jaar geleden aan de wieg stond van het Surf Dog Surf-A-Thon evenement. De honden worden in hun strijd om de eer altijd luidkeels aangemoedigd door het publiek, kinderen springen op en neer van plezier en de toekijkende honden blaffen vrolijk mee.


Men zou denken dat het gaat om een wedstrijd tussen surficonen als Andy Irons en Kelly Slater en het is opvallend om te zien hoeveel aandacht er wordt besteed aan kleding voor de hond en de kwaliteit van het surfboard. Een kampioenshond als Abbie, een Australische Kelpie, heeft een custom-made INT surfboard met namen van sponsors er op vermeld, onder andere Avoderm een fabrikant van hondenvoer. Michael Uy, de baas van Abbie, geeft na afloop van een wedstrijd regelmatig interviews met ESPN en Animal Planet temidden van tientallen fans die een knuffel en een handtekening van Abbie willen.

Kampioenshond Dozer

Ook kampioenshond Dozer heeft enorm veel fans en een indrukwekkende staat van dienst, hij is de afgelopen jaren diverse malen eerste geworden of in de top drie geëindigd bij de belangrijkste Dog Surf competities in Californië met lyrisch klinkende namen als de: Purina Incredible Dog Challenge Surf Dog Competition at Dog Beach in San Diego of de Helen Woodward Surf Dog Surf-A-Thon in Del Mar. Dozer heeft ook een filmrol gehad als een van de surfende honden in Marmaduke.


Bovendien treedt hij regelmatig op in reclamefilmpjes, hij heeft hoofdartikelen gehad in Dog Fancy Magazine en in San Diego Pet Magazine, speelde in een sketch in Saturday Night Live en verscheen op het PR Newswire Big Screen op Times Square in New York en in Las Vegas. Daarnaast is er ook nog een kinderboek over hem uitgebracht dat een bestseller is geworden.

Internationale topsport

Het mag duidelijk zijn dat het hier gaat om een internationale topsport waarmee goed geld verdiend kan worden, echter niet bij de wedstrijden zelf, daar wordt vooral geld ingezameld voor het goede doel. In ons eigen land gaat het nog niet echt los, toch zijn er ook bij ons plekken waar gesurfd kan worden met honden. Wilt u surfende honden in actie zien? Dit filmpje van surfende honden schetst een goed beeld van hoe het er aan toe gaat bij wedstrijden hondensurfen.


Lees verder

© 2014 - 2022 Fijnesteyn, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Overgeven/braken bij honden, wat zijn de oorzaken?Overgeven/braken bij honden, wat zijn de oorzaken?Honden eten van alles. Naast hun voer nemen ze ook graag happen van bijvoorbeeld afval, kadavers van bijvoorbeeld vogels…
Een zwembad voor de hondEen zwembad voor de hondZwemmen is goed voor de hond, maar het mag niet overal en in de winter is het wel erg koud of de zee is te ver weg. Maar…
Een hond uit het asielEen hond uit het asielIn de Nederlandse asielen zitten vaak heel veel honden die op zoek zijn naar een nieuw baasje. De types en rassen van de…
Depressieve huisdieren aan de ProzacDepressieve huisdieren aan de ProzacHet blijkt dat huisdieren zoals honden en katten steeds vaker, net als mensen, Prozac voorgeschreven krijgen tegen depre…

Cavia of konijn?Cavia's en konijnen zijn hele lieve knaagdiertjes. Ze zijn beide overdag actief. Veel mensen twijfelen of ze een konijn…
Konijn zindelijk makenKonijn zindelijk makenKonijnen lijken misschien niet zo slim, maar dat zijn ze wel. Als je een beetje moeite steekt in je huisdiertje kan je h…
Bronnen en referenties
 • Adventure-journal.com
 • Framework.latimes.com
 • Incrediblethings.com
 • Socalsurfdogs.com
 • Surfholland.nl
 • Telegraph.co.uk
 • Vandenbergsurf.nl
 • Youtube.com
 • Zimbio.com
 • 1173pegasus.blog77.fc2.com
 • https://www.surfholland.nl/surfforum/forums/travel-en-surfspots/surfspots/
 • http://www.vandenbergsurf.nl/surfing.html#page=0&top=1&
Fijnesteyn (99 artikelen)
Laatste update: 06-06-2016
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 12
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.