De Bichon Frise – vrolijke hond met een leuke bos haar

De Bichon Frise – vrolijke hond met een leuke bos haar De Bichon Frise is een hondenras dat al jaren aan populariteit wint. Al bekend in de 14e eeuw, geliefd bij schilders, schoothond voor de aristocratie, kunstjes doen in het circus, hartendief bij vele hondenshows, toegepakt in een wieg voortgetrokken door schaterende kinderen, de Bichon Frise kent vele rollen en speelt ze allemaal gemoedelijk mee.

Herkomst

Er bestaan veel theorieën waar de Bichon Frise is ‘ontstaan’, maar het Middellandse Zeegebied en de Canarische Eilanden worden nog altijd genoemd als een mogelijke bakermat van dit hondje. Het woord Frisé betekent letterlijk gekruld. Kijken we naar het uiterlijk van de Bichon, dan is het zeer waarschijnlijk dat de rassen Havanese, de Maltezer en de Bolognese van invloed zijn geweest. Kleine witte hondjes waren heel populair aan de aristocratische hoven in onder andere Italië en ze werden als geschenk meegenomen door reizigers naar verre continenten. De Franse adel noemde dit ras een ‘Barbichon’, wat later Bichon Frise werd.

Wat kenmerkt een Bichon Frise?

Uiterlijk

De Bichon lijkt eigenlijk wel een beetje op een show pony. Hij heeft een hoogstaande nek, rechte pootjes en een trotse staart die over de rug wordt gedragen. In de show ring wordt hem geleerd om met zijn achterpootjes naar achteren te staan. De Bichon toont eigenwijs, maar toch elegant.

Grootte

Bichons mogen volgens hun raskenmerk uiterlijk 30 cm hoog worden en ze wegen gemiddeld 4 tot 8 kg.

Hoofdje

Dit typeert de Bichon Frise. Twee gitzwarte (of heel donkerbruin) oogjes en een zwart neusje omringd door die grote vacht! Ze kijken ondeugend uit hun ogen, alsof ze ieder moment een grap gaan uithalen.

Lichaam

De sierlijkheid van de Bichon komt door het hooggedragen hoofd, een naar achteren gebouwde schouder, en een behoorlijke sterke achterhand die samen met de voorhand zorgt voor de ‘show pony’ draf, zo kenmerkend voor een goed-gebouwde Bichon Frise.

Vacht

Tja, dit is natuurlijk het visitekaartje van de Bichon Frise, maar dit was niet altijd zo! Vroeger, toen dit ras net werd getoond, vermeldden de rasvoorschriften dat deze hond in zijn oorspronkelijke staat moest worden getoond, dus ongekamd, hetgeen een gekrulde vacht betekende. Het lijken wel twee verschillende honden – een ‘powder puff’ uiterlijk waar uren werk in zit, en het straatjongen uiterlijk, lange haren die vanzelf in de krul schieten en vaak voor de ogen hangen. Ongetwijfeld heeft de show Bichon zoals wij hem vandaag de dag kennen, bijgedragen aan de populariteit van dit ras. De bovenvacht is ongeveer 7 tot 10 cm lang en iets grover en krulliger dan de zachte ondervacht. En, heel belangrijk voor mensen met allergieën – de Bichon Frise verhaart niet!

Kleur

De Bichon behoort wit te zijn, waarbij zijn zwarte of donkerbruine ogen en zwarte neus zo ongelooflijk mooi afsteken. Buiten de show ring komen ook wel andere tinten zoals grijs en crème voor.

Karakter

Bichons zijn ontzettend lief, en zijn vaak gek op kinderen zodat ze heel goed kunnen worden gehouden in een gezin. Ze mogen dan klein zijn, maar ze missen de felheid die men soms bij andere kleine gezelschapshonden aantreft. Ze houden van spelen, en er zijn eigenaren die ervaren hebben dat hun Bichon een enorm uithoudingsvermogen heeft!

Wat kun je doen met een Bichon Frise?

Ze houden van een stevige wandeling (en ja, daar hoort vies worden ook bij!), kunnen over het algemeen goed met andere honden overweg, en wennen vaak snel aan andere huisdieren, zoals katten. Een Bichon is vrij makkelijk gehoorzaam te krijgen, alhoewel er natuurlijk altijd uitzonderingen zijn. Het blijft nou eenmaal een hondje met een eigenwijs uiterlijk en karakter! Er zijn mensen die hun Bichon agility laten doen (met veel succes), gehoorzaamheidstesten laten afleggen, ze als therapie- of speurhond trainen, of zelfs een heel licht karretje laten trekken! In principe deint de Bichon nergens voor terug – een enthousiaste eigenaar betekent een enthousiaste Bichon.

Onderhoud

Na alle positieve kenmerken van dit leuke ras komt nu de waarschuwing voor eventuele nieuwe eigenaren … de Bichon Frise vraagt om een zeer geduldig persoon wanneer het om zijn onderhoud gaat. De vacht zal dagelijks moeten worden uitgeborsteld en gekamd, en zeker iedere zes weken zal deze geknipt moeten worden in een trimsalon. Het is te leren, maar wees gewaarschuwd – slaat u een of twee ‘beurten’ over, dan wordt de volgende knip een zwaar karwei, niet leuk voor u, maar zeker niet leuk voor de hond! Wilt u uw Bichon niet als een showhond tonen, dan kan er worden gekozen voor een simpele knipbeurt met behulp van de tondeuse. Uw Bichon zal er dan meer als een lammetje uitzien, maar het bespaart u vele uren werk! En als laatste is het natuurlijk mogelijk gewoon alles te laten groeien zoals de natuur het ingeeft, en uw Bichon zal er als een parmantig straatventje uitzien. Wel moet er dan voor worden gezorgd dat de krulletjes niet te strak op de huid gaan zitten, en ook wassen en drogen wordt wat lastiger.

Gezondheid

De Bichon staat bekend als een vrij gezonde hond, maar er zijn helaas een aantal problemen waar deze hond wel eens mee te maken kan krijgen. Tandbederf komt voor, maar heeft toch vaak te maken met het voer dat men geeft. Zorg voor voldoende ‘rauw’ voer, zoals rauwe botten waar zijn tanden en tandvlees sterker van worden. Een zacht dieet (zoals enkel blikvoer) zal meestal eindigen in gebitsproblemen. Blaasgruis en blaasstenen blijken vaker voor te komen bij kleine rassen dan hun grote makkers en worden soms ook aangetroffen bij de Bichon Frise. Voldoende beweging om de blaas te ledigen, en een natuurlijk dieet zijn dan ook belangrijk.

Tenslotte

Mocht u besluiten een Bichon Frise aan te schaffen, dan haalt u een vrolijk hondje in huis waar u en uw gezin jarenlang van kunnen genieten. Kleine honden worden over het algemeen ouder dan grote rassen en het is dan ook zeer goed mogelijk dat uw Bichon Frise wel 17 jaar lang leeft. Onderstaande organisaties kunnen u meer informatie geven over de aanschaf en verzorging van een Bichon Frise:
© 2013 - 2024 Victorine, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hondenras: Bichon FriséHondenras: Bichon FriséDe Bichon Frisé word nog wel eens aangezien voor een maltezer met veel krullen, ze komen dan ook uit dezelfde rasgroep e…
Welke hondenrassen stinken het meest en welke juist minder?Welke hondenrassen stinken het meest en welke juist minder?Iedere hondeneigenaar kent de doordringende geur die honden kunnen uitstralen. Deze geur wordt onder andere door omgevin…
Hondenras: Havanezer (gezelschapshondje)Hondenras: Havanezer (gezelschapshondje)De Havanezer is een gezelschapshond die graag in menselijke gezelschap is. Dit kleine vrolijke hondje houdt van knuffele…
De Boomer: een populair bastaard hondenrasDe Boomer: een populair bastaard hondenrasDe Boomer is geen officieel erkend hondenras. De Boomer ontstaat uit een kruising van twee hondenrassen. Er zijn veel kr…

Huisdierenvervoer vliegtuigHuisdierenvervoer vliegtuigAls je tijdelijk of permanent naar een bestemming met het vliegtuig gaat en je wilt je dieren meenemen, dan zijn er een…
Engelse Buldog: uiterlijk, karakter en verzorgingEngelse Buldog: uiterlijk, karakter en verzorgingBij een Engelse Buldog denk je al gauw aan rimpels, heel veel rimpels. Maar er is nog veel meer. De Engelse Buldog is ee…
Bronnen en referenties
Victorine (4 artikelen)
Gepubliceerd: 19-11-2013
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.