Huisdierenvervoer vliegtuig

Huisdierenvervoer vliegtuig Als je tijdelijk of permanent naar een bestemming met het vliegtuig gaat en je wilt je dieren meenemen, dan zijn er een aantal bepalingen vastgelegd door de verschillende vervoerders om dit te stroomlijnen en de dieren zo comfortabel mogelijk op de nieuwe bestemming te laten aankomen. Waar moet je op letten, wat wel en wat niet te doen en wanneer kan een (huis)dier in de cabine mee en wanneer niet?

Vervoerder goed voor dieren

De meeste dieren gaan in de laadruimte, in een aparte geventileerde ruimte. Het cabinepersoneel kan de dieren in deze ruimte in de gaten houden. Spreekt voor zich dat de vervoerder alles in het werk stelt om het de dieren zo comfortabel als mogelijk te maken. Bij sommige maatschappijen en bepaalde vluchten kan een klein huisdier echter ook in de cabine mee.

Cabine

Kleine honden en katten kunnen op Europese vluchten bij verschillende vervoerders in de cabine mee, mits ze een goede vervoersmand hebben uiteraard (max. 20 cm hoog en totaal niet boven de 6 kilo). De mand/kennel kan dan onder de stoel gezet worden. Spreekt voor zich dat de dieren niet uit de mand mogen en ze mogen ook niet gevoerd worden. Dit moet tijdig gemeld worden bij de maatschappij, meestal is dat 48 uur voor de vlucht en kan bij verschillende maatschappij online plaatsvinden.

Ruimbagage

Als het dier in de aparte ruimte van het laadruim gaat, dient het dier - afhankelijk van de maatschappij - tussen 4 en 5 uur voor de vlucht afgeleverd te worden. Los van de temperatuur in de laadruimte zijn er ook speciale boxen waar huisdieren in vervoerd moeten worden. Deze zijn te koop en soms kan je ze ook huren. De grote dierenspeciaalzaken hebben deze kennels meestal wel in het assortiment en bij KLM op internet zijn ze ook te koop. Merken als Sky of Vari voldoen aan de eisen.

Ook dit tijdig reserveren (minimaal 48 vooraf maar beter is dit eerder te doen), want iedere passagier mag maximaal drie huisdieren aanmelden en de ruimte is beperkt (er vanuit gaande dat je samen vliegt, anders kan je normaal boeken). Verder heb je bij de meeste vervoerders de verplichting dieren met een platte snuit via de laadruimte te vervoeren. Ze kunnen in de cabine anders, door stress en warmte, problemen krijgen met de ademhaling.

Bron: Paspoort eigen dieren - AnnastaalBron: Paspoort eigen dieren - Annastaal

Reisdocumenten

Behalve zorgen voor een goede reismand of -kennel is het belangrijk dat het dier volledig is ingeënt inclusief de enting tegen hondsdolheid (enting minimaal één maand voor vertrek), sommige landen hebben nog meer aangescherpte regels, check de website hiervoor. Het dier moet een internationaal paspoort hebben en een gezondheidsverklaring. Het is raadzaam een kopie van deze papieren aan de kennel te bevestigen en het origineel bij je te dragen, zoals je je eigen paspoort bij je hebt.

Voorbereiding huisdier

Normaal gesproken heeft ieder dier een eigen kennel, alleen bijvoorbeeld twee jonge (> 10 weken) dieren of dieren die even groot zijn mogen wel samen, totaal in gewicht nooit boven de 18 kilo. Laat het dier aan de kennel wennen in huis (met het deurtje open). Zorg dat het dier tussen 4 en 6 uur voor de vlucht niets meer te eten en drinken krijgt. Ga er zo gewoon als mogelijk mee om en zorg dat je zelf niet de zenuwen hebt, een dier voelt dit en kan er zelf ongedurig van worden. Spreekt voor zich dat dit niet goed is voor de vlucht. Ook vooral geen kalmerende middelen geven. Natuurlijk mag je huisdier ook niet ziek of gewond zijn en zorg dat je eventuele riemen bij je eigen handbagage hebt.

De kennel moet zo groot zijn dat je dier en gemakkelijk in kan staan en draaien en denk eraan dat je de naam van het dier ook aan een labeltje aan de kennel hangt. Door de verzorgers is zo’n dier gemakkelijker te roepen of aan te halen. Op de vloer mag geen stro, maar een dekentje met daar onder – voor de zekerheid – wat kranten, is prima. Een dekentje met een bekende geur is helemaal goed. Verder moet er uiteraard een voerbak zijn en een drinkbak. Deze moeten aan de kennel te bevestigen zijn. De stickers (LIVE ANIMAL en ARROW UP) die op de kennel gaan, kan je er zelf op bevestigen of de maatschappij levert ze je. Geen hangsloten, maar wel een goed scharnierende deur met standaard grendels.

Bron: Eigen kat - AnnastaalBron: Eigen kat - Annastaal

Kosten

De kosten zijn afhankelijk van de maatschappij en de grootte van het dier, maar reken al snel op bedragen tussen € 150 tot € 400 en als je moet overstappen en het dier moet enkele uren in een speciale kennel op het vliegveld verblijven, dan worden hier ook kosten voor in rekening gebracht. Denk hierbij aan bedrag van € 100 tot € 250.

Tot slot

Je dier is je lief en voor de meeste mensen vast onderdeel van het gezin. Je wilt dus het beste voor je huisdier. Om gedoe op het vliegveld te voorkomen, kan je je maar beter goed voorbereiden en zorgen dat je alles op orde hebt en het dier zo kalm mogelijk is. Zo kan je probleemloos een vlucht overbruggen.
© 2013 - 2021 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Antonov An-225, een reus in de luchtvaartDe Antonov An-225 is het grootste vliegtuig ter wereld. Hij heeft als bijnaam Mriya, wat 'droom' in het Russisch beteken…
Het grootste vliegtuig ter wereldHet grootste vliegtuig ter wereldEr zijn veel soorten vliegtuigen, de grootste is de AN-225, maar welke andere jumbo vliegtuigen zijn er verder? De Airbu…
Michel Lotito: De man die een vliegtuig atMichel Lotito: De man die een vliegtuig atEen vliegtuig eten klinkt toch vreemd in de oren, maar het is zeker mogelijk. Zo bewees de fransman Michel Lotito, de ma…

Amivedi registreert vermiste en gevonden huisdierenAmivedi registreert vermiste en gevonden huisdierenStichting Amivedi is een landelijke organisatie die vermiste en gevonden huisdieren registreert. Via Amivedi worden jaar…
De Bichon Frise – vrolijke hond met een leuke bos haarDe Bichon Frise – vrolijke hond met een leuke bos haarDe Bichon Frise is een hondenras dat al jaren aan populariteit wint. Al bekend in de 14e eeuw, geliefd bij schilders, sc…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Eigen hond - Annastaal
  • Afbeelding bron 1: Paspoort eigen dieren - Annastaal
  • Afbeelding bron 2: Eigen kat - Annastaal
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 20-11-2013
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.