Engelse Buldog: uiterlijk, karakter en verzorging

Engelse Buldog: uiterlijk, karakter en verzorging Bij een Engelse Buldog denk je al gauw aan rimpels, heel veel rimpels. Maar er is nog veel meer. De Engelse Buldog is een sterke, eigenzinnige maar zekere ook zachtaardige hond. Oorspronkelijk werden ze gefokt voor gevechten tussen de honden en stieren. Later werd dit verboden en werd de buldog een gezelschapsdier. De buldog van tegenwoordig heeft een vriendelijk karakter een een bijzonder uiterlijk. Door zijn uiterlijk is het uithoudingsvermogen niet zo goed en kan de buldog slecht tegen warmte. De buldog wordt maar zes tot negen jaar oud en zal een gewicht tussen de 23 en 25 kilo hebben. Het is een hond die graag bij zijn mensen is.

Uiterlijk

Een buldog is over het algemeen stevig, breed en gespierd. De romp is kort en hij heeft een brede borstkas. Zijn voorpoten staan recht maar ver uit elkaar. Zijn achterpoten zijn wat langer en staan dichterbij elkaar. De kop van een buldog is groot en vierkant met een erg korte snuit. Door deze korte snuit liggen de ogen dichtbij de neus en ontstaat tussen beide een diepe groef. Daarnaast hebben ze wat wij noemen, 'een centenbak'. De ondertanden vallen over de boventanden. Dit wordt nog eens benadrukt door dikke overhangende bovenlippen. Verder horen de ogen donker te zijn en ver uit elkaar te liggen. De oren beginnen ver op het hoofd en liggen ook ver uit elkaar. De vacht is kort en glad. Wat kleuren betreft kom je veel tegen. Rood, bruin, wit, wit gevlekt maar ook zwart. De vacht rond de kop en de nek zit wel wat los. Hierdoor plooit deze makkelijk. En uiteindelijk vind je aan het einde van de hond een kort, uitstekend staartje. Het staartje loopt recht naar beneden met soms wat slag erin. Het staartje mag niet omhoog krullen.

Karakter Engelse Buldog

De buldog is een vriendelijke, zachtaardige, vrij rustige en vrolijke hond. Het is een hond die niet graag alleen is. Hij wil graag bij mensen zijn en houdt van knuffelen en aandacht. Soms ook van een spelletje maar hij gaat liever lekker luieren. Ze zijn gevoelig voor een stem, maar absoluut niet voor lichamelijke straffen. De andere kant is dat deze honden ook behoorlijk eigenwijs en koppig kunnen zijn als ze ergens geen zin in hebben. Twee andere eigenschappen zijn dat hij erg enthousiast en onverschillig is. Enthousiast naar mensen en kinderen. Naar kinderen toe is hij vaak zelfs tolerant. Tegenover andere honden is hij onverschillig. De buldog interesseert zich absoluut niet voor andere honden. Hij heeft dan ook een heel klein jachtinstinct. Daaruit komt voort dat hij ook meestal niet zo waaks is.

Verzorging Engelse Buldog

Je hoeft de buldog vanwege zijn korte vacht niet te borstelen. Het enige wat je kan doen is hem borstelen met een rubber borstel in de ruiperiode. Daarmee haal je de losse haartjes weg. Daarentegen moeten de plooien op zijn kop elke dag aan een grondige inspectie onderworpen worden. Hierin kunnen bacteriën zich gaan ophopen en dus moeten de plooien elke dag schoongemaakt worden. Ook de ogen moeten goed worden schoongehouden. Controleer regelmatig zijn gebit en zijn nagels. En laat de hond niet te dik worden. Dit zorgt voor ademhalingsproblemen en is slecht voor zijn poten. Waar je mee uit moet kijken is met de hitte. Een buldog kan heel slecht tegen de hitte. Door zijn korte snuit kan hij ademhalingsproblemen krijgen en koelt hij minder goed af door te hijgen. Let in de zomer dus op dat de hond niet in de felle zon ligt. Onderneem met hitte ook alleen 's ochtends vroeg of 's avonds iets met de hond.

Activiteiten en beweging

We hebben het hier niet over een hond met een geweldige conditie. Hij is daarom ook niet geschikt voor lange wandelingen of voor uitgebreide activiteiten. Het verschilt wel een beetje per hond maar het is aan het baasje om hier op te letten. Een buldog is namelijk altijd enthousiast en zal uit zichzelf niet stoppen. Zwemmen is voor de meeste buldog niet weggelegd vanwege hun bouw. Doordat ze zo breed zijn aan de voorkant zinken ze naar de bodem. Een buldog is wel slim en wil graag leren. Het gaat misschien niet zo snel maar eenmaal iets geleerd zal hij het niet vergeten. Gaat u een leeractiviteit ondernemen zorg dan wel dat de hond het leuk vindt anders werkt het niet.

Ziekten en erfelijke afwijkingen

Door zijn bouw is deze hond nogal gevoelig voor een aantal afwijkingen. Ten eerste zijn korte snuit. Hierdoor kunnen er ademhalingsproblemen of luchtweginfecties ontstaan. Door de korte snuit ontstaan er huidplooien. Deze huidplooien kunnen gaan ontsteken. De hond kan ook erfelijke oogproblemen of gewrichtsproblemen krijgen. Hierbij moet je denken aan ontstoken ogen. En wat de gewrichten betreft hebben we het dan over problemen met de heupen en de knieën. Ook kunnen er problemen zijn met de poten of de wervelkolom.

Tenslotte zijn er nog twee veel voorkomende problemen. Ten eerste is dat de vernauwing van de longslagader waardoor de hond hartproblemen kan krijgen. En ten tweede zijn dat huidproblemen. De buldog kan op zijn huid een soort acne ontwikkelen. Hier is vaak wel wat tegen te doen met de juiste voeding.

Eventuele aanschaf

Wil je een Engelse Buldog aanschaffen houd er dan altijd rekening mee dat dit bewerkelijke honden zijn. Ze hebben een baasje met enige ervaring nodig. Denk er daarnaast aan dat je altijd bij een erkende fokker koopt. Wil je een hond met een stamboom ben je tussen de 1500 en 2500 euro kwijt. Daarbij komen nog de kosten voor een mand, riem, etensbak en eventuele speeltjes. En tenslotte ook nog de hondenbelasting. De tarieven hiervoor verschillen per gemeente.
© 2013 - 2023 Annemieke83, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Luie hondenrassenLuie hondenrassenIets wat veel mensen tegenhoudt bij het nemen van een hond is het feit dat honden veel beweging nodig hebben. Toch zijn…
De Bull TerrierDe Bull terriër is afkomstig uit Engeland. Ondanks dat het kleine honden zijn, zijn ze wel erg sterk. Dit hondenras is e…
Karakter Engelse StaffordKarakter Engelse StaffordDe Staffordshire Bull Terriër of kortweg Engelse Stafford wordt een steeds populairder hondenras. De reden hiervoor is d…

De Bichon Frise  vrolijke hond met een leuke bos haarDe Bichon Frise vrolijke hond met een leuke bos haarDe Bichon Frise is een hondenras dat al jaren aan populariteit wint. Al bekend in de 14e eeuw, geliefd bij schilders, sc…
Mieren, de ideale huisdierenMieren, de ideale huisdierenJe ruikt ze niet, ze maken geen lawaai, houden hun kolonie perfect schoon en nemen weinig plaats in. Mieren genieten een…
Bronnen en referenties
  • www.licg.nl
Annemieke83 (18 artikelen)
Laatste update: 01-08-2017
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.